Pete79 Posted July 4, 2020 Share Posted July 4, 2020 Witam ponad 2 tygodnie temu uważałem Oktoberfest piwo i dziwny ma posmak Myśle ze to nie chodzi o zepsucie piwa ani złej fermentacji ale chodzi o smak drożdży oraz słodów ,fermentacja Jak narazie przebiega zgodnie z recepta .Dolaczam Receptę jak by ktoś by był chętny a następne piwo już będzie robione w poniedziałek Blonde Ale ( Leffe ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted July 5, 2020 Share Posted July 5, 2020 16 godzin temu, Pete79 napisał: fermentacja Jak narazie przebiega zgodnie z recepta . Co to znaczy że fermentacja przebiega zgodnie z recepta? Ten profil wody jakiś dziwny. Mamy piwo słodowe więc czemu dałeś siarczanów więcej niż chlorków? Powinno być dokładnie odwrotnie. Ile dałeś drożdży? W jakiej temperaturze prowadzona fermentacja? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pete79 Posted July 5, 2020 Author Share Posted July 5, 2020 (edited) Witaj to znaczy fermentacja , pierwsze 2 tygodnie fermentacji burzliwej przebiegała w temperaturze 12 stopni zlalem na cicha w temperaturze 6 stopni i następne 2 tygodnie , moja woda ma 7.8 PH i zjechałem do 5.6 PH co do drożdży robiłem eksperyment do 25 litrów dałem Wyeast Labs 2633 Octoberfest Lager blend a do 16 litrów dałem innych drożdży Hell bottom fermenting german lagers .Moze właśnie powód tego smaku jest zbyt duża ilość siarczanów co myślisz o tym Edited July 5, 2020 by Pete79 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted July 5, 2020 Share Posted July 5, 2020 Siarczanów nie jest za dużo. One tutaj nie powodują nic złego. Fermentujące piwo może pachnieć różnie, nie ma co wyrokować. Jest pewne ale: - nie napisałeś ile dałeś drożdży i jaki był ekstrakt. Zakładam że po paczce na wiadro. To na pewno za mało. - zlałeś piwo po dwóch tygodniach. Oddzieliłeś je od drożdży. Wiesz czy było odfermentowane? Nie przejmuj się Ph wody przed zacieraniem. Zacier sam "ustawi" sobie ph takie jak powinno być przy standardowych zasypach jak tu. Zmierz ekstrakt jaki jest teraz, dokończ fermentację, nagazuj piwo i wtedy sprawdź czy jest ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted July 6, 2020 Share Posted July 6, 2020 Trochę tych marcowych narobiłem - daj mu jeszcze 2 tygodnie czasu w butelce - tzn 2 tygodnie po zakończonej REfermentacji. Te piwa lubią czas - zacznie je dominować skórka od chleba. Za wcześnie żeby oceniać smak moim zdaniem - zasyp dobry - u mnie zawsze było 1:1:1 - pilzneński / monachijski 2 / wiedeński. Ja robiłem na w34/70 żadnych problemów, Wyeast to taki Mercedes wśród drożdży więc jeśli ilość była dobra to powinno to dojść. Oktoberfesta ciężko jest zepsuć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pete79 Posted July 6, 2020 Author Share Posted July 6, 2020 No tak myśle ze jak zabutelkuje to akurat będzie na Octoberfest ?wielkie dzięki następnym razem zrobie na w34/70 z ciekawości trzeba próbować ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now