Jump to content

Czy ta kuchenka indukcyjna jest ok?

Recommended Posts

Hej :)

Chcę zmienić palnik 1.5kW (starego typu płytka) na indukcję 2kW a później zmienić również garnek
z 17 na 37l... Stąd pytanie: czy ta kuchenka z linku nie ma jakiejś ukrytej wady biorąc pod uwagę

nasze zastosowanie? Np. czy nie wyłącza się sama po 2h i koniec grzania?

Garnek docelowy będzie miał <> 37cm średnicy więc pewnie będzie kawałek wisiał nad panelem

kontrolnym, albo garnek będzie musiał być przesunięty  do tyłu i częściowo wystawał...

Wytrzyma ta chińszczyzna te 40kg niesymetrycznego obciążenia?

https://allegro.pl/oferta/plyta-indukcyjna-kuchenka-elektryczna-2000w-timer-9397318100

Patrzyłem za 3000kW ale są tylko wielokrotnie droższe, odpada...

Jakub

Edited by Rolnik Sam w Dolinie

Ale ja nie o moc pytałem. Moc jaka jest każdy widzi - większych (za normalną kasę) nie ma i nie będzie ;(

Nie wydam 700-800zł żeby mieć 3kW, już bym wolał taboret gazowy kupić...

2000W + odpowiednia izolacja wystarczy, tym bardziej że leję do gara wode 50stC z kranu...

Jakub

Ta kuchenka ma bardzo małe pole grzewcze, tak na oko to 12cm. Esperanza to importer najtańszego sprzętu AGD i RTV.  Poza tym nie ma twardych dowodów na ukryte wady ale nie sądzę, że praca na tym sprzęcie będzie przyjemna. Lepiej dozbieraj i kup na olx używaną 3,5kw. Teraz sporo restauracji zamyka się i czasami pojawiają się ładne sztuki nawet po 200pln.

11 godzin temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

2000W + odpowiednia izolacja wystarczy

Na garnek 37 litrów na 100% będzie za mało. Grzeję 2kw garnek 25 litrów i jest na styk. Popatrz jeszcze na kuchenkę z IKEA  TILLREDA. Ona większe pole grzewcze. 

9 godzin temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

12cm średnicy tylko? No to kiszka

Potwierdzam te 12cm, choć moja kuchenka to "Filipiak" czyli dobra firma, a moc kuchenki to 2kW, mnie służy ona tylko do warzenia i jest wystarczająca do warek 20 litrowych. Automatycznie wyłącza się po ok 4 godz. ciągłej pracy (jeśli dobrze pamiętam), ale wystarczy ją ponownie załączyć i grzeje dalej.

Ta mi się wydawało, że ten "filipiak" to taka sama chińszczyzna, tylko z nadrukiem ;)

Wygląda na to, że będę musiał przenieść warzenie docelowych warek do domu na WSI ;)

Tam mam butlę gazową 11kg, stoi pełna i czeka na COŚ :) Kupić taboret i warzyć na świeżym 

powietrzu... Tylko zacząć muszę od zrobienia dobrej izolacji dla fermentora, żeby nie kupować

kolejnej kiepskiej lodówki turystycznej... Styropian na szczęście mam ;)

PS. Alternatywnie wrócić do pomysłu kupna warnika 3kW jak się trafi...

J.

Edited by Rolnik Sam w Dolinie

Ja szukałem ok 2 miesięcy i się trafiła. Prawie nowa. Polecam zwykła hendi bo można sterownik podłączyć
Mam też grzałkę zanurzeniowa i to dobry pomysł. Bardzo przyspiesza proces

Możesz kupić indukcje 2kw i do tego duża grzałkę nurkowa. A kroki robić poprzez dodanie wrzątku.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

No to chyba załatwiłem temat kompromisowo - kupiłem warnik nierdzewny 60l / 2500W :) Coś takiego:

10033526_yy_0001_titel___Food_Preserver_

Kawał zbiornika ;) Sprawdzam właśnie jak szybko gotuje 25l wody...

Będę go lekko przerabiał - na pewno zmienię kranik, bo oryginał to kiepski żart.

Początkowo będę go używał po prostu jako grzejnik wody i gar warzelny, a później może BIAB

albo wiadro filtracyjne do środka.... Się zobaczy...

j.