darkc Opublikowano 27 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 (edytowane) Fermentuje moje 3cie ekstraktowe, a zestaw do czwartego już zamówiony;] jednak poniesiony entuzjazmem zaczynam myśleć o zacieraniu. Mam jednak kilka wątpliwości... 1. Lodówka turystyczna jako kadź zacierno-filtracyjna a) jak wystarczająco kontrolować temperaturę podczas zacierania? Mam taki termometr tarczowy na 15 cm bolcu, ale nie wyobrażam sobie, żeby pomiar nim był super dokładny. Miałbym co jakiś czas otwierać lodówkę i wsadzać na chwilę bolec? Trzeba zakupić jakiś cyfrowy ze zdalnym czujnikiem i wcisnąć przez właz? A może zrobić jakąś dziurę i montować go na stałe w pojemniku :rolleyes: ? Jak pod tym względem wygląda "dopuszczalna" praktyka ? b) widziałem 2 typy filtratorów - montowany przez kranik i wkładany od góry. Czy taki wkładany od góry też będzie skuteczny? Nie ma problemu z "ssaniem" filtratu górą? 2. Garnek - z czego NIE powinien być zrobiony? nawet nie wiedziałem jak są drogie i bardzo chciałbym kupić jak-naj-tańszy z innej beczki - w czajnikach elektrycznych albo ekspresach do kawy są takie filtry z bardzo drobnej siateczki, która filtruje z kamienia itp. Strasznie mi się to spodobało w kontekście filtrowania po chmieleniu. Spotkaliście się z takim materiałem w większej powierzchni?... EDIT: z tym filtrem się zreflektowałem i znalazłem coś takiego, może sobie kupię, chociaż wolałbym coś większego do położenia na sitku (a sitko na pojemnik i przelewam....) Edytowane 27 Lipca 2010 przez darkc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 27 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 1. Lodówka turystyczna jako kadź zacierno-filtracyjna a) jak wystarczająco kontrolować temperaturę podczas zacierania? Zwykły termometr powinien wystarczyć, uwiąż go na kawałku sznurka żeby nie utonął i da radę. Otwieranie lodówki nie zaszkodzi - i tak warto pomieszać zacier, nawet jeśli temperatura trzyma się stała. widziałem 2 typy filtratorów - montowany przez kranik i wkładany od góry. Czy taki wkładany od góry też będzie skuteczny? Nie ma problemu z "ssaniem" filtratu górą? Nie do końca wiem o co Ci chodzi. Pierwszy to filtrator z oplotu a drugi "fałszywe dno" czyli dodatkowy baniak z dziurawym dnem? Jeśli tak to obydwa sobie radzą. Ja używam drugiego i nie ma problemów (jedynie przy piwie żytnim szlag mnie trafiał, ale ono ponoć tak ma... ). 2. Garnek - z czego NIE powinien być zrobiony? Podobno ocynk nie wchodzi w grę. Ja na Alledrogo kupiłem 28 litrowy garnek emaliowany, koło 100pln z wysyłką. Nie jest zły. w czajnikach elektrycznych albo ekspresach do kawy są takie filtry z bardzo drobnej siateczki, która filtruje z kamienia itp. Strasznie mi się to spodobało w kontekście filtrowania po chmieleniu. Spotkaliście się z takim materiałem w większej powierzchni?... Filtrowałem kiedyś chmiel przez siateczki do parzenia herbaty - piwo wyszło super ale chyba nie warto się tak bawić... Prościej dekantować i spuścić brzeczkę wężykiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkc Opublikowano 27 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 (edytowane) Nie do końca wiem o co Ci chodzi. Pierwszy to filtrator z oplotu a drugi "fałszywe dno" czyli dodatkowy baniak z dziurawym dnem? Jeśli tak to obydwa sobie radzą. Ja używam drugiego i nie ma problemów (jedynie przy piwie żytnim szlag mnie trafiał, ale ono ponoć tak ma... ). mam na myśli taki sam filtr z oplotu, tyle że zamiast podłączania do kranika - to wkładany od góry. Fotki nie mogę znaleźć, jeden z forumowiczów to stosował w lodówce, ale nie mogę znaleźć tego wątku... rysunek bardzo poglądowy: Filtrowałem kiedyś chmiel przez siateczki do parzenia herbaty - piwo wyszło super ale chyba nie warto się tak bawić... Prościej dekantować i spuścić brzeczkę wężykiem. hm, nie no ja mam na mysli coś bardziej efektywnego. Ostatnio przepuszczałem przez zwykłe sitko, żeby wiórki imbiru odfiltrować. Poszło dobrze i przy okazji napowietrzyłem brzeczkę lepiej. Pomyślałem, że jakbym miał taką siateczkę, to i chmielić mógłbym bez "skarpety" (niewygodnie się dodaje chmiel, no i mam wrażenie że dobrze się nie wygotowuje...) Edytowane 27 Lipca 2010 przez darkc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 27 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 mam na myśli taki sam filtr z oplotu, tyle że zamiast podłączania do kranika - to wkładany od góry. Fotki nie mogę znaleźć, jeden z forumowiczów to stosował w lodówce, ale nie mogę znaleźć tego wątku... rysunek bardzo poglądowy:http://img713.imageshack.us/img713/6471/clipboard01ro.th.jpg Tego patentu nie znam ale pewnie pociągnie... Pod warunkiem, że średnica rurek będzie w miarę mała albo przepływ duży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 mam na myśli taki sam filtr z oplotu' date=' tyle że zamiast podłączania do kranika - to wkładany od góry. Fotki nie mogę znaleźć, jeden z forumowiczów to stosował w lodówce, ale nie mogę znaleźć tego wątku... rysunek bardzo poglądowy:http://img713.imageshack.us/img713/6471/clipboard01ro.th.jpg Tego patentu nie znam ale pewnie pociągnie... Pod warunkiem, że średnica rurek będzie w miarę mała albo przepływ duży. Działa spokojnie. Pewnie chodziło o tą stronkę http://www.lukuj.republika.pl/filtracja.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IndY Opublikowano 27 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Hej! Co do gara to bym polecił jednak coś większego. Są dostępne gary 40l, przy których spokojnie zrobisz warkę 25l i nie będziesz się bał, że zaraz Ci wykipi bo będzie jeszcze sporo miejsca. Jeżeli masz więcej funduszu to polecane są garnki ze stali nierdzewnej. Za garnek emaliowany 40l z pokrywka powinieneś się zmieścić w 150zł. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkc Opublikowano 27 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 dzięki za link. akurat forumowicz pamiętam zrobił sztywną konstrukcję z metalowych rurek, ale to pewnie łatwiej zrobić. muszę sie zastanowić, czy zostać jeszcze przy max 15 l fermentacji, czy iść na całość i kupić ten większy pojemnik, zrobić większą chłodnie, kupić gar i lodówkę (ile kasssy i miejsca....). Na razie na allegro gar 20 l to juz wydatek pow. 120 zeta.;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się