Wypij Opublikowano 28 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2008 nastawiłem pszeniczkę z ekstraktów. Początkowe 11Blg, odfermentowało po tygodniu burzliwej do 3Blg a po tygodniu cichej do 2Blg. Areometr bez legalizacji, ale w czystej wodzie pokazuje 0Blg. Czy też zaobserwowaliście tak głębokie odfermentowanie brzeczki przy użyciu drożdży WB-06? Używając S-04 i ekstraktów tego samego producenta nigdy nie miałem tak głębokiego odfermentowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 28 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2008 Tak i bardzo mnie to zmartwiło. Następnego weizena, po przerwie ferulikowej, chyba od razu podniosę do 72°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 28 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2008 u mnie z 12,5 zeszło do 3,5. Przerwy wszystkie zaczynając od 45°C inna sprawa, że areometr przekłamuje mi o 1°Blg czego nałogowo nie uwzględniam w pomiarach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wypij Opublikowano 29 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2008 Tak i bardzo mnie to zmartwiło. Następnego weizena, po przerwie ferulikowej, chyba od razu podniosę do 72°C. Dzięki za info i radę. Ja się martwiłem, że może brzeczka złapała jakieś zakażenie czymś żarłocznym a bezobjawowym. Teraz wiem, że trzeba się do tych drożdży dopasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harley94 Opublikowano 29 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2008 Mi też po burzliwej zeszło do 3* a po cichej do 2*.Więc chyba to normalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2008 moje piwa odfermentowują najczęściej do 5 kilka razy tylko zeszły do 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 30 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2008 Jeszcze jedna wada tych drożdżaków, jaką zaobserwowałem. Po zaledwie 3 tygodniach od zabutelkowania, strasznie brudzą butelki. Szczególnie denko, gdzie miały kontakt ze szkłem. No i jak na pszeniczne, to bardzo mocno flokulują, piwo jest nieznośnie klarowne jak na weizena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wypij Opublikowano 30 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2008 Prawda, piwo wyszło w wersji Kristall-klar, na szczęście podróż do kolegi spowodowała lekkie poderwanie osadu z dna i już przypominało klasyczną pszeniczkę. Niestety, tylko przypominało. Degustacja nie przyniosła oszałamiających wrażeń smakowych bądź zapachowych. Piwo wyszło: - bez wyraźnie zauważalnych nut goździkowo-bananowych; - bardzo wodniste w smaku - widać, że drożdże wyżarły wszystko co się dało. Ogólnie powstał taki gazowany produkt do gaszenia pragnienia w upały, ale bez większej satysfakcji smakowej. Pakuję to w pet-y do szybkiego spożycia bo szkoda kapslownicy. Nie jestem zadowolony z tych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 31 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2008 Piwo wyszło:- bez wyraźnie zauważalnych nut goździkowo-bananowych; U mnie aż tak źle nie jest, zarówno banany jak i goździki sa obecne. Te drugie nawet bardzo, ale to zasługa półgodzinnej przerwy ferulikowej. Także tutaj złego słowa powiedzieć nie dam. - bardzo wodniste w smaku - widać, że drożdże wyżarły wszystko co się dało. Tu potwierdzam. Ciekaw jestem jakby było, gdyby pominąć przerwę maltozową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Ciekaw jestem jakby było, gdyby pominąć przerwę maltozową. Jeżeli robisz 2 przerwy scukrzające np: 62-30' 72-30' to jeżeli słód jest dobry, narazasz się na to, że 95% skrobii przerobi się w 62* i na 72* nic nie zostanie. Bezpieczniej jest robić jedna przerwę posrednią, np: 68* - 60' (zwykle skrobii nie ma juz po 30') Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Jeżeli robisz 2 przerwy scukrzające np: 62-30' 72-30' to jeżeli słód jest dobry, narazasz się na to, że 95% skrobii przerobi się w 62* i na 72* nic nie zostanie. Bezpieczniej jest robić jedna przerwę posrednią, np: 68* - 60' (zwykle skrobii nie ma juz po 30') Wiem o tym, tylko przy innych drożdżach nie spotkałem się z taką wodnistością. WB-06 są zdecydowanie najbardziej żarłoczne. Dam im jeszcze raz szansę i zatrę 30' w 45°C 30' w 68°C 30' w 72°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Znowu odgrzewam stary wątek... wybaczcie I jak kopyr zrobiłeś pszeniczniaka według takiej receptury?? Jak wyszedł?? Jako następną moją warkę planuję pszenice i się właśnie zastanawiam czy na suchych da się osiągnąć dobry wynik, jeśli się odpowiednio skoryguję zacieranie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Znowu odgrzewam stary wątek... wybaczcie I jak kopyr zrobiłeś pszeniczniaka według takiej receptury?? Jak wyszedł?? Jako następną moją warkę planuję pszenice i się właśnie zastanawiam czy na suchych da się osiągnąć dobry wynik, jeśli się odpowiednio skoryguję zacieranie. Nie, nie robiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Dzięki za odpowiedź Będę musiał w takim razie jeszcze to przemyśleć czy nie lepiej zainwestować w weihenstephany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 U mnie przy zacieraniu 36 st. przerwa zakwaszająca - 30 min 44 st. przerwa ferulikowa - 15 min 52 st. przerwa białkowa - 10 min 64 st. przerwa maltozowa - 20 min 72 st. przerwa cukrująca - do scukrowania, wyszło 20 min odfermentowało na Wb-06 z niecałych 12 do ok. 3 Blg w ciągu tygodnia, temp 20°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Cześć. Ostatnio u Dori testowaliśmy pszeniczne z dekokcją od Mark33 i choć było ewidentnie przegazowane (błąd polegający na nie zrobieniu fermentacji cichej, Marek musiał kilka razy spuszczać gaz z butelek) to smakowało wszystkim, było nawet zdziwienie że to na WB06. No chyba że jakos źle postrzegłem wypowiedzi grilowiczów u Dori to poprosze o wyrostowanie wypowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Ostatnio u Dori testowaliśmy pszeniczne z dekokcją od Mark33 i choć było ewidentnie przegazowane (błąd polegający na nie zrobieniu fermentacji cichej, Marek musiał kilka razy spuszczać gaz z butelek) to smakowało wszystkim, było nawet zdziwienie że to na WB06. Ha! Wiedziałem, że 5°Blg ekstraktu końcowego na WB-06 jest niemożliwe. Co do tych drożdży, to zastanawiam się obecnie nad kompletnym zrezygnowaniem z p. ferulikowej. Zacierać po angielsku 66-68°C i zobaczymy co wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Powinna wyjść całkiem niezla pszenica. Mi wyszła mało bananowa, reszta była jaknajbardziej na swoim miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 8 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2009 Fakt, drożdże odfermentowują dość głęboko. Po tygodniu burzliwej z 11,5 °Blg zeszło do 2,5 °Blg, co daje odfermentowanie pozorne na poziomie 78%. Takiego wyniku to jeszcze nigdy nie osiągnąłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 Właśnie popijam pszeniczniaka robionego na WB-06. Jestem z niego zadowolony, w smaku przypomina tego, którego piłem w browarze w Żywcu. Na pewno nie jest idealnie taki. Ale co ważne mi i mojej lubej bardzo smakuje 28 litrów piwa Słód pilzneński 2,5 kg Słód pszeniczny 3 kg Słód karmelowy Jasny Litovel (Czechy) ? 0,2 kg Chmiel Lubelski, szyszki/granulat, 35 g Drożdże: Safbrew WB - 06 Zacieranie: 42 C - 30 min - tylko pszenny po połączeniu z jęczmiennym: 64 C - 30 min 72 C - 30 min chmiele: (80 min) lubelski ................................. 35 g Receptura z piwo.org troszkę zmodyfikowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się