sprawek Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Witam serdecznie... Nigdy nie zbliżyłem się do umiejętności większej części użytkowników tego forum. Dlatego też chciałbym zadać pytanie... Dysponuje dużą ilością chmieli - zapakowanych próżniowo lub też już otwartych, drożdży, mchu irlandzkiego... Czy tak stare rzeczy nadają się do czegoś? Czy tylko do wywalenia? Zalecane spożycie najstarszego z chmieli to 2016. Proszę o wyrozumiałość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 9 minut temu, sprawek napisał: Witam serdecznie... Nigdy nie zbliżyłem się do umiejętności większej części użytkowników tego forum. Dlatego też chciałbym zadać pytanie... Dysponuje dużą ilością chmieli - zapakowanych próżniowo lub też już otwartych, drożdży, mchu irlandzkiego... Czy tak stare rzeczy nadają się do czegoś? Czy tylko do wywalenia? Zalecane spożycie najstarszego z chmieli to 2016. Proszę o wyrozumiałość Chmiel raczej do utylizacji, ewentualnie na lambiki. Drożdże - można spróbować zrobić starter. Mech, o ile był przechowywany w suchym, nie jest zatęchły czy spleśniały, powinien być ok. sprawek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sprawek Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Szkoda bo trochę tego się uzbierało sporo citry chinoka i amarillo no ale trudno ... Z drożdżami będę próbował bardzo dziękuję za szybką odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 5 minut temu, sprawek napisał: Szkoda bo trochę tego się uzbierało sporo citry chinoka i amarillo no ale trudno ... Z drożdżami będę próbował bardzo dziękuję za szybką odpowiedź Można spróbować na jakąś testową warkę (jeśli po otwarciu nie śmierdzi starym serem/skarpetami), ale z moich doświadczeń wynika, że starszy niż 2 sezony (czyli obecnie zbiór z 2018) niespecjalnie się do czegoś nadaje, i to pod warunkiem przechowywania w zamrażarce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sprawek Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 20 godzin temu, punix napisał: Można spróbować na jakąś testową warkę (jeśli po otwarciu nie śmierdzi starym serem/skarpetami), ale z moich doświadczeń wynika, że starszy niż 2 sezony (czyli obecnie zbiór z 2018) niespecjalnie się do czegoś nadaje, i to pod warunkiem przechowywania w zamrażarce. wywale to wszystko i bedzie spokoj... lepiej wywalic jak pozniej sie wkurzyc dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 chmiel w sumie ma to do siebie że całkiem nieźle się go na węch weryfikuje. nie wiem czy bym nie zaryzykował z tymi co były szczelnie zamknięte, ok pewnie wybitne warki z tego nie wyjdą ale ryzyko to parę kilo słodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Ja używałem chmieli chyba nawet o rok starszych. Szczelne, trzymane w zamrażarce (z tego co mówiła osoba od której to odkupowałem), chmiele z Browamatora to były. Do tego też stare słody i suche drożdże. Piwa wyszły wg mnie dobre, a nawet zaryzykuję stwierdzenie, że lepsze niż na niektórych nowszych amerykańskich chmielach. Z jednej strony trochę ryzyko, ale tak jak piszą poprzednicy, jak pachnie normalnie to można spróbować. Albo może chociaż na goryczkę je zostawić jeśli pachną ok, a na aromat świeże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
audreyhellburn Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Stary chmiel do naparu do plukania wlosow - zwlaszcza blond... ? a drozdze w zaleznosci gdzie trzymane. Moje rok po dacie nadal tak samo aktywne jak swieze tylko jak ktos wspomnial zrob starter, w opakowaniach 500 g, taki niechaciany prezent, ale zamkniete prozniowo w temp. ok 15 stopni. Jesli jednak nie sa zbyt aktywne, polecam zuzyc w ogrodku. Wymieszac z kompostownikiem, gleba, podsypac rosliny czy zrobic oprysk. Albo pulapke na slimaki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się