djartek1988 Posted August 13, 2020 Share Posted August 13, 2020 Witam, zrobiłem już 13 warek z zacieraniem. Ciągle się uczę. Jednak chciałbym Was zapytać co idzie mi nie tak. Robiłem różne style ale odfermentowanie zwykle zchodzi mi 5 BLG. Trzymam temperatury zacierania +-2-3 stopnie, temperatury fermentacji stałe zależne od stylu. Drożdże z firmy Fermentis. Macie jakieś podpowiedzi aby zejść z BLG? Trzymać niższe temperatury niż w przepisie aby brzeczka była bardziej fermentowalna czy skupić się na drożdżach (ilość). Zawsze daję jedną saszetkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hary86 Posted August 13, 2020 Share Posted August 13, 2020 Niestety brak podstawowych informacji takich jak temperatury zacierania, BLG brzeczki, ilość brzeczki, użyte drożdże, czas fermentacji, temperatury fermentacji, sposób mierzenia odfermentowania. Każda warka jest inna, więc nikt ci złotego środka nie poda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muchor Posted August 13, 2020 Share Posted August 13, 2020 A przepraszam, czym mierzysz blg? Bo jeżeli refraktometrem, to trzeba uwzględnić poprawkę na alkohol. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted August 13, 2020 Share Posted August 13, 2020 Może schodzi przy wszystkich do 5 blg bo splawik opiera się już o dno? zasada 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
5art Posted August 16, 2020 Share Posted August 16, 2020 (edited) na przyszłość rób FFT Edited August 16, 2020 by 5art Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now