djartek1988 Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Witam, zrobiłem już 13 warek z zacieraniem. Ciągle się uczę. Jednak chciałbym Was zapytać co idzie mi nie tak. Robiłem różne style ale odfermentowanie zwykle zchodzi mi 5 BLG. Trzymam temperatury zacierania +-2-3 stopnie, temperatury fermentacji stałe zależne od stylu. Drożdże z firmy Fermentis. Macie jakieś podpowiedzi aby zejść z BLG? Trzymać niższe temperatury niż w przepisie aby brzeczka była bardziej fermentowalna czy skupić się na drożdżach (ilość). Zawsze daję jedną saszetkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Niestety brak podstawowych informacji takich jak temperatury zacierania, BLG brzeczki, ilość brzeczki, użyte drożdże, czas fermentacji, temperatury fermentacji, sposób mierzenia odfermentowania. Każda warka jest inna, więc nikt ci złotego środka nie poda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2020 A przepraszam, czym mierzysz blg? Bo jeżeli refraktometrem, to trzeba uwzględnić poprawkę na alkohol. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Może schodzi przy wszystkich do 5 blg bo splawik opiera się już o dno? zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5art Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 (edytowane) na przyszłość rób FFT Edytowane 16 Sierpnia 2020 przez 5art Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się