Jump to content

Recommended Posts

#3 Stranda

Owner Stein Langlo
Collected by Lars Marius Garshol
Place Stranda
NCYC 4021
Pitch 30.0°C
Max growth temperature 40.0°C
Max ABV 16 %
Phenolic N
Kveik Y
Can be dried Y
Harvest top
Species Saccharomyces cerevisiae
Strains 1
Also known as Omega OYL-057 Hothead
Wort boiled Y
Preservation Dried flakes in cellar

Taste: Deep, tropical fruit aroma reminiscent of banana, with some light funky notes.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Mam jedną warkę na koncie ale chyba ostatnią na tych drożdżach. Temp zadania 25 st C podnoszona o ~2 st C dziennie aż do 35 st C. Odfermentowanie tylko 73%, stanęło na 3.5 i 2 tyg nie drgnęło, przelałem na cichą. Bo zabutelkowaniu zaczęło się przegazowywać, aż pojawiła się pianka w butelkach więc wpadły do lodówki 3 st C. Aromat pomarańcza z dominującym bananem. W smaku żaden szał, smakuje jak moje pierwsze piwa, nic się nie dzieje. Płasko, estrowo w kierunku brytyjskim niż tropikalnym jak często czyta się w opisach. Być może na słabe piwo wpłynęła jakość drożdży - suszone amatorsko., więc może udział szczepów się zmienił.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 3.09.2020 o 13:08, hopek napisał:

... więc może udział szczepów się zmienił.

Raczej nie bo ze specyfikacji wynika , że to jest jeden szczep a nie mieszanka.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
W dniu 4.09.2020 o 16:39, Joosto napisał:

Raczej nie bo ze specyfikacji wynika , że to jest jeden szczep a nie mieszanka.

 

Z opisu wynika, że to jeden szczep drożdży i bez bakterii, komercyjnie powinien być to HotHead. Robiłem wiele razy, nie przegazowały się (za wyjątkiem ostatniej warki gdzie weszła infekcji i poza przegazowaniem piwo nie było klarowne). Dają radę nawet w 11-12 stopniach, zrobiłem mały test: podczas fermentacji przeniosłem fermentor do chłodnej piwnicy i dojadły.

Link to comment
Share on other sites

W moich piwach dały aromaty jabłkowo - gruszkowe, trochę mdłe, w bardziej wyleżakowanych mocnych estry zanikały i samo piwo miało czysty profil. Ostatnio przefermentowałem nimi pseudo cydr z soków Riviva i obawiałem się wytrawnych kwasiorów a wyszły przyjemne lekko okrągłe.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.