aldorn Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 #3 Stranda Owner Stein Langlo Collected by Lars Marius Garshol Place Stranda NCYC 4021 Pitch 30.0°C Max growth temperature 40.0°C Max ABV 16 % Phenolic N Kveik Y Can be dried Y Harvest top Species Saccharomyces cerevisiae Strains 1 Also known as Omega OYL-057 Hothead Wort boiled Y Preservation Dried flakes in cellar Taste: Deep, tropical fruit aroma reminiscent of banana, with some light funky notes. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 3 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 Mam jedną warkę na koncie ale chyba ostatnią na tych drożdżach. Temp zadania 25 st C podnoszona o ~2 st C dziennie aż do 35 st C. Odfermentowanie tylko 73%, stanęło na 3.5 i 2 tyg nie drgnęło, przelałem na cichą. Bo zabutelkowaniu zaczęło się przegazowywać, aż pojawiła się pianka w butelkach więc wpadły do lodówki 3 st C. Aromat pomarańcza z dominującym bananem. W smaku żaden szał, smakuje jak moje pierwsze piwa, nic się nie dzieje. Płasko, estrowo w kierunku brytyjskim niż tropikalnym jak często czyta się w opisach. Być może na słabe piwo wpłynęła jakość drożdży - suszone amatorsko., więc może udział szczepów się zmienił. Joosto 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 4 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 W dniu 3.09.2020 o 13:08, hopek napisał: ... więc może udział szczepów się zmienił. Raczej nie bo ze specyfikacji wynika , że to jest jeden szczep a nie mieszanka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 1 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 W dniu 4.09.2020 o 16:39, Joosto napisał: Raczej nie bo ze specyfikacji wynika , że to jest jeden szczep a nie mieszanka. Z opisu wynika, że to jeden szczep drożdży i bez bakterii, komercyjnie powinien być to HotHead. Robiłem wiele razy, nie przegazowały się (za wyjątkiem ostatniej warki gdzie weszła infekcji i poza przegazowaniem piwo nie było klarowne). Dają radę nawet w 11-12 stopniach, zrobiłem mały test: podczas fermentacji przeniosłem fermentor do chłodnej piwnicy i dojadły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 2 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 W moich piwach dały aromaty jabłkowo - gruszkowe, trochę mdłe, w bardziej wyleżakowanych mocnych estry zanikały i samo piwo miało czysty profil. Ostatnio przefermentowałem nimi pseudo cydr z soków Riviva i obawiałem się wytrawnych kwasiorów a wyszły przyjemne lekko okrągłe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi