aldorn Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 #3 Stranda Owner Stein Langlo Collected by Lars Marius Garshol Place Stranda NCYC 4021 Pitch 30.0°C Max growth temperature 40.0°C Max ABV 16 % Phenolic N Kveik Y Can be dried Y Harvest top Species Saccharomyces cerevisiae Strains 1 Also known as Omega OYL-057 Hothead Wort boiled Y Preservation Dried flakes in cellar Taste: Deep, tropical fruit aroma reminiscent of banana, with some light funky notes. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 3 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 Mam jedną warkę na koncie ale chyba ostatnią na tych drożdżach. Temp zadania 25 st C podnoszona o ~2 st C dziennie aż do 35 st C. Odfermentowanie tylko 73%, stanęło na 3.5 i 2 tyg nie drgnęło, przelałem na cichą. Bo zabutelkowaniu zaczęło się przegazowywać, aż pojawiła się pianka w butelkach więc wpadły do lodówki 3 st C. Aromat pomarańcza z dominującym bananem. W smaku żaden szał, smakuje jak moje pierwsze piwa, nic się nie dzieje. Płasko, estrowo w kierunku brytyjskim niż tropikalnym jak często czyta się w opisach. Być może na słabe piwo wpłynęła jakość drożdży - suszone amatorsko., więc może udział szczepów się zmienił. Joosto 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 4 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 W dniu 3.09.2020 o 13:08, hopek napisał: ... więc może udział szczepów się zmienił. Raczej nie bo ze specyfikacji wynika , że to jest jeden szczep a nie mieszanka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 1 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 W dniu 4.09.2020 o 16:39, Joosto napisał: Raczej nie bo ze specyfikacji wynika , że to jest jeden szczep a nie mieszanka. Z opisu wynika, że to jeden szczep drożdży i bez bakterii, komercyjnie powinien być to HotHead. Robiłem wiele razy, nie przegazowały się (za wyjątkiem ostatniej warki gdzie weszła infekcji i poza przegazowaniem piwo nie było klarowne). Dają radę nawet w 11-12 stopniach, zrobiłem mały test: podczas fermentacji przeniosłem fermentor do chłodnej piwnicy i dojadły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 2 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 W moich piwach dały aromaty jabłkowo - gruszkowe, trochę mdłe, w bardziej wyleżakowanych mocnych estry zanikały i samo piwo miało czysty profil. Ostatnio przefermentowałem nimi pseudo cydr z soków Riviva i obawiałem się wytrawnych kwasiorów a wyszły przyjemne lekko okrągłe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się