Lusterko87 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Ja robiłem podpiwek fajnie wyszedł, ale było małe ale... Tu fotorelacja https://picasaweb.google.com/ajerkuchy/PodpiwekByLusterko87?authuser=0&feat=directlink a Tu opis wydarzeń http://www.piwo.org/topic/6017-browar-slaski-emigrant/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Dobrze, że użyłeś drożdży piwowarskich a nie piekarskich jak to się kiedyś robiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Lusterko87 to nie wina butelek, tylko zastosowania się do przepisu, tak jak pisałem wcześniej http://www.piwo.org/topic/3112-podpiwek/page__view__findpost__p__58290 to gwarancja granatów, dziwię się że nikt ich nie podał do sądu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Może kwestia drożdży... No ale może tez moja dusza eksperymentatora podpowiedziała aby dać 70dkg cukru - tata mówił że lubi słodkie... cóż.. granty mogą zdarzyć się każdemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Jedną paczkę zrobiłem jak z przepisu,po paru dniach wypiłem i było niezłe,po następnych paru dniach poszły na sufit.nauczony tym otwierałem odwrócona dnem butelkę do garnka a jak sie uspokoiło to przelewałem do szklanki.Ostatnie poszły na dworze z wiatrem. Drugą paczkę dałem do fermentatora (wyszło 9blg) po tygodniu zeszło do 2 i przelałem do butelek.Butelki sa nagazowane ale ie wybuchają,jest inny smak ,mniej drożdżowy.Obie paczki robiłem na drożdżach piwowarskich.Niestety nie chmieliłem ale następne mam zamiar chmielić. U kumpla zrobiliśmy podpiwek z kawy zbożowej,Niestety smaku nie znam czekam aż cos podeśle(myślę,że już zabutelkował). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Myślałem aby też zrobić w fermentatorze, ale nie byłem pewien czy da to radę - teraz już wiem że można spróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Wypiłem dzisiaj jednego z podpiwków z dnia03.11.2011.Po otwarciu lekkie syczenie,w czasie nalewania tworzyła sie mocna piana,,po zapełnieniu pokala pianą trza było troszke z butelki upić bo z butelki też zaczęła wychodzić.Wystarczył łyk na uspokojenie.Kolor ładny,ciemnozłoty smaki drożdżowe pozostały,ale nie były takie intensywne jak kiedyś.Jestem zadowolony,szkoda,że zostały tylko 3 butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Panowie, jak tam doświadczenia z podpiwkiem? Jakieś ciekawe spostrzeżenia? Planuje na wiosnę, na budowę, zrobić duuużo podpiwka Przefermentuje normalnie, tzn. jak piwo, później butelkowanie w plastiki 1,5 l po mineralnej i do piwnicy. Będzie jak znalazł, no i "ekypa" nie będzie tyle piwa wypijać Teraz mam na burzliwej 3 warki. Przy zlewaniu na cichą, chce z każdej zostawić kilka l "resztek", do tego 2 paczki podpiwku delecty zagotowane z wodą, chmielem i cukrem, tak na max 3% alc. Takie mam pytania: - lepiej na drożdżach dolnej czy górnej fermentacji? - ile może leżakować, bez utraty smaku? - ile chmielu / na ile IBU? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Rodzaj drożdży zależy od temperatury w której chcesz fermentować, zwykle są to "górniaki". Z tego co mi wiadomo podpiwek zawsze robiono do szybkiego wypicia, spora ilość dodawanego cukru nie pozwala na dłuższe przechowywanie, chyba że w temperaturze 0°C-4°C aby całkowicie zahamować pracę drożdży (łatwiej przy drożdżach górnej fermentacji). Chmielenie raczej symboliczne, do 10 IBU. Zalecałbym butelkować w PETy zostawiając sporo miejsca na gromadzący się gaz i dość często te nagazowanie kontrolować macając butelki i ewentualnie delikatnie upuszczać nadmiar CO2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 (edytowane) Podpiwek, ale normalnie, jak piwo - tzn. fermentacja do końca, cały cukier drożdże zjedzą, zlewanie, cukier na refermentacje, butelkowanie. Przechowywać się da tak jak i piwo. Granatów nie będzie. Co do drożdży, to mam możliwość i na górniaki i na dolniaki, dlatego pytam. Edytowane 5 Stycznia 2013 przez Zbyszek T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 (edytowane) Żeby uzyskać w podpiwku tylko 3% alkoholu, musisz dać o wiele mniej cukru niż przewidują przepisy. Obawiam się, że będzie smakować jak gorzka chmielona kawa zbożowa gazowana Chociaż słyszałem o dosładzaniu podczas butelkowania słodzikiem typu aspartam Edytowane 5 Stycznia 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 (edytowane) Stachu, taka zagadka - na opakowaniu pisze: zagotować w 10 l wody, dodać 500 g cukru. Ile to wyjdzie % alkoholu? edit: Broń Boże przed aspartamem, odradzam stanowczo. Edytowane 5 Stycznia 2013 przez Zbyszek T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 jak drożdże zjedzą wszystek cukier + cukier do refermentacji to przekroczy 4% alkoholu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Jak to obliczyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 500g cukru w 10 litrach wody (nie licząc ewentualnych węglowodanów w suchym podpiwku z paczki) daje ponad 7°BLG jeśli drożdże zjedzą do 0°BLG to 7-0=7, to dzielimy przez wspólczynnik 1,938 co daje około 3,6% alkoholu cukier do refermentacji podniesie zawartość alkoholu o ok. 0,4% i wyjdzie 4% gdzieś na forum są wzory do obliczania zawartości alkoholu, nie pamiętam gdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 0,5 kg cukru = 0,3 l 500 / (10+0,3) = 48,5 g cukru / litr 48,5 / 17 = 2,85 % alc. + refermentacja Razem wyjdzie około 3,3 %. I będzie dobrze. Ale wracając do tematu. Ktoś ma jakieś praktyczne obserwacje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Kombinujecie z podpiwkiem tak, jakby to miało być piwo. Z podpiwkiem wiele wspólnego to nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 bo tak naprawdę poza podpiwkiem Delecta nie ma żadnego gotowca na rynku, a dobrego przepisu ze świecą szukać latem na Jarmarku Dominikańskim jacyś obcokrajowcy (Litwini czy Ukraińcy) oferowali własny suchy podpiwek, lecz się nie skusiłem, wolę piwo ten z Delecty robiłem wg przepisu, ale ze zmniejszoną ilością cukru i lałem w 1,5 litrowe PETy, gazował ostro i w ciągu kilku dni został wypity smak niezły, aczkolwiek za bardzo kawę zbożową przypomina przepis Delecta nie przewidywał chmielenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 500 g cukru w 10 litrach to 5°Blg, a nie 7°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 bo tak naprawdę poza podpiwkiem Delecta nie ma żadnego gotowca na rynku, a dobrego przepisu ze świecą szukać latem na Jarmarku Dominikańskim jacyś obcokrajowcy (Litwini czy Ukraińcy) oferowali własny suchy podpiwek, lecz się nie skusiłem, wolę piwo ten z Delecty robiłem wg przepisu, ale ze zmniejszoną ilością cukru i lałem w 1,5 litrowe PETy, gazował ostro i w ciągu kilku dni został wypity smak niezły, aczkolwiek za bardzo kawę zbożową przypomina przepis Delecta nie przewidywał chmielenia Piłem, smaczny, tradycyjny. Agnieszka w sezonie produkuje i sprzedaje butelkowany podpiwek, widziałem, że ma też woreczki z surowcem do samodzielnego wyrobu. Napisz, może dasz radę kupić wysyłkowo. 500 g cukru w 10 litrach to 5°Blg, a nie 7°Blg. Też mi się tak wydawało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 W tym roku kontynuuje prace przy budowie domu. Silna ekipa budowlana w składzie: ja, Teściu, wujek żony i kuzyn żony wypije dużo piwa - to już wiadomo, sprawdzone Problem jest taki, że piwa które ja robię najczęściej mają 13-14 BLG i są za mocne. A żeby zrobić np. zapas 10 warek - trzeba się dużo narobić. A na budowie, w lato, sprawdza się coś lekkiego, taki właśnie podpiwek. I w dodatku łatwo można zrobić znaczne jego ilości - stąd moje zainteresowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 A może byś poszedł w bitter'y? 12 blg, do 5%, piwo lekkie, orzeźwiające i smaczne. I nie zapominaj o naszej grapp'ie kawowej zamiast kawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 500 g cukru w 10 litrach to 5°Blg, a nie 7°Blg. coś mi się pochrzaniło a do pracy na budowie to może jakieś lżejsze piwo niż bitter 12°BLG ? np. bitter 9,5 BLG albo a'la grodziskie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Dziesięć piwek i dom będzie bez rogów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 krzywa wieża też przyciąga tłumy turystów, jest to jakaś motywacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się