Zbyszek T Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 A może byś poszedł w bitter'y? 12 blg, do 5%, piwo lekkie, orzeźwiające i smaczne. I nie zapominaj o naszej grapp'ie kawowej zamiast kawy Kiedyś machnąłem coś takiego. Wszystkim bardzo smakowało Ale ten podpiwek mnie kusi bardzo małą pracochłonnością Warka #28 Summer Bitter Pilzneński - 5 kg Monachijski Strzegom - 0.7 kg Amber - 0.6 kg Cara 50 EBC - 0.3 kg Cara 20 EBC - 0.3 kg Challenger 50 g @ 60 min Perle 15 g @ 30 min Styrian Goldings 10 g @ 15 min Styrian Goldings 10 g @ 5 min Styrian Goldings 10 g @ 0 min Wyszło około 50 l, 9 BLG, S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Natrafiłem kiedyś na przepis na podpiwek mocny w pewnej książeczce.. Nie sprawdzałem go, bo podpiwek nie jest moim ulubionym trunkiem.. może ktoś się odważy i wypróbuję tą recepturę: Skład: 10 l wody 2 kg kawy zbożowej 200 g cukru 20 g chmielu 20 g drożdży "... zagotować wodę z dodatkiem kawy, cukru i chmielu. Gotować na wolnym ogniu około 30min, po czym przefiltrować przez gęste płótno. Do ostudzonego płynu dodać drożdże i odstawić do fermentacji." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 tych drożdży to bym dał nie więcej niż 5g bo przy 20 g to porozrywa butelki albo po otwarci wszystko wyleci na sufit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 A co ma ilość drożdży do rozrywania butelek? Podpiwek (w rozumieniu napoju gazowanego na bazie kawy zbożowej) to napój, który pije się w trakcie fermentacji, taka ilość drożdży w przepisie miała zapewne zagwarantować szybkie rozpoczęcie i jej intensywny przebieg, ale więcej cukru niż jest w roztworze nie przerobią. Ja robiłem coś podobnego do tego, co napisał gagarin (wersji jest mnóstwo, w końcu to popularny przepis, różnią się jedynie proporcjami) na zeszłą Wielkanoc - domownikom nawet smakowało, ostatnie butelki pite po tygodniu już były wytrawne, a wiec pite za późno Na przegazowanie/nagazowanie pomaga patent (zresztą chyba tu nawet go znalazłem) następujący: butelki po wodzie gazowanej napełniamy do 3/4 objętości, po czym należy je zgnieść tak, żeby płyn podpłynął pod sam korek i zakręcić. W ten sposób CO2 nie rozerwie butelki, ale zacznie ją prostować - gdy zauważymy że jest go za dużo, można go nieco upuścić przez korek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Wracając do podpiwku. Napój do picia na szybko jeszcze w trakcie fermentacji. Ilość cukru ma powodować lekko słodkawy smak a przetrawiona przez drożdze część nagazować napój. Jeżeli chcialibyśmy zachować walory smakowe podpiwku i dłużej przechwowywać w butalkach (bez granatów) to chyba trzeba obliczyć ilość cukru do przefermentowania i nagazowania a słodkość uzyskać stosując cukry niefermentowalne. Muszą kiedyś pójść tą drogą. Zrobić lekki zacier okolo 6Blg, przefermentować w fermentorze rozlać do butelek i refermentować dodając xylitolu do uzyskania lekkiej słodkości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 dodatek sztucznych słodzików nie wszystkim jest w smak można zrobić podpiwek ściśle wg przepisu i po 1-2 dniach refermentacji w butelkach przenieść całość w temperaturę około 0°C, wtedy nagazowanie pozostanie stałe w przeciwnym razie napój jest do szybkiego wypicia, zgodnie z tradycją i (chyba) intencją pomysłodawcy przepisu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 A gdyby zrobić lekki zacier, delikatnie odfermentować, posłodzić laktozą, refermentować w butelkach? Jest to jakiś pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 A może tak piwo "harcerskie"? Jest lekkie i nie ma obaw, że po mury domu padną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 "Podpiwek" robiłem dwukrotnie z wysłodzin po ciemnych piwach - 5-7BLG dosłodzone miodem do smaku, gęstwa i w butelki + próbka w PETa po 0,5L mineralnej i zostawione na noc. Na drugi dzień pasteryzacja w garze warzelnym w celu ubicia drożdży. Spostrzeżenia - rozpocząć pasteryzację należy grubo przed uzyskaniem porządanego nagazowania - w obydwu wypadkach butelki strzelały w okolicy 65 stopni, ale to były kontrolne, zielone, bezzwrotne, po dwie sztuki na wsad właśnie jako wskaźnik "konieczności awaryjnego zakończenia procesu". Pozostałe butelki nietknięte, acz wymagały lekkiego popuszczenia kapsla, szybko wędrowały do piwnicy i nie było z nimi problemu. Następną partię przewiduję robić na tyle wcześnie, by tego samego dnia wrzucić do pasteryzacji jak tylko kontrolna butelka wskaże jakiekolwiek nagazowanie - podczas podgrzewania drożdże pewnie przyspieszają tempa zanim padną. Aktualnie nie wyobrażam sobie jakieś grubszej roboty fizycznej nie zakończonej butlą tegoż specyfiku (bądź Kormoranowego Podpiwku Warnijskiego - protoplasty =])... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coen Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Witam! Czy taki przepis na podpiwek ma sens? -150 g Kawa zbożowa http://static4.skapiec.pl/2120708-1-1-0-cykoria-kawa-zbozowa-z-cykoria-250g-cykoria.jpg -500 g cukru -troche chmielu w koncówce gotowania - 5g drożdzy Dac to do odfermentowania i pozniej w buteleczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzo5 Opublikowano 28 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Witam mam pytanko. jako że cicha mi się jeszcze ciągnie a mam już wolnego corneliusa chciałem zrobić coś na szybko. Wpadł mi do głowy pomysł na kwas chlebowy albo podpiwek, a że kawę zbożowa znalazłem w szafce, to już problem z wyborem miałem rozwiązany. mam pytanko czy jak wleje cały te paliwo rakietowe do kega, to czy przy sprawnym zaworze bezpieczeństwa nie stanie się z całym układem nic niepokojącego . Ile gęstawy zadać na 10 l podpiwku 2 łyżki stołowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian1024 Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 A ja spytam jeszcze co do gotowca z delecty bo widzę jest dostępny na allegro i sprzedaje się w niemałych ilościach. Piłem ostatnio gotowy "Podpiwek Jędrzej" 0.5% alc. Powiem ,że smakowąło mi to nawet bardzo. Wracając do przepisu delecty. Jak to z tym cukrem wkońcu jest ? Dawać go tyle ile na przepisie czy mniej ? Jeśłi mniej to o ile ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Dawaj tak jak piszą. Ja dziś robiłem, ale samodzielnie. Wczoraj upaliłem pszenicę, dziś ześrutowałem i właśnie zabutelkowałem 14 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 Wracając do przepisu delecty. Jak to z tym cukrem wkońcu jest ? Dawać go tyle ile na przepisie czy mniej ? Jeśłi mniej to o ile ? Ale po krótkiej refermentacji (2-3 dni) wszystkie butelki trzeba trzymać w lodówce albo szybko wypić. Ewentualnie zapasteryzować, ale to niełatwa sztuka, też grozi wybuchającymi butelkami podczas procesu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 Panowie (i Panie), pamiętajcie o jednym. Podpiwek był przeznaczony do szybkiego wypicia. Znajoma, która wyrabia go w ilościach handlowych daje mu żyć max. 10 dni, później idzie w kanał. Ba! Nauczona doświadczeniem kupującym nakazuje spożycie zaraz po zakupie, bo ludziom potrafi się ubzdurać żeby go potrzymać przez miesiąc w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 można wlać podpiwek w butelki PET i co pewien czas upuszczać gaz, ale wtedy ubywa słodyczy i przybywa alkoholu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 Ewentualnie zapasteryzować, ale to niełatwa sztuka, też grozi wybuchającymi butelkami podczas procesu. Znany temat - opisywałem swoje z nim boje na forum, tragedii nie ma, choć strzelają czasem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 2 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 (edytowane) Wciągam własnie podpiwek zrobiony na kawie z pszenicy, z dodatkiem małej ilości słodu monachijskiego. Kawę robiłem sam. Jak? Gar 30 l emaliowany (spisany na straty, po tym jak ubyło mu sporo emalii). Taboret gazowy. Zboże wsypane cienką warstwą i cały czas mieszane. Oj jak łatwo przepuszcza się upaloną pszenicę przez śrutownik! A podpiwek mniam!! Edytowane 2 Lipca 2013 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 (edytowane) A dawałeś cykorię?? PS Skorzystałem ze strony którą podałeś i ukleciłem cuś takiego Edytowane 2 Lipca 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Trochę minęło czasu. Drodzy koledzy. Macie ciekawe przepisy na podpiwek. Lub zmienione proporcje przepisu który znajduje się na opakowaniu (Podpiwek Kujawski Delecta) A można zrobić tak. Po dodaniu drożdży pozostawić w fermentatorze na kilka dni a później rozlać do butelek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaworek346 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Ja robie. Podpiwek w kegu bez dodatku drozdzy i nie fermentuje go stoi czasem i ponad miesiac i jest git zarowno z delecty ktora kupuje po 2,50 oraz z jalowca, stary przepis wujka mam w moich recepturach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 (edytowane) Ja przerzuciłem się z podpiwka z Delecty na kawę zbożową jak w załączniku, ale koniecznie w opcji "Kasyczna". Przepis jest następujący: 100g kawy (jakieś 25-28 torebek po 42g) 10L wody (po gotowaniu pozostaje jakieś 8L) 5g Halleratuera 450g cukru łyżeczka kwasku cyt. Gotuję kawę przez 10min., dodaję cukier, i chmiel i kwasek. Studzę do 20°C i przelewam przez duże sito do fermentora. Zadaję drożdże piekarskie - ok. 2,5g (kuleczka o średnicy ok. 0,5cm) rozrobione w 200ml przegotowanej schłodzonej wody, mieszam i w butelki ( u mnie koniecznie z krachlą, ponieważ kontroluje nagazowanie). Trzymam je przez dwa dni w tem. 20°C, a później do piwnicy w około 10-12°C. Po tygodniu zdatne do picia wytrzymuje około 2-3 tygodni, ale czasami trzeba upuszczać gaz, w takim przypadku krachla jest niezastąpiona. W zasadzie jest stale w ofercie browaru . Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
migdal Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 A jakie rodzaje chmielu dodajecie do podpiwka? Ja myslałem o aromatycznych, czy może być nasz poczciwy Lubelski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 czy może być nasz poczciwy Lubelski? tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darnok267 Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 (edytowane) A jak to smakuje z laktozą ? Próbował ktoś Można zastąpić cukier - sugerwana ilość na 10l to 500 g cukru ( np.na 10l podpiwku dać 200 g cukru i 300 g laktozy)? 2g drożdży piekarniczych i do PETów. Stary temat wiem ale na Wielkanoc myślę że super. A do tego czekam na pierwsze moje piwo. Edytowane 15 Marca 2016 przez darnok267 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się