scooby_brew Opublikowano 30 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 (edytowane) Pomyślałem sobie, że byłby dobry pomysł żeby podzielić się recepturami na jedzenie z recepturą na dopasowane smakowo piwo. Zaczynam od tych receptur: Pasta Fresca z piwem pszennym amerykańskim: Pasta Fresca: cieńkie spagetti (capellini albo vermicielli) pomidor, posiekany świerze liście pietruszki, bazylii, oregano i thime z ogródka ser Parmigiano-Reggiano lub inny ser podobny, np. Romano, posiekany na drobno olej z oliwek oliwki z Kalamaty czosnek, posiekany Serwuj na zimno. Piwo American Wheat: [*] 2.26 kg 2-row (możesz zastąpić słodem pils) [*] 2.26 kg słód pszenny [*]0.22 kg monachijski [*]0.11 kg crystal 10 Chmiel: [*]14 g willamette (możesz zastąpić Fuggle), 60 min [*]14 g cascade, 60 min [*]14 g willamette 5 min [*]14 g cascade 5 min Drożdże: [*]US-05 Serwuj z plasterkiem pomarańcza w piwie. Edytowane 31 Lipca 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 30 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 świerze liście pietruszki, bazylii, oregano i thime z ogródka Scooby czy thime to jest amerykański sposób zapisywania tymianku (thyme), czy jeszcze coś innego? Nie chodzi mi o czepianie się, ale po prostu dużo czytam po angielsku jeśli chodzi o kuchnie i chciałbym być mądrzejszy na przyszłość Poza tym zawsze mnie fascynowały takie lingwistyczne "smaczki" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 30 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 (edytowane) Nie, po prostu zrobiłem literówkę Powracając do tematu, w/g mojej opinii tego typu piiwo wyjątkowo pasuje do różnego rodzaju jedzenia. Takie piwo pasuje dobrze zarówno z lekką letnią sałatą, lub z pizzą, z polską kiełbasą, jak i z niemieckim bratwurst, z meksykańską enchiladą lub z arabskim kibbeh lub francuzkim stekiem. W odróżnieniu od innych Ales, np. Brown Ale, które pasują tylko z typowo mięsnymi potrawami z wołowiny typu stek, hamburger lub zapiekanka rzymska (meatloaf). To jest jeden z powodów, dla którego takie piwo warze chyba najczęściej, bo zarówno ja jak i żonka zwykle pijemy szklankę tego piwa z obiadem. Edytowane 31 Lipca 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 Tylko skąd oliwki z Kalamaty? U nas ino tylko hiszpańskie dziadostwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Tylko skąd oliwki z Kalamaty? U nas ino tylko hiszpańskie dziadostwo. Kto chce prawdziwe "eli?s kalam?n" powinien wiosną zgłaszać się do mnie, w maju zawsze jeżdżę do Grecji zaopatrzyć rodzinę w oliwki, ser i ouzo, żeby na lato mieli. Widziałem je również w Lidlu, gdy był tam "tydzień greckich specjałów". Cena do przyjęcia, ok. 20zł za 250g (pakowane próżniowo, więc niemal zupełnie bez "cieczy"). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cartmann Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Oliwki z kalamaty można kupić w Almie na wagę, cena chyba 55zł/kg jeśli dobrze pamiętam. Jakie drożdże płynne bedą pasować do tego piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 21 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 Scooby, pochwal się jeszcze czy oliwę widoczną na stoliku przygotowywałeś sam czy kupiłeś gotową? Jeśli to twój wyrób pochwal się jak ją przygotowujesz? Mi zawsze, wszystko co wsadzę do butelki, pleśnieje i oliwa jest do wylania. Próbowałem już rożnych rodzajów oliwy, od swojskiej przywiezionej z sycylii po różne sklepowe. Próbowałem różnych butelek oraz różnych wkładów. Zawsze, wcześniej lub później wszystko pokrywało się czymś w rodzaju pleśni. Pozdrawiam J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 (edytowane) Może ni konkretnie na temat, ale jako ciekawostka związana z dopasowaniem piwa do dania lub dania do piwa daję dwa linki z dość ciekawej stronki: http://barleypopmaker.info/2011/02/27/beer-and-food-pairing-by-beer-style/ http://barleypopmaker.info/2009/08/29/pairing-beer-with-food/ Edytowane 30 Czerwca 2011 przez pablo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 Może ni konkretnie na temat, ale jako ciekawostka związana z dopasowaniem piwa do dania lub dania do piwa daję dwa linki z dość ciekawej stronki:http://barleypopmaker.info/2011/02/27/b ? eer-style/ http://barleypopmaker.info/2009/08/29/p ? with-food/ Bardzo wartościowe linki Do tego jeszcze odpowiednia temperatura piwa http://www.ratebeer.com/Story.asp?StoryID=479 i już w ogóle miodzio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się