scooby_brew Posted July 30, 2010 Share Posted July 30, 2010 (edited) Pomyślałem sobie, że byłby dobry pomysł żeby podzielić się recepturami na jedzenie z recepturą na dopasowane smakowo piwo. Zaczynam od tych receptur: Pasta Fresca z piwem pszennym amerykańskim: Pasta Fresca: cieńkie spagetti (capellini albo vermicielli) pomidor, posiekany świerze liście pietruszki, bazylii, oregano i thime z ogródka ser Parmigiano-Reggiano lub inny ser podobny, np. Romano, posiekany na drobno olej z oliwek oliwki z Kalamaty czosnek, posiekany Serwuj na zimno. Piwo American Wheat: [*] 2.26 kg 2-row (możesz zastąpić słodem pils) [*] 2.26 kg słód pszenny [*]0.22 kg monachijski [*]0.11 kg crystal 10 Chmiel: [*]14 g willamette (możesz zastąpić Fuggle), 60 min [*]14 g cascade, 60 min [*]14 g willamette 5 min [*]14 g cascade 5 min Drożdże: [*]US-05 Serwuj z plasterkiem pomarańcza w piwie. Edited July 31, 2010 by scooby_brew Link to comment Share on other sites More sharing options...
slotish Posted July 30, 2010 Share Posted July 30, 2010 świerze liście pietruszki, bazylii, oregano i thime z ogródka Scooby czy thime to jest amerykański sposób zapisywania tymianku (thyme), czy jeszcze coś innego? Nie chodzi mi o czepianie się, ale po prostu dużo czytam po angielsku jeśli chodzi o kuchnie i chciałbym być mądrzejszy na przyszłość Poza tym zawsze mnie fascynowały takie lingwistyczne "smaczki" Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted July 30, 2010 Author Share Posted July 30, 2010 (edited) Nie, po prostu zrobiłem literówkę Powracając do tematu, w/g mojej opinii tego typu piiwo wyjątkowo pasuje do różnego rodzaju jedzenia. Takie piwo pasuje dobrze zarówno z lekką letnią sałatą, lub z pizzą, z polską kiełbasą, jak i z niemieckim bratwurst, z meksykańską enchiladą lub z arabskim kibbeh lub francuzkim stekiem. W odróżnieniu od innych Ales, np. Brown Ale, które pasują tylko z typowo mięsnymi potrawami z wołowiny typu stek, hamburger lub zapiekanka rzymska (meatloaf). To jest jeden z powodów, dla którego takie piwo warze chyba najczęściej, bo zarówno ja jak i żonka zwykle pijemy szklankę tego piwa z obiadem. Edited July 31, 2010 by scooby_brew Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted July 31, 2010 Share Posted July 31, 2010 Tylko skąd oliwki z Kalamaty? U nas ino tylko hiszpańskie dziadostwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted August 12, 2010 Share Posted August 12, 2010 Tylko skąd oliwki z Kalamaty? U nas ino tylko hiszpańskie dziadostwo. Kto chce prawdziwe "eli?s kalam?n" powinien wiosną zgłaszać się do mnie, w maju zawsze jeżdżę do Grecji zaopatrzyć rodzinę w oliwki, ser i ouzo, żeby na lato mieli. Widziałem je również w Lidlu, gdy był tam "tydzień greckich specjałów". Cena do przyjęcia, ok. 20zł za 250g (pakowane próżniowo, więc niemal zupełnie bez "cieczy"). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cartmann Posted August 14, 2010 Share Posted August 14, 2010 Oliwki z kalamaty można kupić w Almie na wagę, cena chyba 55zł/kg jeśli dobrze pamiętam. Jakie drożdże płynne bedą pasować do tego piwa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
agrest Posted October 21, 2010 Share Posted October 21, 2010 Scooby, pochwal się jeszcze czy oliwę widoczną na stoliku przygotowywałeś sam czy kupiłeś gotową? Jeśli to twój wyrób pochwal się jak ją przygotowujesz? Mi zawsze, wszystko co wsadzę do butelki, pleśnieje i oliwa jest do wylania. Próbowałem już rożnych rodzajów oliwy, od swojskiej przywiezionej z sycylii po różne sklepowe. Próbowałem różnych butelek oraz różnych wkładów. Zawsze, wcześniej lub później wszystko pokrywało się czymś w rodzaju pleśni. Pozdrawiam J. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 (edited) Może ni konkretnie na temat, ale jako ciekawostka związana z dopasowaniem piwa do dania lub dania do piwa daję dwa linki z dość ciekawej stronki: http://barleypopmaker.info/2011/02/27/beer-and-food-pairing-by-beer-style/ http://barleypopmaker.info/2009/08/29/pairing-beer-with-food/ Edited June 30, 2011 by pablo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barą Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 Może ni konkretnie na temat, ale jako ciekawostka związana z dopasowaniem piwa do dania lub dania do piwa daję dwa linki z dość ciekawej stronki:http://barleypopmaker.info/2011/02/27/b ? eer-style/ http://barleypopmaker.info/2009/08/29/p ? with-food/ Bardzo wartościowe linki Do tego jeszcze odpowiednia temperatura piwa http://www.ratebeer.com/Story.asp?StoryID=479 i już w ogóle miodzio. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now