Jump to content

Receptura na jedzenie + receptura na piwo


Recommended Posts

Pomyślałem sobie, że byłby dobry pomysł żeby podzielić się recepturami na jedzenie z recepturą na dopasowane smakowo piwo.

Zaczynam od tych receptur: Pasta Fresca z piwem pszennym amerykańskim:

 

 

Pasta Fresca:

 

  • cieńkie spagetti (capellini albo vermicielli)
  • pomidor, posiekany
  • świerze liście pietruszki, bazylii, oregano i thime z ogródka
  • ser Parmigiano-Reggiano lub inny ser podobny, np. Romano, posiekany na drobno
  • olej z oliwek
  • oliwki z Kalamaty
  • czosnek, posiekany

 

Serwuj na zimno.

 

 

Piwo American Wheat:

 

  • [*] 2.26 kg 2-row (możesz zastąpić słodem pils)

 

[*] 2.26 kg słód pszenny

 

[*]0.22 kg monachijski

 

[*]0.11 kg crystal 10

 

Chmiel:

 

[*]14 g willamette (możesz zastąpić Fuggle), 60 min

 

[*]14 g cascade, 60 min

 

[*]14 g willamette 5 min

 

[*]14 g cascade 5 min

 

Drożdże:

 

[*]US-05

 

Serwuj z plasterkiem pomarańcza w piwie.

 

aufd6t.jpg

Edited by scooby_brew
Link to comment
Share on other sites

świerze liście pietruszki, bazylii, oregano i thime z ogródka

Scooby czy thime to jest amerykański sposób zapisywania tymianku (thyme), czy jeszcze coś innego? Nie chodzi mi o czepianie się, ale po prostu dużo czytam po angielsku jeśli chodzi o kuchnie i chciałbym być mądrzejszy na przyszłość :) Poza tym zawsze mnie fascynowały takie lingwistyczne "smaczki" :)

Link to comment
Share on other sites

Nie, po prostu zrobiłem literówkę :D Powracając do tematu, w/g mojej opinii tego typu piiwo wyjątkowo pasuje do różnego rodzaju jedzenia. Takie piwo pasuje dobrze zarówno z lekką letnią sałatą, lub z pizzą, z polską kiełbasą, jak i z niemieckim bratwurst, z meksykańską enchiladą lub z arabskim kibbeh lub francuzkim stekiem. W odróżnieniu od innych Ales, np. Brown Ale, które pasują tylko z typowo mięsnymi potrawami z wołowiny typu stek, hamburger lub zapiekanka rzymska (meatloaf). To jest jeden z powodów, dla którego takie piwo warze chyba najczęściej, bo zarówno ja jak i żonka zwykle pijemy szklankę tego piwa z obiadem.

Edited by scooby_brew
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Tylko skąd oliwki z Kalamaty? U nas ino tylko hiszpańskie dziadostwo.

Kto chce prawdziwe "eli?s kalam?n" powinien wiosną zgłaszać się do mnie, w maju zawsze jeżdżę do Grecji zaopatrzyć rodzinę w oliwki, ser i ouzo, żeby na lato mieli. :/

 

Widziałem je również w Lidlu, gdy był tam "tydzień greckich specjałów". Cena do przyjęcia, ok. 20zł za 250g (pakowane próżniowo, więc niemal zupełnie bez "cieczy").

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Scooby, pochwal się jeszcze czy oliwę widoczną na stoliku przygotowywałeś sam czy kupiłeś gotową?

Jeśli to twój wyrób pochwal się jak ją przygotowujesz? Mi zawsze, wszystko co wsadzę do butelki, pleśnieje i oliwa jest do wylania. Próbowałem już rożnych rodzajów oliwy, od swojskiej przywiezionej z sycylii po różne sklepowe. Próbowałem różnych butelek oraz różnych wkładów. Zawsze, wcześniej lub później wszystko pokrywało się czymś w rodzaju pleśni.

 

Pozdrawiam

J.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Może ni konkretnie na temat, ale jako ciekawostka związana z dopasowaniem piwa do dania lub dania do piwa daję dwa linki z dość ciekawej stronki:

http://barleypopmaker.info/2011/02/27/beer-and-food-pairing-by-beer-style/

http://barleypopmaker.info/2009/08/29/pairing-beer-with-food/

Edited by pablo
Link to comment
Share on other sites

Może ni konkretnie na temat, ale jako ciekawostka związana z dopasowaniem piwa do dania lub dania do piwa daję dwa linki z dość ciekawej stronki:

http://barleypopmaker.info/2011/02/27/b ? eer-style/

http://barleypopmaker.info/2009/08/29/p ? with-food/

Bardzo wartościowe linki :okey:

 

Do tego jeszcze odpowiednia temperatura piwa http://www.ratebeer.com/Story.asp?StoryID=479 i już w ogóle miodzio.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.