fafd7 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Witam, mam zamiar kupić palnik/taboret gazowy (https://allegro.pl/oferta/taboret-zeliwny-gazowy-9-8kw-zestaw-reduktor-7958938226) + butla gazowa 3/5kg i garnek emaliowany 36l. Chciałbym się dowiedzieć jak to jest z używaniem takiego sprzętu w mieszkaniu? Niestety nie posiadam na tą chwilę ani garażu ani piwnicy. Ktoś doświadczył jakiś problemów związanych z brakiem wentylacji czadem itd? Czy mogę śmiało brać się do roboty? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafd7 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 38 minut temu, tamtomasz napisał: Butla gazowa 3/5 kg to nie wiem, czy nie będziesz miał problemów z przepustowością. Takie małe butle zazwyczaj nie mają siły na zasilenie taboretu gazowego i ostatecznie i tak masz płomień jak z kuchenki gazowej. Ja mam 12,5 kg i nie ma problemu. Kolega z 6 kg butlą ma kłopoty z taboretem gazowym. No na forum widziałem że kilka osób też uzywalo mniejszych i nie wspominali nic o tego typu problemach ale pomyślę jeszcze o rozmiarze czy do butli 3/5kg też potrzebny jest taki reduktor jak ten we zestawie z palnikiem czy taki reduktor to już do 11kg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Ozi Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 A czy w mieszkaniu jest instalacja gazowa z sieci? Bo używanie gazu z butli jest zdaje się w takim wypadku zabronione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafd7 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 26 minut temu, mjr_Kolicki napisał: A czy w mieszkaniu jest instalacja gazowa z sieci? Bo używanie gazu z butli jest zdaje się w takim wypadku zabronione. Jest tylko doprowadzone do ogrzewania (boiler), w sumie to nie wiem jak to jest z dodatkową butla gazowa w tym przypadku bo mieszkam w Belgii. 9 minut temu, tamtomasz napisał: No nie wiem, ten palnik ma 9,2 kW i średnie zużycie 0,5 kg na godzinę, czyli realne około 700 g (na oko, na pewno więcej niż te pół kilo). Nawet jeśli rozmiar butli jest ok, żeby ten taboret zasilić, to pomyśl ile będziesz zużywał gazu na jedno warzenie. Chyba z wygody kupiłbym większą butlę. Albo dwie mniejsze jak już. No niby tak ale, robię może z 5 warek w ciągu roku, a poza tym zużycie gazu nie będzie nonstop 100%, (przy podnoszeniu temperatury raczej tylko) 11 minut temu, tamtomasz napisał: W każdej butli gwint chyba taki sam jest. Jedyne co, to do takiego piecyka kupiłbym chyba reduktor i wąż na wyższą przepustowość. Ja mam taboret 7,5 kW i taki zwykły wąż i reduktor jak do normalnej kuchenki gazowej i rozważam kupno czegoś bardziej wytrzymałego. Koniec końców bardzo intensywna eksploatacja, może to jakaś mania, ale boję się, że to mi pierdynkie kiedyś, mam zero zaufania do tego sprzętu. Teoretycznie w opisie produktu jest jasno wspomniane ze palnik do butli 11kg a w zestawie odpowiedni reduktor i wąż, ale wiadomo że to opis allegro a czy rzeczywiście to jest odpowiedni osprzęt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 10 godzin temu, fafd7 napisał: w sumie to nie wiem jak to jest z dodatkową butla gazowa w tym przypadku bo mieszkam w Belgii. Polecam się dowiedzieć, żeby w razie czego uniknąć przykrych konsenkwencji Teoretycznie masz do mieszkania doprowadzony gaz z sieci. 10 godzin temu, fafd7 napisał: poza tym zużycie gazu nie będzie nonstop 100%, (przy podnoszeniu temperatury raczej tylko) Zużycie będzie spore przy gotowaniu brzeczki. To nie tylko podgrzewanie przy zacieraniu. Potem musisz doprowadzić brzeczkę do intensywnego wrzenia, a wtedy palnik idzie na "full". 10 godzin temu, fafd7 napisał: Teoretycznie w opisie produktu jest jasno wspomniane ze palnik do butli 11kg a w zestawie odpowiedni reduktor i wąż Reduktor jest potrzebny, żeby zredukować ciśnienie w butli, które jest wysokie (bez znaczenia czy butla jest mała czy duża) do ciśnienia roboczego palnika gazowego. Nie ma znaczenia czy będzie to butla 11kg czy 3,5kg. Pewnie razem z palnikiem sprzedają standardowy reduktor taki jakie są przy kuchenkach gazowych. Skoro taki dołączają, to taki bym używał i nie kombinował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Bardzo długo używałem butli 6kg i taboretu gazowego 6,5kW. Warzyłem w mieszkaniu i nie było żadnych problemów. Okno trzeba lekko uchylić i tyle. Na jedną warkę schodziło coś ok 1,2kg gazu, nie pamiętam teraz dokładnie ale coś ok 4 - 5 warek robiłem na butli. Na butlę 6kg musisz mieć redukcję ale to jest w zestawie z taboretem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafd7 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 (edytowane) A jak jest z odprowadzaniem pary? Stosujecie jakiś system żeby wyprowadzić parę na zewnątrz? Zastanawiam się po prostu bo na pewno nie postawie palnika i gara pod pochłaniaczem a nie chciałbym żeby mi cały sufit zamókł od pary. Czy jeśli taboret będzie stał na podłodze to ta para po prostu rozejdzie się w powietrzu i nie będzie się kondensować na suficie? Edytowane 26 Sierpnia 2020 przez fafd7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Para wodna będzie skraplać się na chłodnych powierzchniach, a dokładniej tam gdzie temperatura będzie niższa niż temp. punktu rosy, czyli pewnie na każdej powierzchni w kuchni. Albo otwierasz okno, albo musisz próbować ją odprowadzać. Kiedy warzyłem w kuchni to za każdym razem musiałem wysłuchiwać uwag właśnie na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafd7 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 No właśnie nie planuje tego robić w kuchni tylko powiedzmy gdzieś gdzie mam 4m kwadratowe wolnej powierzchni ale obok dużego okna, mod da radę. Chodzi o to żeby sufit nie zaczął powiedzmy cierpieć na tym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zależy jaką możesz zapewnić cyrkulację powietrza. Ja robię w garażu przy otwartej bramie. Jeśli otworzę małe okienko na przeciwległej ścianie to w lato jest ok, w zimie trochę się skrapla na niektórych powierzchniach (głównie belkach stropowych, malowane dwuteowniki). Idealnie by było jakbym dorobił jakiś komin do odprowadzania pary, ale w miarę jest ok. Musisz przeprowadzić rozpoznanie walką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafd7 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Tak więc rozumiem że od strony bezpieczeństwa nie ma żadnych większych przeciwskazań odnośnie warzenia z takim sprzętem w mieszkaniu. Pomijając rzeczy oczywiste jak wentylacja, odległość butli od ognia itd. Jeszcze podpowiedzcie czy ten palnik https://allegro.pl/oferta/taboret-zeliwny-gazowy-9-8kw-zestaw-reduktor-7958938226 i ten garnek https://allegro.pl/oferta/duzy-garnek-emaliowany-emalia-indukcja-olkusz-30l-9604953437 będą ok? Nie oszukuje się że jestem wprawnym piwowarem, zestaw do powiedzmy warzenia raz na 2 miesiące, warki po 20l. Jeszcze się zastanawiam czy lepiej garnek szerszy i niższy czy jednak węższy i wyższy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Uważaj na podłogę by sie nie przypaliła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opk Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Ja u siebie otwieram okno w kuchni (mam usuniętą ścianę pomiędzy kuchnią a przedpokojem - i tu wszystko stoi na podłodze) oraz w pokoju - tak, aby była jakaś cyrkulacja powietrza i jest OK. Nie zauważyłem żadnego skraplania. Małżonce jedyne co przeszkadza to zapach podczas zacierania :-). Jedyne co to słuszna uwaga: 6 minut temu, anteks napisał: Uważaj na podłogę by sie nie przypaliła Strasznie mam gorące pod taboretem płytki po zakończeniu warzenia. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafd7 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 16 minut temu, opk napisał: Jedyne co to słuszna uwaga: Strasznie mam gorące pod taboretem płytki po zakończeniu warzenia. Myślę że pod taboret można dać kawałek płyty OSB (chociaż z otwartym płomieniem nie wiem czy to dobry pomysł) czy czegoś innego aby odizolować trochę palnik od plytek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morze Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Co do pary to sa skraplacze, ktore zalatwiaja sprawe. Kladziesz to na gore gara i puszczasz obieg zimnej wody i nie masz pary w mieszkaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafd7 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 26 minut temu, tamtomasz napisał: Zawsze lepszy niższy i szerszy. Ok, a ten palnik i garnek co zamieściłem będą ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Ozi Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 (edytowane) 12 godzin temu, tamtomasz napisał: Osobiście kupowałbym ze stali nierdzewnej, emalia ci odpryśnie i garnek do śmieci. Tu się zgodzę. O ile garnek emaliowany nie jest aż tak łatwo uszkodzić (mi się udało dopiero montując mieszadło mocowane do uchwytów i za mocno dociągając śruby ) to garnek z nierdzewki będzie praktycznie niezniszczalny. A gdyby udało ci się ustrzelić okazyjnie jakąś kuchenkę indukcyjną, taką np gastronomiczną na 3,5 kW, to w porównaniu z kapsułowym dnem takiego garnka, to będzie mega kombo. Oczywiście wiadomo, koszty x3 albo i x4 (kupując okazyjnie), natomiast mobilność, bezpieczeństwo... nieporównywalne. Przy odrobinie szczęścia da się zmieścić w ok 450 zł Garnek 36l - z dostawą 228,24 zł Upolowana Kuchenka 3,5 kW - z dostawą 219,00 zł Taboret z przesyłką ok 120 zł, garnek emaliowany z przesyłką 120 zł + butla nie wiem, ok 100 zł? Edytowane 1 Września 2020 przez mjr_Kolicki Aktualizacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafd7 Opublikowano 1 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 9 godzin temu, mjr_Kolicki napisał: A gdyby udało ci się ustrzelić okazyjnie jakąś kuchenkę indukcyjną, taką np gastronomiczną na 3,5 kW, to w porównaniu z kapsułowym dnem takiego garnka, to będzie mega kombo. Czyli kuchenka indukcyjna powiedzmy 3,5 kW + garnek nierdzewny będzie porównywalne grzanie jak zwykła emalia + palnik gazowy 10 kW? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafd7 Opublikowano 1 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 Dobra powiem szczerze że przychylam się ku temu garnkowi ze stali. Co do sposobu grzania jeszcze pomyślę. Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyslavv Opublikowano 10 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 (edytowane) Wiem, że trochę za późno, ale może się komuś przyda na przyszłość tez miałem wybór pomiędzy taboretem gazowym a przenośną indukcją gastronomiczną. Wybrałem to drugie ponieważ zdarza mi się warzyć w domu rodzinnym lub u narzeczonej i była to jedna z lepszych decyzji w mojej karierze piwowarskiej. Pomijając fakt gabarytu i braku butli to czas zagotowania jest moim zdaniem zadowalający. Muszę go zmierzyć i podam dokładnie ile dla Warki 20l, a ile dla 40l, ale mam porównanie z poprzednią zwykła kuchenką i jest mega różnica. Wiadomo swój prąd bierze, ale po osiągnięciu 100C zmieniam na jakieś 45% mocy i wtedy jest znośnie ewentualnie w trakcie delikatnie podniosę na moment. Kuchenka jaką posiadam to Stalgast 3,5kw zakupiona przez znany portal aukcyjny, a wystawiał ją lombard - cena 290zl zrobiła już około 10 warek i mam nadzieje ze zrobi jeszcze dużo dużo więcej. Warto szukać po różnych portalach bo są w bardzo dobrych stanach i pieniądzach. W mojej miałem gwarancje - 1 dzień Gar TADAR nierdzewka 50L. Edytowane 10 Lutego 2021 przez Cyslavv Łachim, skybert i Biniu 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tatasek Opublikowano 13 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2021 W dniu 10.02.2021 o 21:42, Cyslavv napisał: Wiem, że trochę za późno, ale może się komuś przyda na przyszłość tez miałem wybór pomiędzy taboretem gazowym a przenośną indukcją gastronomiczną. Wybrałem to drugie ponieważ zdarza mi się warzyć w domu rodzinnym lub u narzeczonej i była to jedna z lepszych decyzji w mojej karierze piwowarskiej. Pomijając fakt gabarytu i braku butli to czas zagotowania jest moim zdaniem zadowalający. Muszę go zmierzyć i podam dokładnie ile dla Warki 20l, a ile dla 40l, ale mam porównanie z poprzednią zwykła kuchenką i jest mega różnica. Wiadomo swój prąd bierze, ale po osiągnięciu 100C zmieniam na jakieś 45% mocy i wtedy jest znośnie ewentualnie w trakcie delikatnie podniosę na moment. Kuchenka jaką posiadam to Stalgast 3,5kw zakupiona przez znany portal aukcyjny, a wystawiał ją lombard - cena 290zl zrobiła już około 10 warek i mam nadzieje ze zrobi jeszcze dużo dużo więcej. Warto szukać po różnych portalach bo są w bardzo dobrych stanach i pieniądzach. W mojej miałem gwarancje - 1 dzień Gar TADAR nierdzewka 50L. Ale w opisie tej kuchenki jest napisane, że garnek do 26 cm. Jak to się ma do Twojego garnka o średnicy 40 cm? Są jakieś komplikacje? Da radę, aby ta indukcja pociągnęła gotowanie 23 litrów brzeczki w 100 stopniach przez 2 godziny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyslavv Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2021 W dniu 13.06.2021 o 19:33, Tatasek napisał: Ale w opisie tej kuchenki jest napisane, że garnek do 26 cm. Jak to się ma do Twojego garnka o średnicy 40 cm? Są jakieś komplikacje? Da radę, aby ta indukcja pociągnęła gotowanie 23 litrów brzeczki w 100 stopniach przez 2 godziny? Przepraszam, że tak późno odpisuję. Nie ma żadnego problemu w gotowaniu. Osobiście robię warki "na dwa kegi" czyli gotuję około 45 litrów. Przy momencie podgrzewania moc ustawiam na max (240), a jak już się zagotuje to na połowę (120) i tak przy takim ustawieniu może się gotować, aż się wygotuje . Plusem jest to, że płyta jest dosłownie o 1mm poniżej obudowy i tak naprawdę garnek opiera się na obudowie, a tylko minimalnie dotyka płyty. Załączam filmik z gotowania, ale tutaj było coś właśnie około 23L. IMG_0216.MOV Tatasek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się