Ferrus Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Dzień dobry wszystkim, trochę już piw uwarzyłem, ale nigdy nie brałem się za ciemne. Na pierwszy ogień leci czekoladowy milk stout z orzechami laskowymi. Przepiszę to, co jest linku, aby nie trzeba było szukać. strzegom pale ale - 4 kg słód czekoladowy (pewnie Fawcet) - 1 kg strzegom karmel 600 - 0,5 kg laktoza - 0,8 kg płatki owsiane - 1 kg Planowałem wrzucić słody i płatki razem i idą kolejno: 68 stopnie - 60 min 72 stopnie - 10 min 78 stopni - 15 min laktoza dopiero do gotowania. chmielenie: Fuggles 50 g na 30 minut na cichą: ziarna kakaowca i pokrojone laski wanilii wrzucone do spirytusu w celu wyciągnięcia aromatów. kakaowiec - 4 dni wanilia - 2 dni Mam dwa zasadnicze pytania. Czy taka receptura ma sens. Zależy mi na bardzo mocnym smaku i zapachu czekolady, delikatnej wanilii i aromacie orzechów laskowych. Nie wiem tylko jak te orzechy najlepiej przemycić i czy taki przepis nie sprawi, że jedna rzecz zdominuje wszystko. Dodam, że piwo moim zdaniem powinno być słodkie, ale nie przesadzić, żeby nie wyszedł z tego ulep. Link dla wygody. https://brewness.com/pl/recipe/czekoladowy-milk-stout-z-orzechami/view Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Godzinę temu, tamtomasz napisał: typu dry stout. Albo zwykły oatmeal, albo zwykły sweet/milk stout. Godzinę temu, tamtomasz napisał: Fuggle to bardzo słaby wybór na goryczkę. E, to jednak najjaśniejszy element tej receptury. Godzinę temu, tamtomasz napisał: bardzo słaby przepis moim zdaniem, ale skoro go ktoś upublicznił to chyba robi takie piwo. Pytanie tylko czy dobre wychodzi. No właśnie. @Ferrus osobiście olalbym takie nieweryfikowalne przepisy z sieci i szczególnie w pierwszym wypadku warzenia danego stylu, skupiłbym sie na sprawdzonych wzorcach. "Sweet stout" + "Jamil zainasheff" i google coś Ci podpowie dobrego. Jeśli jeszcze będziesz chcial, jutro podkleje Ci kilka linków. Ferrus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Może coś ze mną jest nie tak, ale ja nadal boję się podejść do piwa z orzechami ? Piwo z wszelkimi dodatkami musi mieć jedną zasadniczą rzecz - musi być dobre. Jeśli nie masz dobrej bazy, to żadne dodatki mu nie pomogą (poza 500g amerykańskiego, 500g amerykańskiego chmielu uratuje każde piwo). Więc polecam Ci wybrać coś z tego działu https://wiki.piwo.org/Kategoria:Receptury_ze_słodów Jak już będziesz miał ogarniętą porządną recepturę stoutu u siebie to już tylko kwestia wyobraźni jakie dodatki sobie do niego dodasz ? Ferrus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Mało ciemnych robię, ale dotychczas inspirowałem się głównie tą recepturą https://www.blog.homebrewing.pl/category/piwne-style/foreign-extra-stout/ traktując ją właśnie jako bazę do dalszych eksperymentów. Co do orzechów to jakieś wskazówki na forum znajdziesz, np. Ferrus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się