Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Cześć Nastawiłem Grodzisza na drożdżach pozyskanych z butelki z aktualnej produkcji. Odnoszę wrażenie, że drożdże gryzą dość szybko - nastawiłem 23-go brzeczkę 7blg. Rozpędzały się dobę, potem bulgały dość intensywnie, dzisiaj jest już cisza jak makiem... Czy to normalne tempo dla tych drożdży przy takim blg? Zostawić piwo jeszcze na chwilę nad drożdżami? Czy w ogóle to piwo zlewać na cichą czy nie jest to konieczne? Ze względu na niski poziom alkoholu chcę ograniczyć zaglądanie do gara do minimum... Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 (edytowane) Raczej jest ok, daj spokoj i tak niech sobie doje EDIT: jaka temp fermentacji? I ile tych drożdzy? Edytowane 26 Sierpnia 2020 przez Suchejroo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Tydzień? Dwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 1 minutę temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Tydzień? Dwa? Zależy od temp fermentacji i ilości drożdzy. Za tydzien sprawdziłbym BLG, podniosł temperaturę i po kilku kolejnych dniach np. butelkował, gdy drożdże posprzątają. Rolnik Sam w Dolinie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 OK, THX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Nie zaglądałbym. Po max 10 dniach dodałbym żelatynę i 3-4 dni do sklarowania (im niższa temperatura tym lepiej). Potem butelkowanie. Jeżeli ufasz w higienę swojego procesu i masz lodówkę, to, po 10 dniach do lodówki na 2-3 dni, potem zlanie znad osadu, dodanie żelatyny, klarowanie w lodówce 2-3 dni i butelkowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Dam żelatynę, niestety z lodówką kiepsko. Musiałbym wyjeść wszystko z domowej W piwnicy temperatura około 18stC chyba... Przeleję do czystego fermentora i od razu żelatyna... To pierwsza próba, na pewno będą kolejne - coraz bardziej ciągną mnie piwa z niską zawartością % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 15 minut temu, cemik1 napisał: Po max 10 dniach dodałbym żelatynę i 3-4 dni do sklarowania (im niższa temperatura tym lepiej). W jakiej temp. najlepiej zadać żelatynę? Aktualnie fermentuję ala Czeską 12 i 13, i chciałbym aby były jak najbardziej klarowne. Mogę zadać w temp 8-10 stopni? W takiej prowadzę fermentację, i po zadaniu żelatyny CC w -0,5°C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Te 8 dla żelatyny wystarczy ale około zera nie zaszkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się