NiskiProcent Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Dzień dobry wszystkim, chciałbym zasięgnąć rady o tabeli która jest dodawana w opisach brewkitu. Mianowicie chodzi o ilość dodatku cukru, która przełoży się na moc piwa %, czyli jak dodamy : 1000g 5,2% 500g 4,6% 450g 4% 250g 3,4% Czy podane wartości obejmują też procent który uzyskujemy po refermentacji? Jestem tego ciekaw ponieważ chciałbym uzyskać jak najmniejszą ilość % w piwie, ponieważ lubię jego smak, ale niekoniecznie chciałbym dostarczać dużą ilość alkoholu do organizmu :D A może znacie jakieś inne sposoby na mniejszy procent? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Poszukaj na forum hasła "piwo harcerskie". Ale to zasyp i zacieranie robią niski procent. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiskiProcent Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 I tu jest też mały problem, ponieważ nie mam warunków do robienia piwa od podstaw "Nisko zawieszony okap z cokołem i płyta indukcyjna"? nie ma szans na większy garnek. Ale bardzo dziękuje za odpowiedz, zapiszę na pewno ten przepis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Godzinę temu, NiskiProcent napisał: Dzień dobry wszystkim, chciałbym zasięgnąć rady o tabeli która jest dodawana w opisach brewkitu. Mianowicie chodzi o ilość dodatku cukru, która przełoży się na moc piwa %, czyli jak dodamy : 1000g 5,2% 500g 4,6% 450g 4% 250g 3,4% Czy podane wartości obejmują też procent który uzyskujemy po refermentacji? Jestem tego ciekaw ponieważ chciałbym uzyskać jak najmniejszą ilość % w piwie, ponieważ lubię jego smak, ale niekoniecznie chciałbym dostarczać dużą ilość alkoholu do organizmu A może znacie jakieś inne sposoby na mniejszy procent? Przede wszystkim cukier to zły dodatek do brewkitu - zdecydowanie lepiej użyć ekstraktu słodowego. Cukier stołowy jest fermentowalny w 100% (dużo alkoholu, zero smaku, w dużym skrócie). Ekstrakt poza cukrami fermentowalnymi wniesie trochę pełni do piwa, a odfermentowanie (przy takim samym początkowym blg) będzie niższe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiskiProcent Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 W sumie troszkę żle napisałem, używam glukozy, ale dziękuję za radę. Na pewno użyje teraz ekstraktu, jeżeli to ma zmniejszyć alkohol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 2 godziny temu, NiskiProcent napisał: W sumie troszkę żle napisałem, używam glukozy, ale dziękuję za radę. Na pewno użyje teraz ekstraktu, jeżeli to ma zmniejszyć alkohol Sacharoza czy glukoza to cukry proste, fermentowalne przez drożdże, także praktycznie na jedno wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Z tą tabelką jest coś nie tak. Jeżeli dodamy różnica między 250g a 500g (dodanie 250g cukru) wynosi 1,2%. A dodanie kolejnych 500g cukru podnosi nam zawartość alkoholu już tylko o 0,6%. Z grubsza licząc (dla małych zawartości alkoholu) 100g cukru daje nam 60ml alkoholu, co przy warce 20l podnosi w niej jego zawartość o 0,3%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się