marceli5555 Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 (edytowane) Witam Mam dwa dylematy na które nie znalazłem nigdzie odpowiedzi mam więc nadzieje że tu czegoś się dowiem w tym temacie ,pierwsza moja bolączka jest następująca ,czy środek chemipro OXI można wykorzystać więcej niż jeden raz ,mam na myśli oczywiście sporządzoną ciecz ,powiedzmy płyn po dezynfekcji 40 butelek zlewam do kanisterka i przechowuje dwa tygodnie czy wówczas jeszcze nadaje się do użytku ? i druga moja bolączka to czy płyn w temperaturze około 25stopni C jest równie skuteczny co posiadający 50 stopni C? Edytowane 31 Lipca 2010 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 Se odpowiem, bo przeczytałem pół internetu. Na pierwsze pytanie tak, ale nie ma najmniejszego sensu. Niecałe 7 złotych kosztuje 100 gram, a wsypuje się 4 gamy na litr (o ile dobrze kojarzę). Po drugie lepiej używać świeżego, jak to się mawia licho nie śpi. Na drugie natomiast też tak. Wszelkie tego typu reakcje zachodzą w wyższych temperaturach szybciej. Moim skromnym zdaniem nie ma co się męczyć i myć w 50°C. Taka woda już parzy dość mocno, a efekt będzie taki sam. To są silne utleniacze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 (edytowane) Wszystkie środki używane do dezynfekcji, w których w mniejszym lub większym stopniu substancja czynna po uwodnieni ma postać gazową najlepiej używać jeden raz - po użyciu takiego środka i przechowywaniu go musimy liczyć się z faktem drastycznie obniżonej skuteczności (substancja czynna ulatnia się). Do takich środków należą pirosiarczyn sodu i potasu (SO2), chemipro OXI oraz OXI one (aktywny tlen). Edytowane 31 Lipca 2010 przez bogdan62 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 Wszystkie środki używane do dezynfekcji, w których w mniejszym lub większym stopniu substancja czynna po uwodnieni ma postać gazową najlepiej używać jeden raz - po użyciu takiego środka i przechowywaniu go musimy liczyć się z faktem drastycznie obniżonej skuteczności (substancja czynna ulatnia się). Do takich środków należą pirosiarczyn sodu i potasu (CO2), chemipro OXI oraz OXI one (aktywny tlen). jak już to SO2 w chemipro OXI jest NaCO3*H2O2 który w kontakcie z reduktorem (np. bakteriami) ulega redukcji do wody i tlenu. Węglan jest tylko nośnikiem, bo równie dobrze można by wlewać perhydrol i dodawać aktywatora. Nie mniej jednak w roztworze wodnym, woda utleniona rozpada się pod wpływem światła, temperatury, jonów metali, metali, szkła, jodu i wielu wielu innych rzeczy, dlatego lepiej zrobić, zużyć zutylizować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 poprawione:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marceli5555 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 No i dziękuję panowie za wyjaśnienie ,wszystko już jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Po umyciu 40 butelek w roztworze CHEMIPRO OXI pięknie schodzi skóra z rąk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Cześć Ja za to umyłem 40 butelek w roztworze NaOH (20g/20l) i mi skóra nie zeszła. Myłem bez rękawiczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Cześć Ja za to umyłem 40 butelek w roztworze NaOH (20g/20l) i mi skóra nie zeszła. Myłem bez rękawiczek. Cześć. Ale jak domniemywam na powierzchni skóry zrobiła się cieniutka warstewka mydła, oraz gliceryny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Mam pytanie - może ktoś wie: Po przepłukaniu roztworem z OXI butelek nie musze płukac wodą. Więc, ile musze odczekać od OXI-owania do nalewania piwa? Jest jakiś konieczny czas żeby mi to OXI drożdży nie ubiło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Prawdopodobnie przy OXI nie ma potrzeby czekać na rozlew. Ja po spryskaniu OXI wnętrza butelek opryskiwaczem ogrodniczym odstawiam je na suszarke, następnie zlewam piwo z syropem cukrowym do fermentatora z kranikiem i przystępuję do butelkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoltek Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 jak kupiłem 1kg piro za ok.10 zł dawkuje się o ile pamiętam 20g na litr, wydaje mi się to bardziej ekonomicznym rozwiązaniem niż Oxi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Ale dla piro to chyba musi troche czasu minąć żeby drożdże/bakterie/innetakie ubić. Nie wiem czy wystarczy spryskac / przepłukać. A OXI reklamują, że 2 min wystarczy i zdezynfekowane. To chyba taki "aktywny" środek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 jak kupiłem 1kg piro za ok.10 zł dawkuje się o ile pamiętam 20g na litr, wydaje mi się to bardziej ekonomicznym rozwiązaniem niż Oxi Matematyka jest nieubłagana. 1kg OXI za 43zł pozwala przyrządzić 1000/4=250l czyli koszt litra 17,2gr. 1kg piro za 10zł daje 1000/20=50l r-ru czyli koszt litra to 20gr. Różnica nieduża ale SO2 śmierdzi a OXI nie. Ale jeśli idzie o ekonomiczny aspekt a także i skuteczność to i tak na 1 miejscu jest ClO2. Z 1 litra preparatu przygotowuje się 25l r-ru aktywnego, który rozcieńcza się 1:10, zatem r-ru roboczego jest 250l co daje 13,8gr za litr (cena zestawu ClO2 stabilny plus aktywator 34,44 w necie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoltek Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 (edytowane) Nie wiem czy wystarczy spryskac / przepłukać. ja tam zawsze do butelki 0,5 l i rozpylacz czy jak to się tam nazywa :rolleyes: i spryskuje. Chociaż nie wiem czy lepiej maczać czy spryskiwać?? Ale jeśli idzie o ekonomiczny aspekt a także i skuteczność to i tak na 1 miejscu jest ClO2. zgadzam się, lecz chodziło mi o kupno na mniejszą skalę a nie na 250l bo można się uprzeć kupić tonę OXI i dodatkowo utargować cenę i będzie jeszcze taniej . 1kg piro starczy ( jak to zgrabnie policzyłeś na 50l) ile to może być 35 warek ,a ja mam 4 dopiero Edytowane 19 Stycznia 2011 przez zoltek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Nie wiem czy wystarczy spryskac / przepłukać. ja tam zawsze do butelki 0' date='5 l i rozpylacz czy jak to się tam nazywa :rolleyes: i spryskuje. Chociaż nie wiem czy lepiej maczać czy spryskiwać?? Ale jeśli idzie o ekonomiczny aspekt a także i skuteczność to i tak na 1 miejscu jest ClO2. zgadzam się, lecz chodziło mi o kupno na mniejszą skalę a nie na 250l bo można się uprzeć kupić tonę OXI i dodatkowo utargować cenę i będzie jeszcze taniej . 1kg piro starczy ( jak to zgrabnie policzyłeś na 50l) ile to może być 35 warek ,a ja mam 4 dopiero Nie przeczytałeś uważnie tego postu : Z 1litra ClO2 otrzymasz 250 l środka do dezynfekcji za niecałe 30 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Z 1litra ClO2 otrzymasz 250 l środka do dezynfekcji za niecałe 30 zł Ciut więcej, obecnie najtaniej chyba 34,44. Niestety sklep www.clo2.pl chyba przestał istnieć. Strona nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Ale za to ten działa : http://sklep.lauf.pl/product_info.php/cPath/1_6/products_id/71 I na allegro w Kędzierzynie Koźlu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 (edytowane) cyt: "Dwutlenek chloru posiada następujące zalety: Posiada przedłużony efekt bakteriobójczy, dzięki któremu skutecznie chroni przed drobnoustrojami po zakończeniu procesu odkażania," No właśnie - mnie interesuje jaki czas musi minąć od dezynfekcji do butelkowania? Myślę, że i OXI i ClO2 mają jakieś czasy, które muszą minąć. W przeciwnym razie wybiją drożdże w piwie i lipa z refermentacji. Może się ktoś wypowiedzieć kto stosował, ile czasu czekał z butelkowaniem? Edytowane 19 Stycznia 2011 przez Zbyszek T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 cyt: "Dwutlenek chloru posiada następujące zalety: Posiada przedłużony efekt bakteriobójczy, dzięki któremu skutecznie chroni przed drobnoustrojami po zakończeniu procesu odkażania," No właśnie - mnie interesuje jaki czas musi minąć od dezynfekcji do butelkowania? Myślę, że i OXI i ClO2 mają jakieś czasy, które muszą minąć. W przeciwnym razie wybiją drożdże w piwie i lipa z refermentacji. Nie wybiją. Stężenie w piwie jest znikome. Ja zawsze butelkuje od razu i nie suszę butelek przed nalaniem piwa tylko po prostu wylewam środek i natychmiast nalewam piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1970 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zbyszku OXI stosowałem do dezynfekcji balonów, fermentorów, butelek, kapsli i drobnego sprzętu. Robiłem to wielokrotnie. Po przepłukaniu roztworem w/w pozostawiałem na suszarce do obcieknięcia i lałem nastawy winne, miodowe i piwne. Czas od kilku do kilkunastu minut. Nigdy nie miałem problemów z fermentacją, refermentacją, smakiem. Z pirosiarczynu stosowanego do dezynfekcji powoli się wycofuję z powodu smrodu. Roztwory chlorowe też nie pachą więc chyba na razie sobie podaruję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Sikam ze spryskiwacza do butelki, tę, dnem do góry, odstawiam do skrzynki, idę zdekantować piwo do fermentora z kranem i po tym od razu butelkuję. Problemów z refermentacją brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Odnośnie ekonomii, to ja piro wykorzystuje wielokrotnie. Czyli np. plukam fermentor, nastepnie przelewam do kolejnego, w ktorym trzymam rurki, kraniki, itp. Poznie jeszcze czasem ten sam roztwor uzywam do plukania butelek. Z tego co bylo dyskutowane ostatnio na forum, to OXY dziala niestety krotkotrwale i nie da sie go wykorzystac wielokrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 (edytowane) Z 1litra ClO2 otrzymasz 250 l środka do dezynfekcji za niecałe 30 zł Ciut więcej' date=' obecnie najtaniej chyba 34,44. Niestety sklep www.clo2.pl chyba przestał istnieć. Strona nie działa. Tydzień temu wysłałem maila do www.clo2.pl i w odpowiedzi dostałem, że cena litra clo2 wraz z przesyłką to 40 zł brutto. W www.mexeo.pl koszt preparatu ARMEX 5 (1 litr clo2) to 25 zł. Koszt przesyłki 18 zł. Ceny netto. Tu aukcja na allegro. Ja na razie mam zapas pirosiarczanu sodu i po przepłukaniu roztworem roboczym odstawiam butelki do ocieknięcia na suszarkę i po ok. godzinie rozlewam. Edytowane 19 Stycznia 2011 przez rysmis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Odnośnie ekonomii: jeżeli chcecie ciąć koszty, to dezynfekcja to ostatnia rzecz jaka powinna wam przyjść do głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi