bart3q Opublikowano 6 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2020 FY #41 Skare Owner Gunnar Skare Collected by Lars Marius Garshol Place Ørsta NCYC 4235 Pitch 32.0°C Kveik Y Can be dried Y Harvest top Fermentation time 27 hours Time to harvest 20 hours Bacteria N Strains 2 Permissions Research: Yes, Share with brewers: Yes, Sell commercially: Yes Wort boiled N Provenance: Gunnar inherited it from his father, Ivar. Ivar says he took up the brewing after his father early 1970s, and that there was no yeast on the farm then. He got the yeast from Stranda, from someone named Opshaug. Ivar says other yeasts have been mixed into it a few times. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2020 Robiłem na nich kilka piw. Pozwolę sobie wrzucić recki: Miód pitny sesyjny (12 blg, ok 6.5% alk.). W całości z miodu gryczanego. Drożdże - Skare Kveik. Piana: Drobnopęcherzykowa, zostaje dość długo kożuszek. Jak na piwie. Przy laniu z kranu intensywnie się buduje. Aromat: Intensywny zapach miodu gryczanego. W tle delikatne kwiatki. Dość rześki. Czuć miód bezapelacyjnie. Smak: Na początku delikatna kwaśność, nadająca rześkości. Następnie delikatny, acz wyraźny smak miodu gryczanego, powoli przechodzący w delikatną gorycz oraz kwaskowatość na finiszu. Pomimo mocnego odfermentowania nie jest wytrawne - ma bardzo delikatną pełnię, jednak jest zdecydowanie rześkie. Zaskoczenie - całkiem inaczej smakuje, niż niedawno zrobiony podobnie na miodzie lipowym. Intensywny smak mocno specyficznego miodu gryczanego od Pasieka Łukawski chomikowanego na specjalną okazję Pomimo mocnego rozcieńczenia jest ciągle mocno wyraźny - nie da się pomylić z niczym innym. Delikatna goryczka pochodząca od miodu. Kwaśność ciężko powiedzieć czy od miodu, czy od drożdży - fajnie buduje balans i uwytrawnia nie tak pusty napój. Bardzo ciekawy i udany eksperyment. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2020 Warka #214 Viking's Warriors - Skare Kveik (piosenka do puszczenia w tle: https://www.youtube.com/watch?v=Dll329ggLIY ) Drodzy Państwo, przedstawiam Wam projekt: "W 3 dni od ziarna do szklanki" Tak naprawdę wyszło dokładnie 72h od zadania drożdży do degustacji, licząc zacieranie to 78h od suchego ziarna do piwa Projekt, do którego długo się zabierałem, a do którego zainspirował mnie post: https://www.facebook.com/lbbeer/photos/a.1701788093425875/2282525338685478/?type=3&theater&ifg=1 Raz już robiłem próbę, z kveikami z Oslo - ale nie fermentowały mi tak szybko jak chciałem, plus później nie chciały się klarować... Wyciągnąłem wnioski, i tym razem się udało. Kveiki to bardzo nietypowe jak na świat piwowarski drożdże pochodzące z Norwegii. Mogą pracować bardzo szybko, w wysokich temperaturach, bez efektów ubocznych - tradycyjne drożdże w tak wysokiej temperaturze uczyniłyby piwo niepijalnym. Jest ich wiele różnych szczepów - pochodzących z różnych regionów w Norwegii. Wybrałem szczep o nazwie Skare, ponieważ ma czysty profil aromatyczno - smakowy (niby można nawet piwa podobne do lagerów robić ), i szeroki zakres temperatur pracy (od 7°C do 36°C). Warka 22l Słody: 4kg Bestmaltz Pilsen 0.5kg Bestmatlz Pszeniczny 0.21 Fawcett Crystal 160 0,07 Viking karmelowy pszeniczny Chmielenie: 35g Cascade na 60' (30 IBU) 65g Cacade na 0' Drożdże: Kveiki #41 Skare - 2l starter robiony na mieszadle Fermentacja - sterownik ustawiony na 35-35.5°C Po zadaniu drożdży - 12 blg Po 24h: ok. 3,4 blg Po 30h: ok. 3 blg Po 40h: ok. 3 blg od 40 do 62h: chłodzenie i klarowanie żelatyną Schłodzone w ok 3h do 13°C, wtedy dodane 12g żelatyny rozpuszczone w połowie kubka wrzątku. 62h: wlanie w kegi i nagazowanie - tak naprawdę już tu można było pić 72h: degustacja i cyknięcie fotki Wygląd jaki jest każdy widzi Trochę opalizujące, żelatyna nie wyklarowała od końca... Pewnie pszenica również miała na to wpływ. Aromat: Na pierwszym planie zdecydowanie intensywny aromat chmielowy: kwiatowo - żywiczny, lekka pelargonia. Średnie aromaty słodowe - biszkoptowe, prażone orzeszki. Delikatny diacetyl, przyjemny w odczuciu - toffi, maślane ciasteczka. Również delikatny aldehyd octowy - aromat zielonej skórki orzecha włoskiego. Smak: Podobnie jak w aromacie - na pierwszym planie intensywne smaki chmielowe, jednak przeplatają się z średnio intensywnymi smakami słodowymi: biszkoptowo-ciastkowe. Piwo fajnie zbalansowane. Nie ma posmaków alkoholowych. Goryczka krótka, średnio intensywna do intensywnej, krótka, czysta. Tutaj również pojawia się smak zielonej skórki orzecha włoskiego - co ciekawe fajnie łączy się z goryczką, uzupełnia ją zamiast przeszkadzać. Pełnia: Piwo wydaje się krągłe, pełne, aż prawie kremowe - może od diacetylu. Nagazowanie średnio-wysokie. Ogólnie są cechy piwa młodego - delikatny aldehyd i diacetyl, ale obie te cechy nie przeszkadzają podczas picia. Jak na tak ekstremalną fermentację jest czyste, zbalansowane i bardzo pijalne. Nie ma fenoli, nie ma siarki, ani innych tego typu wad. Jedno z fajniejszych w smaku piw, jakie ostatnio zrobiłem. Chmiel od HOPit fajnie się spisał - w sumie 100g Cascade USA na 22l piwa dało przyjemny,intensywny aromat, na poziomie fajnej APA. I update po 8 dniach: W 4 dniu było już praktycznie idealnie klarowne - widać żelatyna oraz chłód potrzebowały troszkę więcej czasu. Aktualnie - po 8 dniach od bycia ziarnem piwo pachnie bardzo delkatnie, można nawet powiedzieć że pojawił się w nim delikatny lagerowy sztych, lagerowa mineralność. Są delikatne białe owoce - w typie gruszki, oraz delikatna ziołowość. Słodowość wyszła trochę bardziej do przodu, czuć delikatne ciasteczka. Diacetyl zszedł bardzo mocno, jest tylko delikatnie wyczuwalny w smaku. Aldehyd również mocno się zredukował. Piwo zrobiło się dużo czystsze. Goryczka się ułożyła, jest mniejsza, delikatna, krótka, zbalansowana. Piwo straciło na kremowości - wcześniej było bardziej krągłe w smaku, teraz jest raczej wytrawne. Pewnie jest to związane z redukcją diacetylu. Ogólnie piwo mocno się zbalansowało i ugrzeczniło. hopek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2020 Za to śmieszna sprawa - dwa piwa zrobione na gęstwach (zbieranych z dołu) zrobiły się konsystencji kisielu. W smaku są ok (nie na diacetylu jak to od pedio), ale w butelki leje się glut. Ponoć może to być spowodowane przez inne bakterie (np. Leuconostoc ) - polecam goolge - fermentacja mannitowa. Tak czy siak - raz piwa wychodziły mi bardzo czyste, a raz z tą wadą. Źródło kveików - Rune z grupy na FB. Fakt, że startery robiłem kilkustopniowe z bardzo małej ilości suszonych płatków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 31 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 Od dobrych 12 warek jadę na SKARE. Zrobione pseudo pilsnery, ipa, apa, z owocami, milk stouty, whisky stouty. Wszystko w zależności od stylu raz overpitching raz under. Raz w niższej temperaturze raz w wyzszej. Ale kazde piwo pijalne i pyszne. Uniwersalne drozdze. Pewnie żadne piwo nie konkursowe ale pyszne i szybkie. Grain to bottle zajmuje mi 7-9 dni. Nagazowanie 2 dni w 20st. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 2 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2021 No to już od roku lecę na tych drożdżach od pierwszej warki cały czas na tych samych. Zbieram gęstwę jak mi się kończy w słoju. Dla mnie kveiki są super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 2 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2022 Wciąż i wciąż na nich jadę. Gęstwa w słoiku z którego pobieram na już 167 dni. Nic złego się nie dzieje a na lato są jak znalazł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz.b Opublikowano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2023 Może ktoś się podzielić gęstwą tegoż? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 1 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 Też bym chętnie przygarnął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 25 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2023 (edytowane) 357dniowa gęstwa dziś będzie zadana do piwa. W ilości 2 łyżki stołowe. Ale z tej warki pozbieram nową. Edit: Po 12 godzinach burza w fermentorze. Kiedy ruszyły nie wiem, bo spałem. Kolejny Edit: Kolejna warka zaszczepiona po 261 dniach w lodowce. Dwa dni fermentacji i już skończone, teraz owocki. Skare nadal sa w formie. Edytowane 11 Marca przez Koora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się