zenko112 Opublikowano 6 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2020 Hej, zrobiłem już wcześniej ze 3 piwa z brewkitów - zawsze były nagazowane. Teraz pierwszy raz zrobiłem z surowców - Belgian Tripel 19 BLG. https://twojbrowar.pl/pl/surowce-piwowarskie/zestawy-surowcow-piwowarskich/belgian-tripel-19blg Fermentacja burzliwa trwała 14 dni , zlałem z nad osadu i cicha trwała kolejne 14 dni, później znów zlałem , dosypałem glukozy i do butelek. - wszystko wg instrukcji. Zabutelkowałem , piwo stało 3 tyg w temp 21 - 23 stopnie - i po otwarciu tylko lekkie psyknięcie - nie ma gazu ani piany. Wydaje mi się , że to piwo jest mocne - czuć spiryt. Co zrobić ? 1. Czekać dalej 2. Otworzyć i dolać troszkę cukru z wodą i ponownie zamknąć 2. Otworzyć , zlać do garnka , dosypać cukru , może drożdży i ponownie zakapslować. Poprzednie piwa z brewkitów zawsze miały posmak drożdży i osad na dnie. Teraz to co mi nie wyszło jest klarowne i nie czuć drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2020 ile tego cukru dodałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 6 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2020 Zmaltretowałeś te drożdże przelewając dwa razy. Nic nie rób i odłóż butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 7 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2020 16 godzin temu, zenko112 napisał: 1. Czekać dalej Właśnie to . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenko112 Opublikowano 7 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2020 ok.czyli czekamy.temp otoczenia 21C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi