Skocz do zawartości

Brak gazu i piany - Belgian Tripel


zenko112

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

 

zrobiłem już wcześniej ze 3 piwa z brewkitów - zawsze były nagazowane.

Teraz pierwszy raz zrobiłem z surowców -  Belgian Tripel  19 BLG. 

https://twojbrowar.pl/pl/surowce-piwowarskie/zestawy-surowcow-piwowarskich/belgian-tripel-19blg

Fermentacja burzliwa trwała 14 dni , zlałem z nad osadu i cicha trwała kolejne 14 dni, później znów zlałem , dosypałem glukozy i do butelek. - wszystko wg instrukcji.

Zabutelkowałem , piwo stało 3 tyg w temp 21 - 23 stopnie - i po otwarciu tylko lekkie psyknięcie - nie ma gazu ani piany.

 

Wydaje mi się  , że to piwo jest mocne - czuć spiryt.

 

Co zrobić ? 

1. Czekać dalej

2. Otworzyć i dolać troszkę cukru z wodą i ponownie zamknąć

2. Otworzyć , zlać do garnka , dosypać cukru , może drożdży i ponownie zakapslować.

 

Poprzednie piwa z brewkitów zawsze miały posmak drożdży i osad na dnie. Teraz to co mi nie wyszło jest klarowne i nie czuć drożdży.
 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.