Jump to content

Infekcja?


Recommended Posts

Dobry wieczór,

Jest to dopiero moja druga warka dlatego proszę o wyrozumiałość ;]

Tydzień temu uwarzyłem BA Colorado apa. Wszystko poszło tak jak należy. Początkowe blg = 12, dzisiaj otworzyłem pokrywę na pierwszy test i wyszło 4 blg. Także wszystko jest w porządku oprócz tych białych kropek na powierzchni. Zastanawiam się czy to nie jest przypadkiem infekcja. Drożdże, które użyłem to saftale us-05. Rehydrolizowane 30 minut w szklance przegotowanej wody o temperaturze 25 stopni i wlane do brzeczki schłodzonej do 20 stopni. Piwo po 24h wystartowało (w boxie styropianowym o temperaturze 18-19 stopni) i do teraz bulkało jak szalone jednak nie uzyskałem charakterystycznej utrzymującej się piany. Dodam jeszcze, że piwo pachnie bardzo ładnie i dobrze smakuje. Co to może być ? Może tak wyglądają drożdże a się nie znam :d

IMG_20200906_225827.jpg

IMG_20200906_225823.jpg

Link to comment
Share on other sites

Kamień z serca spadł :D Dziękuje za pomoc

 

2 godziny temu, rob7320 napisał:

Nie zaglądaj do fermentatora , bo naprawdę chwycisz infekcję piwa.

Otwieram pokrywę tylko na chwilę, żeby strzykawką 100 ml pobrać próbkę na blg. 

Planowałem dokupić jakąś długą igłę, żeby przez otwór gdzie wkłada się rurke fermentacyjną pobierać piwko, ale w żadnej aptece w moim mieście nie mogę znaleźć odpowiedniej. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.