Goraleś Posted September 6, 2020 Share Posted September 6, 2020 Dobry wieczór, Jest to dopiero moja druga warka dlatego proszę o wyrozumiałość ;] Tydzień temu uwarzyłem BA Colorado apa. Wszystko poszło tak jak należy. Początkowe blg = 12, dzisiaj otworzyłem pokrywę na pierwszy test i wyszło 4 blg. Także wszystko jest w porządku oprócz tych białych kropek na powierzchni. Zastanawiam się czy to nie jest przypadkiem infekcja. Drożdże, które użyłem to saftale us-05. Rehydrolizowane 30 minut w szklance przegotowanej wody o temperaturze 25 stopni i wlane do brzeczki schłodzonej do 20 stopni. Piwo po 24h wystartowało (w boxie styropianowym o temperaturze 18-19 stopni) i do teraz bulkało jak szalone jednak nie uzyskałem charakterystycznej utrzymującej się piany. Dodam jeszcze, że piwo pachnie bardzo ładnie i dobrze smakuje. Co to może być ? Może tak wyglądają drożdże a się nie znam :d Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted September 6, 2020 Share Posted September 6, 2020 19 minut temu, Goraleś napisał: Może tak wyglądają drożdże a się nie znam Na to właśnie wygląda Podstawowym elementem infekcji jest film lub pleśń, jest zresztą oddzielny wątek na ten temat. Powodzenia! Goraleś 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rob7320 Posted September 7, 2020 Share Posted September 7, 2020 Wygląda to na drożdże , tym bardziej , że użyte US-05 utrzymują się nawet po zakończonej fermentacji . Nie zaglądaj do fermentatora , bo naprawdę chwycisz infekcję piwa. Goraleś 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Goraleś Posted September 7, 2020 Author Share Posted September 7, 2020 Kamień z serca spadł Dziękuje za pomoc 2 godziny temu, rob7320 napisał: Nie zaglądaj do fermentatora , bo naprawdę chwycisz infekcję piwa. Otwieram pokrywę tylko na chwilę, żeby strzykawką 100 ml pobrać próbkę na blg. Planowałem dokupić jakąś długą igłę, żeby przez otwór gdzie wkłada się rurke fermentacyjną pobierać piwko, ale w żadnej aptece w moim mieście nie mogę znaleźć odpowiedniej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now