Piotr Ba Opublikowano 11 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 Widziałem że są wątki na ten temat ale chciałbym dopytać szczegółowo - otwieram po 6 miesiącach i co zrobić - nie ma smrodu - przepłukać i zrobić starter to już wiem . Jak się robi płukanie takiej gęstwy ? te martwe drożdże osiadają na dno ale po jakim czasie wszystkie martwe są na dnie a żywe pływają ?? tzn kiedy te martwe już oddzielić ? Są to WB06, czy z gęstwą w34/70 lub S04 ma ktoś takie doświadczenia ? czy nie ma to znaczenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 11 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 Ja po 2-3 tygodniach wyrzucam gęstwę. Używam tylko świeżutkiej gęstwy bo ma to ogromny wpływ na fermentację i jakość gotowego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 11 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 Ja po 2-3 tygodniach wyrzucam gęstwę. Używam tylko świeżutkiej gęstwy bo ma to ogromny wpływ na fermentację i jakość gotowego piwa.Czyli gęstwa 6 miesięczna raczej nie... A gęstwa, która jest w piwie - ale już 6 tydzień się w nim kąpie. Taka się nada? Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HoppySailor Opublikowano 11 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 Co zrobić? Odpowiedź jest jedna, wyrzucić i kupić nową paczkę, zrobić lekkie piwo i potem wykorzystać świeżą gęstwę do kolejnego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HoppySailor Opublikowano 11 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 (edytowane) 14 minut temu, Muchor napisał: Czyli gęstwa 6 miesięczna raczej nie... A gęstwa, która jest w piwie - ale już 6 tydzień się w nim kąpie. Taka się nada? Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka To zależy kiedy skończyła się fermentacja piwa, jeśli kilka dni temu to ok, ale zakładam ze raczej kilka tygodni temu wiec nie wykorzystywałbym takiej gęstwy. Osobiście nie używam gęstwy starszej niż tydzień. Edytowane 11 Września 2020 przez HoppySailor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 11 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 Widziałem że są wątki na ten temat ale chciałbym dopytać szczegółowoWidziałeś, że są wątki, a nawet nie chciało Ci się ich przeczytać... Bo w każdym tym wątku wniosek jest ten sam, że nie używa się starej gęstwy. Tym bardziej nie robi się starterów ze starej gęstwy, bo przy okazji można namnożyć bakterii, które w takiej gęstwie się pojawią.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 14 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 To zależy kiedy skończyła się fermentacja piwa, jeśli kilka dni temu to ok, ale zakładam ze raczej kilka tygodni temu wiec nie wykorzystywałbym takiej gęstwy. Osobiście nie używam gęstwy starszej niż tydzień. Hmmm, fermentacja skończyła się już że 2-3 tygodnie temu, jeszcze nie zdążyłem rozlać. Liczyłem, że lepiej trzymać drożdże w przefermentowanym piwie niż w wodzie i w lodówce. Sam już nie wiem? Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 20 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 Zależy jaki to szczep drożdży. Jeśli można je kupić za 20-30 pln, to naprawdę najtaniej będzie wyrzucić i kupić nową fiolkę. Jeśli to jakiś unikat, to przeczytaj artykuły DanielaN o drożdżach: Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się