wincenty1 Opublikowano 14 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 (edytowane) Pierwsza Warka - 04-10.2020- Siakieś Ale Po prawie pięcioletniej lekturze forum przystąpiłem do warzenia. zasyp - 5kg pilzneński jasny ześrutowany z BA https://browamator.pl/slod-pilznenski-viking-malt-5-kg,3,39,2648 ze względu na to, że nie dorobiłem się jeszcze garnka 30l - zacieranie robiłem w dwóch garnkach jednocześnie 15 i 11 litrów. 30 min 65 30 min 72 Wygrzew i do filtracji - sracz wężyk + fermentor z kranikiem, BLG początkowe ok. 15 wysładzałem do około 9-10 blg (pomiar balingomierzem i refraktometrem) Część brzeczki ochłodziłem i zapodałem drożdże suche S04. gotowanie ok 60 min po rozpoczęciu gotowania dodałem mix chmielu - szyszka własny zbiór Magnum, Saaz oraz Centennial ze sztobrów od kolegi Tymek19 około 1/3 reklamówki. Po gotowaniu odcedziłem wszystko sitkiem kuchennym i przelałem do plastikowego fermentora. Całość przeniosłem do wanny z zimną wodą. Nie byłem zadowolony z tempa wymiany ciepła, dlatego przelałem brzeczkę do gara 15l i chłodziłem w garze. Po około 40 minutach i jednej wymianie płynu chłodniczego uzyskałem ok 14 l cieczy w temperaturze 20 stopni i co ciekawe 15 blg. Przelałem do fermentora i dolałem kranówki do uzyskania 12 blg wyszło ok 18 litrów. Wlałem drożdże i fermentor wylądował w spiżarni. Temperatura fermentacji ok 22 stopnie. 11-10-2020 - blg ok 5. po otwarciu fementora zapach szampana, próba smakowa dobre, słodowe, lekka gorycz, ale mało. Przelewam na cichą i dodaję 70g granulatu Cascade od Homebeer.pl. W dniu 18-09-2020 rozlane do butelek + 80g cukru. 03-10-2020 - piwo bardzo dobre, takie trochę cytrynowe. Rześkie, ale tak na 1 raz. Edytowane 3 Października 2020 przez wincenty1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wincenty1 Opublikowano 14 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 (edytowane) Druga warka - 11-10-2020 - pszeniczne zasyp 5kg słód pszeniczny jasny ześrutowany https://browamator.pl/slod-pszeniczny-jasny-3-5-ebc-weyermann-5-kg,3,399,401 Nadal nie mam gara 30l wszystko robione w dwóch 15 i 11l Do kufla po piwie wlewam trochę letniej wody, wsypuję trochę cukru i wlewam drożdże płynne Fermentum Mobile - FM52 od Homebeer.pl wygrzew 20 min 44 30 min 65 30 min 72 podgrzanie do 78 filtracja - sracz wężyk + fermentor z kranikiem - blg początkowe ok 15 wysładzanie do uzyskania ok 23l. blg końcowe 5 (pomiar balingomierzem i refraktometrem) gotowanie ok 60 min z 30. gramami Cascade od Homebeer.pl https://allegro.pl/oferta/chmiel-cascade-pl-granulat-zbior-2019-100g-8772780335 Dwa gary do wanny, 40 minut, jedna zmiana płyny chłodniczego i do fermentora z zaczynem. Tym razem mam ok 21 litrów. Do spiżarni obok pierwszej warki - temp 22. W dniu 20-09-2020 rozlałem do butelek. 03-10-2020 - piwo dobre, następnym razem pilnować temperatur, bo nie wyczuwam goździków ani bananów. Natomiast gęstwa użyta do warki nr 4 po wyciągnięciu z lodówki pachniała bananami. Edytowane 3 Października 2020 przez wincenty1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wincenty1 Opublikowano 14 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 (edytowane) Recykling - chleb Przelanie na cichą pierwszej warki i warzenie drugiej robiłem tego samego dnia. Pozwoliło mi to na zrobienie z pobranej gęstwy S04 i młócie pszenicznym pozostałym po wysładzaniu warki pszenicznej chleba według przepisu: ok 250g młóta ok 500g mąki pszennej chlust mleka 3,2 po półtora łyżeczki soli i cukru gęstwa z piwem kilka łyżek całość wyrabiamy (użyłem robota kuchennego) i do piekarnika, po godzinie w temperaturze 140 stopni z termoobiegiem, chleb gotowy. Smaczny, następnym razem dodam o wile więcej młóta. Edytowane 14 Września 2020 przez wincenty1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 14 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 Godzinę temu, wincenty1 napisał: Druga warka - 11-10-2020 - pszeniczne Do kufla po piwie wlewam trochę letniej wody, wsypuję trochę cukru i wlewam drożdże płynne Fermentum Mobile - FM52 od Homebeer.pl Dwa gary do wanny, 40 minut, jedna zmiana płyny chłodniczego i do fermentora z zaczynem. Tym razem mam ok 21 litrów. Prorok? ? wincenty1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wincenty1 Opublikowano 20 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 (edytowane) Warka nr 3. 20-09-2020 - Czym chata bogata Korzystając z mniejszego VATu zakupiłem po worku: http://malteurop.shop.pl/mep©pilsner-25-kg-p-13.html http://malteurop.shop.pl/mep©vienna-25-kg-p-37.html http://malteurop.shop.pl/mep©wheat-25-kg-p-11.html do tego śrutownik biowinu i do dzieła: Dzień zaczynam od przelania Warki nr. 2 - pszeniczne - do czystego fermentora z kranikiem, dodaję 85g cukru rozpuszczonego w wodzie, dezynfekuję butelki i rozlewam. Pobieram gęstwę, jakieś pół małego słoika a fermentor zostawiam z zawartością. Wyciągam z lodówki gęstwę z warki nr.1 wymieniam wodę w słoiku na ciepłą, dodaję cukier i odstawiam. zasyp 2,6kg - pilzneński 1 kg - wiedeński 1 kg pszeniczny 0,5kg Słód czekoladowy ciemny Viking Malt 0,5 kg Słód karmelowy czerwony Viking Malt oba od Homebeer.pl 60 min w 68 stopniach Nadal na dwa garnki, podgrzanie do 72 na jakieś 10 min filtracja, Młóto - ok 1,5kg przenoszę do robota dodaję mąkę ok 2kg, sól 5 łyżeczek, cukier również 5 łyżeczek i wlewam osad z warki nr.2. Wyrabiam ciasto jakieś 20 min i zostawiam do wyrośnięcia. Po jakiś 2h chleb do piekarnika 180 stopni warzenie, po pierwszych oznakach gotowania dodaję SAAZ 100g, I tu spier.... bo wykipiało, aż miło. Zdejmuję gary, czyszczę kuchenkę.... i ścianę.... a podłogę pier... na koniec posprzątam Po godzinie gary do wanny z zimną wodą. po 15 minutach schodzi do 60 stopni i wymieniam wodę. Po jakiś 30 temperatura ok 25. Brzeczkę przelewam do fermentora i zapodaję gęstwę z warki nr 1. Fermentor ląduje w spiżarni. Parametry - 19l i blg 12 w spławiku lub 10,5 w refraktometrze. Dziwne 02-10-2020 - rozlew w butelki - dodałem 85g cukru na 14 litrów. Piwo bardzo kawowe, nie wyczuwalny chmiel. Edytowane 3 Października 2020 przez wincenty1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wincenty1 Opublikowano 3 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2020 Warka nr 4. 03-10-2020 - podstawowy mix 2,4 kg - słód pszeniczny 2,5 kg - słód pilzneński zacieranie: pszenica 44 stopnie przez 20 minut - 66 - 60 minut - 72- 5 min pilzneński - 66 - 60 minut- 72 - 10 minut warzenie 60 minut + 30 g Chinook drożdże - gęstwa z warki nr - 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Mięsny Opublikowano 4 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2020 W dniu 14.09.2020 o 12:51, wincenty1 napisał: Druga warka - 11-10-2020 - pszeniczne zasyp 5kg słód pszeniczny jasny ześrutowany https://browamator.pl/slod-pszeniczny-jasny-3-5-ebc-weyermann-5-kg,3,399,401 Nadal nie mam gara 30l wszystko robione w dwóch 15 i 11l Do kufla po piwie wlewam trochę letniej wody, wsypuję trochę cukru i wlewam drożdże płynne Fermentum Mobile - FM52 od Homebeer.pl wygrzew 20 min 44 30 min 65 30 min 72 podgrzanie do 78 filtracja - sracz wężyk + fermentor z kranikiem - blg początkowe ok 15 wysładzanie do uzyskania ok 23l. blg końcowe 5 (pomiar balingomierzem i refraktometrem) gotowanie ok 60 min z 30. gramami Cascade od Homebeer.pl https://allegro.pl/oferta/chmiel-cascade-pl-granulat-zbior-2019-100g-8772780335 Dwa gary do wanny, 40 minut, jedna zmiana płyny chłodniczego i do fermentora z zaczynem. Tym razem mam ok 21 litrów. Do spiżarni obok pierwszej warki - temp 22. W dniu 20-09-2020 rozlałem do butelek. 03-10-2020 - piwo dobre, następnym razem pilnować temperatur, bo nie wyczuwam goździków ani bananów. Natomiast gęstwa użyta do warki nr 4 po wyciągnięciu z lodówki pachniała bananami. Goździków nie będzie bo musisz użyć drożdzy dedykowanych do weizenow, FM52 raczej nie dadzą takich efektów. wincenty1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 4 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2020 W dniu 14.09.2020 o 12:38, wincenty1 napisał: Po prawie pięcioletniej lekturze forum przystąpiłem do warzenia. Aleś się naraszczał ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wincenty1 Opublikowano 7 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 W dniu 4.10.2020 o 16:58, Gawron napisał: Aleś się naraszczał ?? zawsze było coś... i przekładałem i przekładałem .... Gawron 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wincenty1 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 (edytowane) Warka nr 5. 22-11-2020 - zapomniany lager Taki bardziej na odpierdol, zasyp 3kg pilzneśkiego zacieranie 68 stopni przez 1 godzinę, wyszło ok 13l i 10-11blg, do tego 100g saaz, drożdże w34/70 Piwo warzone w trakcie imprezy i te dane raczej umowne:) Na dzień 05-12-2020 piwo znajduje się nadal na burzliwej w lodówce temp 12 stopni. 11-12-2020 Przelane na cichą +70g chinook Edytowane 11 Grudnia 2020 przez wincenty1 update Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wincenty1 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 (edytowane) Warka nr 6. 04-12-2020 - moonshine Mam dostęp do maszynki i chciałem sprawdzić co z tego wyjdzie. Plan: 4kg pilzneński 4kg pale ale 0,1kg wędzony Bruntal 0,1kg Słód czekoladowy ciemny Viking Malt 0,1 kg Słód karmelowy czerwony zacieranie 60 minut 62 stopnie wszystko szło dobrze do momentu filtracji, i zdechło, sracz wężyk albo wypadał albo nie filtrował, walczyłem dzielnie. Przelewałem, ustawiałem i nie dałem rady Przelałem przez kuchenne sitko, ostudziłem, zadałem s05 Wyszło 25l i blg 11 bieda straszna.... ale testowo.... dam znać 11-12-2020 Piwo jebie winem, ale takim strasznym. Niestety do kanału Edytowane 11 Grudnia 2020 przez wincenty1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wincenty1 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 (edytowane) Warka nr 7. 05-12-2020 - na pocieszenie po porażkach Po ostatnich wtopach dla podbudowania morale. 2kg pilżneński 2,5 kg pale ale zacieranie 1 godzina 65 stopni, filtracja - dzisiaj elegancko! warzenie 1g od początku jakieś 20-30g chinook i 20-30g cascade. Ale pachnie! drożdże s04 11-12-2020 Przelanie na cichą +70g cascade Edytowane 11 Grudnia 2020 przez wincenty1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się