Jump to content

Browar bWitched


Recommended Posts

Pierwsza Warka - 04-10.2020-  Siakieś Ale

Po prawie pięcioletniej lekturze forum przystąpiłem do warzenia.

zasyp - 5kg pilzneński jasny ześrutowany z BA

https://browamator.pl/slod-pilznenski-viking-malt-5-kg,3,39,2648

ze względu na to, że nie dorobiłem się jeszcze garnka 30l - zacieranie robiłem w dwóch garnkach jednocześnie 15 i 11 litrów.

30 min 65

30 min 72

Wygrzew i do filtracji - sracz wężyk + fermentor z kranikiem, BLG początkowe ok. 15 wysładzałem do około 9-10 blg (pomiar balingomierzem i refraktometrem)

Część brzeczki ochłodziłem i zapodałem drożdże suche S04. 

gotowanie ok 60 min po rozpoczęciu gotowania dodałem mix chmielu - szyszka własny zbiór Magnum, Saaz oraz Centennial  ze sztobrów od kolegi Tymek19 około 1/3 reklamówki.

Po gotowaniu odcedziłem wszystko sitkiem kuchennym i przelałem do plastikowego fermentora. Całość przeniosłem do wanny z zimną wodą. Nie byłem zadowolony z tempa wymiany ciepła, dlatego przelałem brzeczkę do gara 15l i chłodziłem w garze. Po około 40 minutach i jednej wymianie płynu chłodniczego uzyskałem ok 14 l cieczy w temperaturze 20 stopni i co ciekawe 15 blg. Przelałem do fermentora i dolałem kranówki do uzyskania 12 blg wyszło ok 18 litrów. Wlałem drożdże i fermentor wylądował w spiżarni. Temperatura fermentacji ok 22 stopnie.

11-10-2020 - blg ok 5. po otwarciu fementora zapach szampana, próba smakowa dobre, słodowe, lekka gorycz, ale mało. Przelewam na cichą i dodaję 70g granulatu Cascade od Homebeer.pl.

 

W dniu 18-09-2020 rozlane do butelek + 80g cukru.

 

03-10-2020 - piwo bardzo dobre, takie trochę cytrynowe. Rześkie, ale tak na 1 raz.

Edited by wincenty1
Link to comment
Share on other sites

Druga warka - 11-10-2020 - pszeniczne

 

zasyp

5kg słód pszeniczny jasny ześrutowany

https://browamator.pl/slod-pszeniczny-jasny-3-5-ebc-weyermann-5-kg,3,399,401

Nadal nie mam gara 30l wszystko robione w dwóch 15 i 11l

Do kufla po piwie wlewam trochę letniej wody, wsypuję trochę cukru i wlewam drożdże płynne Fermentum Mobile - FM52 od Homebeer.pl

wygrzew

20 min 44

30 min 65

30 min 72

podgrzanie do 78

filtracja - sracz wężyk + fermentor z kranikiem - blg początkowe ok 15 wysładzanie do uzyskania ok 23l. blg końcowe 5 (pomiar balingomierzem i refraktometrem)

gotowanie ok 60 min z 30. gramami Cascade od Homebeer.pl

https://allegro.pl/oferta/chmiel-cascade-pl-granulat-zbior-2019-100g-8772780335

 

Dwa gary do wanny, 40 minut, jedna zmiana płyny chłodniczego i do fermentora z zaczynem. Tym razem mam ok 21 litrów.

Do spiżarni obok pierwszej warki - temp 22.

 

W dniu 20-09-2020 rozlałem do butelek.

IMG_20200920_173158.jpg

 

 

03-10-2020 - piwo dobre, następnym razem pilnować temperatur, bo nie wyczuwam goździków ani bananów. Natomiast gęstwa użyta do warki nr 4 po wyciągnięciu z lodówki pachniała bananami.

Edited by wincenty1
Link to comment
Share on other sites

Recykling - chleb

 

Przelanie na cichą pierwszej warki i warzenie drugiej robiłem tego samego dnia. Pozwoliło mi to na zrobienie z pobranej gęstwy S04 i młócie pszenicznym pozostałym po wysładzaniu warki pszenicznej chleba według przepisu:

ok 250g młóta

ok 500g mąki pszennej

chlust mleka 3,2

po półtora łyżeczki soli i cukru

gęstwa z piwem kilka łyżek

całość wyrabiamy (użyłem robota kuchennego) i do piekarnika, po godzinie w temperaturze 140 stopni z termoobiegiem, chleb gotowy.

Smaczny, następnym razem dodam o wile więcej młóta.

Edited by wincenty1
Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, wincenty1 napisał:

Druga warka - 11-10-2020 - pszeniczne

Do kufla po piwie wlewam trochę letniej wody, wsypuję trochę cukru i wlewam drożdże płynne Fermentum Mobile - FM52 od Homebeer.pl

Dwa gary do wanny, 40 minut, jedna zmiana płyny chłodniczego i do fermentora z zaczynem. Tym razem mam ok 21 litrów.

 

Prorok? ?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Warka nr 3. 20-09-2020 - Czym chata bogata

Korzystając z mniejszego VATu zakupiłem po worku:

http://malteurop.shop.pl/mep©pilsner-25-kg-p-13.html

http://malteurop.shop.pl/mep©vienna-25-kg-p-37.html

http://malteurop.shop.pl/mep©wheat-25-kg-p-11.html

do tego śrutownik biowinu i do dzieła:

Dzień zaczynam od przelania Warki nr. 2 - pszeniczne - do czystego fermentora z kranikiem, dodaję 85g cukru rozpuszczonego w wodzie,  dezynfekuję butelki i rozlewam. Pobieram gęstwę, jakieś pół małego słoika a fermentor zostawiam z zawartością. Wyciągam z lodówki gęstwę z warki nr.1 wymieniam wodę w słoiku na ciepłą, dodaję cukier i odstawiam.

 

zasyp

2,6kg - pilzneński

1 kg - wiedeński

1 kg pszeniczny

0,5kg Słód czekoladowy ciemny Viking Malt

0,5 kg Słód karmelowy czerwony Viking Malt oba od Homebeer.pl

 

60 min w 68 stopniach

Nadal na dwa garnki,

podgrzanie do 72 na jakieś 10 min

filtracja,

Młóto - ok 1,5kg przenoszę do robota dodaję mąkę ok 2kg, sól 5 łyżeczek, cukier również 5 łyżeczek i wlewam osad z warki nr.2. Wyrabiam ciasto jakieś 20 min i zostawiam do wyrośnięcia. Po jakiś 2h chleb do piekarnika 180 stopni

 

warzenie, po pierwszych oznakach gotowania dodaję SAAZ 100g,

I tu spier.... bo wykipiało, aż miło.

Zdejmuję gary, czyszczę kuchenkę....  i ścianę.... a podłogę pier... na koniec posprzątam :P

 

Po godzinie gary do wanny z zimną wodą. po 15 minutach schodzi do 60 stopni i wymieniam wodę. Po jakiś 30 temperatura ok 25.

Brzeczkę przelewam do fermentora i zapodaję gęstwę z warki nr 1.

Fermentor ląduje w spiżarni.

Parametry - 19l i blg 12 w spławiku lub 10,5 w refraktometrze. Dziwne :/

 

IMG_20200920_173223.jpg

 

02-10-2020 - rozlew w butelki - dodałem 85g cukru na 14 litrów. Piwo bardzo kawowe, nie wyczuwalny chmiel.

 

Edited by wincenty1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka nr 4. 03-10-2020 - podstawowy mix

 

2,4 kg - słód pszeniczny

2,5 kg - słód pilzneński

 

zacieranie:

pszenica 44 stopnie przez 20 minut - 66 - 60 minut - 72- 5 min

pilzneński - 66 - 60 minut- 72 - 10 minut

 

warzenie 60 minut + 30 g Chinook

 

drożdże  - gęstwa z warki nr - 2

 

Link to comment
Share on other sites

W dniu 14.09.2020 o 12:51, wincenty1 napisał:

Druga warka - 11-10-2020 - pszeniczne

 

zasyp

5kg słód pszeniczny jasny ześrutowany

https://browamator.pl/slod-pszeniczny-jasny-3-5-ebc-weyermann-5-kg,3,399,401

Nadal nie mam gara 30l wszystko robione w dwóch 15 i 11l

Do kufla po piwie wlewam trochę letniej wody, wsypuję trochę cukru i wlewam drożdże płynne Fermentum Mobile - FM52 od Homebeer.pl

wygrzew

20 min 44

30 min 65

30 min 72

podgrzanie do 78

filtracja - sracz wężyk + fermentor z kranikiem - blg początkowe ok 15 wysładzanie do uzyskania ok 23l. blg końcowe 5 (pomiar balingomierzem i refraktometrem)

gotowanie ok 60 min z 30. gramami Cascade od Homebeer.pl

https://allegro.pl/oferta/chmiel-cascade-pl-granulat-zbior-2019-100g-8772780335

 

Dwa gary do wanny, 40 minut, jedna zmiana płyny chłodniczego i do fermentora z zaczynem. Tym razem mam ok 21 litrów.

Do spiżarni obok pierwszej warki - temp 22.

 

W dniu 20-09-2020 rozlałem do butelek.

IMG_20200920_173158.jpg

 

 

03-10-2020 - piwo dobre, następnym razem pilnować temperatur, bo nie wyczuwam goździków ani bananów. Natomiast gęstwa użyta do warki nr 4 po wyciągnięciu z lodówki pachniała bananami.

Goździków nie będzie bo musisz użyć drożdzy dedykowanych do weizenow, FM52 raczej nie dadzą takich efektów. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Warka nr 5. 22-11-2020 - zapomniany lager

Taki bardziej na odpierdol,

zasyp 3kg pilzneśkiego

zacieranie 68 stopni przez 1 godzinę,

wyszło ok 13l i 10-11blg,

do tego 100g saaz,

drożdże w34/70

Piwo warzone  w trakcie imprezy i te dane raczej umowne:)

Na dzień 05-12-2020 piwo znajduje się nadal na burzliwej w lodówce temp 12 stopni.

 

11-12-2020

Przelane na cichą +70g chinook

Edited by wincenty1
update
Link to comment
Share on other sites

Warka nr 6. 04-12-2020 - moonshine

 

Mam dostęp do maszynki i chciałem sprawdzić co z tego wyjdzie.

Plan:

4kg pilzneński

4kg pale ale

0,1kg wędzony Bruntal

0,1kg Słód czekoladowy ciemny Viking Malt

0,1 kg Słód karmelowy czerwony

zacieranie 60 minut 62 stopnie

wszystko szło dobrze do momentu filtracji,

i zdechło,

sracz wężyk albo wypadał albo nie filtrował,

walczyłem dzielnie. Przelewałem, ustawiałem i nie dałem rady

Przelałem przez kuchenne sitko, ostudziłem, zadałem s05

Wyszło 25l i blg 11 bieda straszna....

ale testowo....

dam znać

11-12-2020

Piwo jebie winem, ale takim strasznym.

Niestety do kanału

Edited by wincenty1
Link to comment
Share on other sites

Warka nr 7. 05-12-2020 - na pocieszenie po porażkach

 

Po ostatnich wtopach dla podbudowania morale.

2kg pilżneński

2,5 kg pale ale

zacieranie 1 godzina 65 stopni,

filtracja - dzisiaj elegancko!

warzenie 1g od początku jakieś 20-30g chinook i 20-30g cascade. Ale pachnie!

drożdże s04

11-12-2020

Przelanie na cichą +70g cascade

Edited by wincenty1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.