Skocz do zawartości

Chmiel podczas chłodzenia


Szagi

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

 

Jak wygląda sprawa trzymania chmielu w brzeczce podczas chłodzenia.

Jeżeli chłodzenie zajmuje więcej czasu to czy cały ten czas trzymacie chmiel czy wyciągacie już na początku chmielenia?

Czy np porcje na smak i goryczkę wyciągacie ale na aromat zostawiacie?

 

Załóżmy że pytają o nie ma chłodnicy, chłodzi w wannie o zajmuje to 2-3h lub nawet całą noc.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chmiel rzucam prosto do gara, niczego w trakcie gotowania nie odbieram, tylko dorzucam.  Po gotowaniu filtruję przez hop spidera do fermentora i taką odfiltrowaną brzeczkę chłodzę. Piwa wychodzą bardzo dobre.

Edytowane przez smola
interpunkcja
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli ostatnia dawka chmielu - która często wg receptur wrzuca się pod koniec warzenia po wyłączeniu grzania w Twoim wypadku jak długo znajduje się w garnku? 

 

Ja dotychczas trzymałem chmiel przez większą część chłodzenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli ostatnia dawka chmielu - która często wg receptur wrzuca się pod koniec warzenia po wyłączeniu grzania w Twoim wypadku jak długo znajduje się w garnku? 
 
Ja dotychczas trzymałem chmiel przez większą część chłodzenia.
Wyłączam grzanie, gdy ustanie wrzenie wrzucam chmiel, czekam około 10 min i filtruję do fermentora.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.