Szagi Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Hej, Jak wygląda sprawa trzymania chmielu w brzeczce podczas chłodzenia. Jeżeli chłodzenie zajmuje więcej czasu to czy cały ten czas trzymacie chmiel czy wyciągacie już na początku chmielenia? Czy np porcje na smak i goryczkę wyciągacie ale na aromat zostawiacie? Załóżmy że pytają o nie ma chłodnicy, chłodzi w wannie o zajmuje to 2-3h lub nawet całą noc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 (edytowane) Chmiel rzucam prosto do gara, niczego w trakcie gotowania nie odbieram, tylko dorzucam. Po gotowaniu filtruję przez hop spidera do fermentora i taką odfiltrowaną brzeczkę chłodzę. Piwa wychodzą bardzo dobre. Edytowane 15 Września 2020 przez smola interpunkcja Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 15 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Czyli ostatnia dawka chmielu - która często wg receptur wrzuca się pod koniec warzenia po wyłączeniu grzania w Twoim wypadku jak długo znajduje się w garnku? Ja dotychczas trzymałem chmiel przez większą część chłodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Przez cały czas chłodzenia chmiel będzie oddawał jakieś olejki do brzeczki, więc trzymanie go przez cały ten proces, będzie miało wpływ na kształt piwa. Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Czyli ostatnia dawka chmielu - która często wg receptur wrzuca się pod koniec warzenia po wyłączeniu grzania w Twoim wypadku jak długo znajduje się w garnku? Ja dotychczas trzymałem chmiel przez większą część chłodzenia.Wyłączam grzanie, gdy ustanie wrzenie wrzucam chmiel, czekam około 10 min i filtruję do fermentora. Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się