Szagi Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Hej, Prosiłbym o jakąś super prosta recepturę z zacieraniem jedno-temperaturowym. Zostało mi 100g chmielu amerillo o chciałbym go jakoś wykorzystać a przy okazji spróbować sił w zacieraniu. Zacieranie z użyciem worka zaciernego w stałej temperaturze w garnku 19 lub 35l. Fermentacja w 18 stopniach - stała temp. Z góry dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 (edytowane) SMASH! Maris Otter, a może nawet wiedeński te 5 kg pewnie dasz radę zatrzeć w 35 litrowym. 65°C edit: no dobra 66-67°C Chmiel niedużo na 60 min (10g albo mniej), mało na 15 minut (15 g?), resztę pół na pół na flameout i whirpool. Ale weź kup chłodnicę, bo bez niej nie zrobisz piwa, które Ci pokaże chmiel. edit: poczytaj Edytowane 15 Września 2020 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 (edytowane) Zrób sobie SMaSHa w takim razie. 100% jakiegoś bazowego Pale Ale lub Pilzneńskiego 4-5 kg w zależności ile chcesz mieć ekstraktu początkowego. Zacieraj w 68C. Na goryczkę nachmiel na 30-40 IBU jak lubisz. Resztę chmielu podziel na 3 i daj na 10 minut przed końcem, 20 minut na hopstand po schłodzeniu do 80C i reszta na zimno. O i Zasada mnie ubiegł z pomysłem Edytowane 15 Września 2020 przez Wuuu Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Ja bym zrobił Warkę 12l nachmielic na 30IBU i reszte chmielu na zimno, poznasz tak najlepiej jego aromat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 24 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2020 W dniu 15.09.2020 o 15:18, Wuuu napisał: Resztę chmielu podziel na 3 i daj na 10 minut przed końcem, 20 minut na hopstand po schłodzeniu do 80C i reszta na zimno. Planuję zrobić SMASH biab. 5KG pale ale + Sorachi ace i może trochę Lemon drop (bo akurat promka jest w TB :D) Pytanie z serii głupich Dodaję chmiel na goryczkę do hop spidera, gotuję to, potem dosypuję na 10 minut a następnie dosypuję kolejną ilość na hop stand po schłodzeniu do 20 stopni? Chodzi mi o to czy kiedykolwiek wyciągam zawartość hop spidera czy tylko dodaję. No i czy dodając do hop spidera na hop stand - kiedy już mam tam masę granulatu to czy to się dobrze wymiesza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 24 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2020 Nie musisz wyrzucać poprzedniego chmielu. Natomiast na hop stand dobrze jest mieszać brzeczkę od czasu do czasu.Jeśli masz mały hop spider to pomyśl o wrzuceniu chmielu na goryczkę do siatki muślinowej/nylonowej jeśli masz, a aromatyczny w hop spiderze.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 24 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2020 36 minut temu, Szagi napisał: hop stand po schłodzeniu do 20 stopni? Po schłodzeniu do 80 stopni. 36 minut temu, Szagi napisał: No i czy dodając do hop spidera na hop stand - kiedy już mam tam masę granulatu to czy to się dobrze wymiesza? Wywal hopspider i chmiel w garze. 37 minut temu, Szagi napisał: Sorachi ace I zmień chmiel. Są ciekawsze chmiele na single hop. Gorszego single hopa niż na SA to piłem tylko na Vic Secret. Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 24 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2020 Już zamówione - trudno spróbuję. Sorachi będzie na goryczkę tylko więc może nie będzie tak źle. A Lemon drop na aromat dodam - więc nie będzie to jednak SMaSH. Do tego planuję drożdze Lallemand LalBrew Verdant IPA 11 g i może do zacierania dodam 0.5kg płatków pszenicznych Nie chcę rezygnować z Hop Spidera bo podoba mi się porządek w garnku jaki on daje ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się