wiktorwiktor Opublikowano 26 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 Cześć! Jestem jeszcze na etapie brew kitów, ale chciałbym już je podrasować. Dostałem w prezencie brewkit Coopers Australian Pale Ale i sam kupiłem sobie Coopers English Bitter, a do każdego po jednej puszce niechmielonego ekstraktu słodowego w syropie. Do pierwszej puszki dokupiłem paczkę drożdży US-05 i 30g granulatu Galaxy, a do drugiej S-04 i 30g granulatu East Kent Golding, które planuję dodać na cichą 5 dni przed rozlewem. Ponieważ będę robił jedną warkę po drugiej i czytałem, że gęstwa zawsze lepsza niż suche drożdże, pomyślałem, że mogę to wykorzystać. I teraz pytanie, co lepsze: 1. Zrobić Australian Pale Ale na US-05 i zebrać gęstwę do English Bitter? 2. Zrobić English Bitter na S-04 i zebrać gęstwę do Australian Pale Ale? 3. Olać gęstwę i zrobić zgodnie z planem osobno APA na US-5 i EB na S-04? Czy jeszcze inaczej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 26 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 opcja 3 a gęstwę wykorzystać do kolejnych piw wiktorwiktor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktorwiktor Opublikowano 26 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 19 minut temu, wizi napisał: opcja 3 a gęstwę wykorzystać do kolejnych piw Rzeczywiście to chyba najlepsza opcja, dzięki. Przy okazji, jeżeli mam 30g granulatu East Kent Golding, planuję zrobić warkę około 18l (te z brew kitów na 20l dają jakoś mało BLG) to czy jest sens robić herbatkę chmielową np. 15g na goryczkę (wersja dla leniwych, pójdzie szybciej niż gotować całą brzeczkę) i 15g zostawić na aromat na cichą, czy za bardzo się rozdrabniam i lepiej dać całe 30g na aromat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
primordial Opublikowano 26 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 To już zależy od preferencji. Co prawda bittera robiłem z innego brewkitu, ale IMO warto podnieść goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 27 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 W Bitterze zwiększyłbym goryczkę, a w Pale Ale aromat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktorwiktor Opublikowano 27 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 Ok, chociaż East Kent Golding nie ma jakoś dużo alfa-kwasów, ale warto spróbować. Czyli muszę doprowadzać do wrzenia brzeczkę z brew kitu i wrzucić granulat, tak? Ile czasu to gotować? Czy jeżeli wrzucę najpierw 15g na początek gotowania, a potem 15g na koniec, to przejdzie chociaż część w aromat? Czy jest opcja na lenia, zagotować np. 30g granulatu w litrze wody i wlać to do zimnej brzeczki z brew kitem? Gdzieś czytałem o takiej metodzie, zaoszczędzę trochę czasu na gotowaniu mniej ilości płynu. Coś czytałem, że 20 minut wrzenia wystarczy, ale nie mogę teraz znaleźć źródła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktorwiktor Opublikowano 27 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 Poczytałem forum anglojęzyczne i polecają zrobić herbatę z chmielu, 15 minut gotowania w woreczku, wyjąć woreczek i wlać do tego brew kit. Ponieważ i dam mniej wody do brew kitu, niż jest w przepisie, zakładam, że z goryczką nie będzie tragicznie, poza tym chcę, żeby piwko było zbalansowane i trafiło w gusta rodziny, gdzie nie każdy lubi mocną goryczkę. Postanowiłem dać 15g na herbatkę chmielową i 15g na cichą na aromat, dla urozmaicenia i balansu. Dzięki za podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 27 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 Jeżeli masz garnek w którym na raz zagotujesz ekstrakty z wodą, to ja bym je zagotował. Na początku mojej przygody z brewkitami, pierwszego nie zagotowałem, nic nie dodawałem, wniosek:piwo bylo bardzo nijakie. Następnie nie kupowałem już nachmielonych tylko chmielilem sam. Przeczytałem że gęstość nastawu w którym gotujesz chmiel ma wpływ na jakość ekstrakcji. Więc nie robiłem herbatki chmielowej tylko gotowałem na dwa garnki i chmielilem po polowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się