CERNUNNOS Opublikowano 29 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2020 Prośba o weryfikację receptury piwa, które jest inspirowane tym z Scoobys nuts nut brown ale i ma być piwem do popijania w zimowe wieczory. Zasyp: 4,5 kg Viking Pale Ale 1 kg Castle Malting Château Biscuit 1 kg Viking Colorado Crystal 0,2 kg Weyermann Carafa typ I Chmielenie: 30 g Hallertau Tradition (taki akurat mam) gotowanie 60min 20 g Pink Boots Blend gotowanie 15min (Loral®, Azacca®, El Dorado® i Idaho Gem®) 10 g Pink Boots Blend chmielenie whirpoolowe Zacieranie w 68 st.C, Plato 15, IBU 25, drożdze US-05, 25 litrów do fermentora, BIAB Pytania: Czy 1 kg tego karmelowego Colorado nie zrobi mi słodkiego ulepka z piwa? Czy ktoś używał tej mieszanki chmieli i czy w ogóle warto używać takich miksów? Z góry dzięki za uwagi i sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2020 Wychodzi prawie 30% karmeli. Trochę za dużo. Dodatkowo masz tylko 25 IBU przy 15 Plato, za mała kontra jak na taki ekstrakt, zwłaszcza w połączeniu z tyloma karmelami. Jak dla mnie receptura na ulepa. CERNUNNOS 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincent183 Opublikowano 30 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2020 Straszny ulep, przeglądając oryginalną recepturę to faktycznie jest tam sporo karmelu ale nie aż tyle. Ja bym dał 5% karmelu i 10% Biscuit i zwiększył IBU do 30. CERNUNNOS 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryland Opublikowano 4 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2020 Receptura jest ok, na homebrewtalk są różne receptury, od wutrawniejszych poprzez słodsze brown ale, na kolejną warkę robię podobne piwo, karmeli wyjdzie 10%, do tego specjalnych drugie tyle, takie piwo. Słód biscuit nie jest karmelowy, karmeli jest 15% więc nie widzę niczego zdrożnego.Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka CERNUNNOS 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 Trochę słodsze a niepijalne ulepy to jest różnica. A biscuit mimo, że nie jest rasowym karmelem, to podnosi słodowość i słodycz. Poza tym tutaj do zasypu dochodzi niedostosowanie kontry goryczkowej do ekstraktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CERNUNNOS Opublikowano 1 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2020 (edytowane) Dzięki za wszystkie komentarze. Ostatecznie zasyp będzie wyglądał następująco: 5,0 kg Maris Otter dla chlebowych, orzechowych smaków (może wyczuję 0,5 kg Castle Malting Château Biscuit (zmniejszyłem ilość bo nie mogę znaleźć pozostałego 0,5 kg;) 1 kg Viking Colorado Crystal 0,2 kg Słód pszeniczny czekoladowy 800-1200 Weyermann IBU zwiększam do 30. Z miesiąc dam poleżeć w butelkach, zobaczę co wyjdzie. EDIT: Pierwsze butelka, miesiąc po rozlewie. Zdecydowanie nie ulep, pomimo, że odfermentowało z 14,1 do 3,7 BLG. Ze względu na to, że zacierało się i gotowało ostatecznie po 90 minut to IBU pewnie wyszło wyższe niż planowane. Co ciekawe po otwarciu butelki czuć winny zapach, którego nie ma po przelaniu do szkła ani w smaku, być może któryś z chmieli to powoduje. Edytowane 6 Stycznia 2021 przez CERNUNNOS Komentarz po pierwszym próbowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 Właśnie wypiłem butelkę. Lekkie i cytrusowe. Nic zamulającego. Takie całkiem letnie piwo. CERNUNNOS 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się