CERNUNNOS Posted September 29, 2020 Share Posted September 29, 2020 Prośba o weryfikację receptury piwa, które jest inspirowane tym z Scoobys nuts nut brown ale i ma być piwem do popijania w zimowe wieczory. Zasyp: 4,5 kg Viking Pale Ale 1 kg Castle Malting Château Biscuit 1 kg Viking Colorado Crystal 0,2 kg Weyermann Carafa typ I Chmielenie: 30 g Hallertau Tradition (taki akurat mam) gotowanie 60min 20 g Pink Boots Blend gotowanie 15min (Loral®, Azacca®, El Dorado® i Idaho Gem®) 10 g Pink Boots Blend chmielenie whirpoolowe Zacieranie w 68 st.C, Plato 15, IBU 25, drożdze US-05, 25 litrów do fermentora, BIAB Pytania: Czy 1 kg tego karmelowego Colorado nie zrobi mi słodkiego ulepka z piwa? Czy ktoś używał tej mieszanki chmieli i czy w ogóle warto używać takich miksów? Z góry dzięki za uwagi i sugestie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted September 29, 2020 Share Posted September 29, 2020 Wychodzi prawie 30% karmeli. Trochę za dużo. Dodatkowo masz tylko 25 IBU przy 15 Plato, za mała kontra jak na taki ekstrakt, zwłaszcza w połączeniu z tyloma karmelami. Jak dla mnie receptura na ulepa. CERNUNNOS 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vincent183 Posted September 30, 2020 Share Posted September 30, 2020 Straszny ulep, przeglądając oryginalną recepturę to faktycznie jest tam sporo karmelu ale nie aż tyle. Ja bym dał 5% karmelu i 10% Biscuit i zwiększył IBU do 30. CERNUNNOS 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ryland Posted October 4, 2020 Share Posted October 4, 2020 Receptura jest ok, na homebrewtalk są różne receptury, od wutrawniejszych poprzez słodsze brown ale, na kolejną warkę robię podobne piwo, karmeli wyjdzie 10%, do tego specjalnych drugie tyle, takie piwo. Słód biscuit nie jest karmelowy, karmeli jest 15% więc nie widzę niczego zdrożnego.Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka CERNUNNOS 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted October 6, 2020 Share Posted October 6, 2020 Trochę słodsze a niepijalne ulepy to jest różnica. A biscuit mimo, że nie jest rasowym karmelem, to podnosi słodowość i słodycz. Poza tym tutaj do zasypu dochodzi niedostosowanie kontry goryczkowej do ekstraktu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
CERNUNNOS Posted November 1, 2020 Author Share Posted November 1, 2020 (edited) Dzięki za wszystkie komentarze. Ostatecznie zasyp będzie wyglądał następująco: 5,0 kg Maris Otter dla chlebowych, orzechowych smaków (może wyczuję 0,5 kg Castle Malting Château Biscuit (zmniejszyłem ilość bo nie mogę znaleźć pozostałego 0,5 kg;) 1 kg Viking Colorado Crystal 0,2 kg Słód pszeniczny czekoladowy 800-1200 Weyermann IBU zwiększam do 30. Z miesiąc dam poleżeć w butelkach, zobaczę co wyjdzie. EDIT: Pierwsze butelka, miesiąc po rozlewie. Zdecydowanie nie ulep, pomimo, że odfermentowało z 14,1 do 3,7 BLG. Ze względu na to, że zacierało się i gotowało ostatecznie po 90 minut to IBU pewnie wyszło wyższe niż planowane. Co ciekawe po otwarciu butelki czuć winny zapach, którego nie ma po przelaniu do szkła ani w smaku, być może któryś z chmieli to powoduje. Edited January 6, 2021 by CERNUNNOS Komentarz po pierwszym próbowaniu Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted January 5, 2021 Share Posted January 5, 2021 Właśnie wypiłem butelkę. Lekkie i cytrusowe. Nic zamulającego. Takie całkiem letnie piwo. CERNUNNOS 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now