Jump to content

al'a American Brown Ale - weryfikacja receptury


CERNUNNOS

Recommended Posts

Prośba o weryfikację receptury piwa, które jest inspirowane tym z Scoobys nuts nut brown ale i ma być piwem do popijania w zimowe wieczory.

Zasyp:

4,5 kg Viking Pale Ale

1 kg Castle Malting Château Biscuit 

1 kg Viking Colorado Crystal

0,2 kg Weyermann Carafa typ I

 

Chmielenie:

30 g Hallertau Tradition (taki akurat mam) gotowanie 60min

20 g Pink Boots Blend gotowanie 15min (Loral®, Azacca®, El Dorado® i Idaho Gem®)

10 g Pink Boots Blend chmielenie whirpoolowe

 

Zacieranie w 68 st.C, Plato 15, IBU 25, drożdze US-05, 25 litrów do fermentora, BIAB

 

Pytania:

Czy 1 kg tego karmelowego Colorado nie zrobi mi słodkiego ulepka z piwa?

Czy ktoś używał tej mieszanki chmieli i czy w ogóle warto używać takich miksów?

 

Z góry dzięki za uwagi i sugestie. 

 

Link to comment
Share on other sites

Receptura jest ok, na homebrewtalk są różne receptury, od wutrawniejszych poprzez słodsze brown ale, na kolejną warkę robię podobne piwo, karmeli wyjdzie 10%, do tego specjalnych drugie tyle, takie piwo. Słód biscuit nie jest karmelowy, karmeli jest 15% więc nie widzę niczego zdrożnego.

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Trochę słodsze a niepijalne ulepy to jest różnica. A biscuit mimo, że nie jest rasowym karmelem, to podnosi słodowość i słodycz. Poza tym tutaj do zasypu dochodzi niedostosowanie kontry goryczkowej do ekstraktu. 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Dzięki za wszystkie komentarze.

 

Ostatecznie zasyp będzie wyglądał następująco:

5,0 kg Maris Otter dla chlebowych, orzechowych smaków (może wyczuję ;)

0,5 kg Castle Malting Château Biscuit (zmniejszyłem ilość bo nie mogę znaleźć pozostałego 0,5 kg;)

1 kg Viking Colorado Crystal

0,2 kg Słód pszeniczny czekoladowy 800-1200 Weyermann

 

IBU zwiększam do 30.

 

Z miesiąc dam poleżeć w butelkach, zobaczę co wyjdzie.

 

EDIT: Pierwsze butelka, miesiąc po rozlewie.

Zdecydowanie nie ulep, pomimo, że odfermentowało z 14,1 do 3,7 BLG. Ze względu na to, że zacierało się i gotowało ostatecznie po 90 minut to IBU pewnie wyszło wyższe niż planowane. Co ciekawe po otwarciu butelki czuć winny zapach, którego nie ma po przelaniu do szkła ani w smaku, być może któryś z chmieli to powoduje.

Edited by CERNUNNOS
Komentarz po pierwszym próbowaniu
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.