Jump to content

Burzliwa fermentacja

Recommended Posts

Panowie.

Mam pytanie, gdyż w sobotę wstawiłem piwo z brewkitu (real ale).W niedzielę oraz poniedziałek miałem burzliwą fermentację.Rurka bulkala prawie cały czas a dzisiaj praktycznie cisza i widać centymetrowy osad z drożdży na dnie.Moje pytanie brzmi.Jak długo mam trzymać piwo w fermentorze?bo według instrukcji około 7 dni.

IMG_20201006_060131.jpg

4 minuty temu, Szymon Zok napisał:

23-24 stopnie.Teraz rurka bułka 2 razy na godzinę.

Drożdże z brewkitu?

Najprawdopodobniej zbyt wysoka temperatura i większość cukrów już została przejedzona. Sprawdź blg za 10 dni, później za kolejne 3, jeśli nie spada, można butelkować.

A na przyszłość - postaraj się chociaż o styropianowe pudło do fermentacji, żeby utrzymać stałą (i niższą) temperaturę. Drożdże też warto zmienić na coś pewniejszego.

Nic dodac, nic ujac. Przy 23-24° otoczenia (czyli jakichs 25-26 fermentacji, lekko liczac) to po 3 dniach jest po ptokach. Ekstrakt poczatkowy, jak sie domyslam, przy red ale mogl byc w okolicach 12 BLG, wiec co mialo byc zjedzone, to juz jest zjedzone. Obawiam sie, ze mogles w ten sposob sporo stracic na smaku piwa, ale kto wie?

Jak nie masz areometru to na wszelki wypadek poczekaj ze 2 tygodnie, chociaz to I tak bedzie wrozenie… Areometr to podtsawowe wyposazenie piwowara wiec nie odkladaj zakupu.

piersze piwo (o ile to pierwsze) I tak schodzi szybkow wiec nie zdazy przegazowac ;)

3 godziny temu, Szymon Zok napisał:

Tak to pierwsze piwo,

Przy kolejnych warkach nie popełniaj tego jakże częstego błędu którym jest fermentacja w zbyt wysokich temperaturach, a twoje piwa wejdą na zupełnie inny poziom.