Jump to content

Zatrzymana fermentacja W-34/70

Recommended Posts

Piwo Dortmunder wg zasypu:

SŁODY:

Słód Pilzneński : 3kg

Słód Monachijski I (jasny) : 0,5 kg

Słód Pale Ale : 1,7 kg (z braku pilznenskiego postanowiłem zużyć zapasy Pale Ale )

SUMA : 5,2 kg

Zacieranie:

woda: 20 l

55stC : 10 min

64stC : 20min

72stC : 40min

78stC : 5min

Ekstrakt nastawny: 13,2 Brix

FFT: tutaj ok bo zeszło do 6,8 Brix (po przeliczeniu 2,77 Brix, odfermentowanie ~79% czyli wg producenta drożdży)

Uwodniono 2 saszetki na 20l brzeczki.

W fermentorze zaś po tygodniu w 12st C 7,4 Brix (po przeliczeniu 3,76 Brix, odfermentowanie  ~72%)

Podwyższenie temperatury do 14st C i 3 dni później czyli po 10 dniach  odczyt 7,4 Brix - bez zmian, piana zeszła praktycznie cała.

Martwi mnie różnica względem FFT oraz niskie 72% odfermentowanie.

Czekać dalej z przelewaniem na cichą?

Teraz, anteks napisał:

Nie zastanawiam sie nad odfermentowaniem, po miesiącu idzie w butle i finito. Test i fermentacja w tej samej temp?

FFT w pokojowej 20-21 st, fermentacja początkowo 12st, poźniej 14st. Ale w fermentorze obecnie żadnych oznak fermentacji. FFT po 3 dniach było już 6,8 i na tym stanęło, a w fermentorze wygląda że stanęło na 7,4.

1 minutę temu, punix napisał:

Dla pewności: FFT robiłeś na W34/70, czy innych drożdżach?

FFT w naczyniu po rehydratacji czyli to samo, tylko zalane brzeczką zasyfioną z dna kotła (chmieliny białka itd itp...).

19 minut temu, paulox81 napisał:

FFT w pokojowej 20-21 st, fermentacja początkowo 12st, poźniej 14st. Ale w fermentorze obecnie żadnych oznak fermentacji. FFT po 3 dniach było już 6,8 i na tym stanęło, a w fermentorze wygląda że stanęło na 7,4.

FFT w naczyniu po rehydratacji czyli to samo, tylko zalane brzeczką zasyfioną z dna kotła (chmieliny białka itd itp...).

Dawno już fft nie robiłem, ale na ile pamiętam, niekoniecznie wychodziło idealnie jak gotowego piwa.

72% odfermentowania na W34 jest raczej w normie - w siebie miałem w granicach 66-78%.

W dniu 7.10.2020 o 13:34, punix napisał:

Dawno już fft nie robiłem, ale na ile pamiętam, niekoniecznie wychodziło idealnie jak gotowego piwa.

72% odfermentowania na W34 jest raczej w normie - w siebie miałem w granicach 66-78%.

Uspokoiłeś mnie :) Dzięki

Aktualizacja: 17-11-2020:

Po ok 3 tygodniach od butelkowania nic nie strzela, nie ma granatów, co więcej trochę za słabe nagazowanie gdyż dałem mniej cukru do refermentacji z obawy przed niedofermentowanym piwem. Ale podsumowując: piwo nie było niedofermentowane widocznie takie różnice w FFT się zdarzają.

Edited by paulox81
Aktualizacja