paulox81 Posted October 7, 2020 Share Posted October 7, 2020 Piwo Dortmunder wg zasypu: SŁODY: Słód Pilzneński : 3kg Słód Monachijski I (jasny) : 0,5 kg Słód Pale Ale : 1,7 kg (z braku pilznenskiego postanowiłem zużyć zapasy Pale Ale ) SUMA : 5,2 kg Zacieranie: woda: 20 l 55stC : 10 min 64stC : 20min 72stC : 40min 78stC : 5min Ekstrakt nastawny: 13,2 Brix FFT: tutaj ok bo zeszło do 6,8 Brix (po przeliczeniu 2,77 Brix, odfermentowanie ~79% czyli wg producenta drożdży) Uwodniono 2 saszetki na 20l brzeczki. W fermentorze zaś po tygodniu w 12st C 7,4 Brix (po przeliczeniu 3,76 Brix, odfermentowanie ~72%) Podwyższenie temperatury do 14st C i 3 dni później czyli po 10 dniach odczyt 7,4 Brix - bez zmian, piana zeszła praktycznie cała. Martwi mnie różnica względem FFT oraz niskie 72% odfermentowanie. Czekać dalej z przelewaniem na cichą? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted October 7, 2020 Share Posted October 7, 2020 Nie zastanawiam sie nad odfermentowaniem, po miesiącu idzie w butle i finito. Test i fermentacja w tej samej temp? Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted October 7, 2020 Share Posted October 7, 2020 Dla pewności: FFT robiłeś na W34/70, czy innych drożdżach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
paulox81 Posted October 7, 2020 Author Share Posted October 7, 2020 Teraz, anteks napisał: Nie zastanawiam sie nad odfermentowaniem, po miesiącu idzie w butle i finito. Test i fermentacja w tej samej temp? FFT w pokojowej 20-21 st, fermentacja początkowo 12st, poźniej 14st. Ale w fermentorze obecnie żadnych oznak fermentacji. FFT po 3 dniach było już 6,8 i na tym stanęło, a w fermentorze wygląda że stanęło na 7,4. 1 minutę temu, punix napisał: Dla pewności: FFT robiłeś na W34/70, czy innych drożdżach? FFT w naczyniu po rehydratacji czyli to samo, tylko zalane brzeczką zasyfioną z dna kotła (chmieliny białka itd itp...). Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted October 7, 2020 Share Posted October 7, 2020 19 minut temu, paulox81 napisał: FFT w pokojowej 20-21 st, fermentacja początkowo 12st, poźniej 14st. Ale w fermentorze obecnie żadnych oznak fermentacji. FFT po 3 dniach było już 6,8 i na tym stanęło, a w fermentorze wygląda że stanęło na 7,4. FFT w naczyniu po rehydratacji czyli to samo, tylko zalane brzeczką zasyfioną z dna kotła (chmieliny białka itd itp...). Dawno już fft nie robiłem, ale na ile pamiętam, niekoniecznie wychodziło idealnie jak gotowego piwa. 72% odfermentowania na W34 jest raczej w normie - w siebie miałem w granicach 66-78%. paulox81 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
paulox81 Posted October 7, 2020 Author Share Posted October 7, 2020 (edited) W dniu 7.10.2020 o 13:34, punix napisał: Dawno już fft nie robiłem, ale na ile pamiętam, niekoniecznie wychodziło idealnie jak gotowego piwa. 72% odfermentowania na W34 jest raczej w normie - w siebie miałem w granicach 66-78%. Uspokoiłeś mnie Dzięki Aktualizacja: 17-11-2020: Po ok 3 tygodniach od butelkowania nic nie strzela, nie ma granatów, co więcej trochę za słabe nagazowanie gdyż dałem mniej cukru do refermentacji z obawy przed niedofermentowanym piwem. Ale podsumowując: piwo nie było niedofermentowane widocznie takie różnice w FFT się zdarzają. Edited November 17, 2020 by paulox81 Aktualizacja Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now