paulox81 Opublikowano 7 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 Piwo Dortmunder wg zasypu: SŁODY: Słód Pilzneński : 3kg Słód Monachijski I (jasny) : 0,5 kg Słód Pale Ale : 1,7 kg (z braku pilznenskiego postanowiłem zużyć zapasy Pale Ale ) SUMA : 5,2 kg Zacieranie: woda: 20 l 55stC : 10 min 64stC : 20min 72stC : 40min 78stC : 5min Ekstrakt nastawny: 13,2 Brix FFT: tutaj ok bo zeszło do 6,8 Brix (po przeliczeniu 2,77 Brix, odfermentowanie ~79% czyli wg producenta drożdży) Uwodniono 2 saszetki na 20l brzeczki. W fermentorze zaś po tygodniu w 12st C 7,4 Brix (po przeliczeniu 3,76 Brix, odfermentowanie ~72%) Podwyższenie temperatury do 14st C i 3 dni później czyli po 10 dniach odczyt 7,4 Brix - bez zmian, piana zeszła praktycznie cała. Martwi mnie różnica względem FFT oraz niskie 72% odfermentowanie. Czekać dalej z przelewaniem na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 Nie zastanawiam sie nad odfermentowaniem, po miesiącu idzie w butle i finito. Test i fermentacja w tej samej temp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 Dla pewności: FFT robiłeś na W34/70, czy innych drożdżach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 7 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 Teraz, anteks napisał: Nie zastanawiam sie nad odfermentowaniem, po miesiącu idzie w butle i finito. Test i fermentacja w tej samej temp? FFT w pokojowej 20-21 st, fermentacja początkowo 12st, poźniej 14st. Ale w fermentorze obecnie żadnych oznak fermentacji. FFT po 3 dniach było już 6,8 i na tym stanęło, a w fermentorze wygląda że stanęło na 7,4. 1 minutę temu, punix napisał: Dla pewności: FFT robiłeś na W34/70, czy innych drożdżach? FFT w naczyniu po rehydratacji czyli to samo, tylko zalane brzeczką zasyfioną z dna kotła (chmieliny białka itd itp...). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 19 minut temu, paulox81 napisał: FFT w pokojowej 20-21 st, fermentacja początkowo 12st, poźniej 14st. Ale w fermentorze obecnie żadnych oznak fermentacji. FFT po 3 dniach było już 6,8 i na tym stanęło, a w fermentorze wygląda że stanęło na 7,4. FFT w naczyniu po rehydratacji czyli to samo, tylko zalane brzeczką zasyfioną z dna kotła (chmieliny białka itd itp...). Dawno już fft nie robiłem, ale na ile pamiętam, niekoniecznie wychodziło idealnie jak gotowego piwa. 72% odfermentowania na W34 jest raczej w normie - w siebie miałem w granicach 66-78%. paulox81 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 7 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 (edytowane) W dniu 7.10.2020 o 13:34, punix napisał: Dawno już fft nie robiłem, ale na ile pamiętam, niekoniecznie wychodziło idealnie jak gotowego piwa. 72% odfermentowania na W34 jest raczej w normie - w siebie miałem w granicach 66-78%. Uspokoiłeś mnie Dzięki Aktualizacja: 17-11-2020: Po ok 3 tygodniach od butelkowania nic nie strzela, nie ma granatów, co więcej trochę za słabe nagazowanie gdyż dałem mniej cukru do refermentacji z obawy przed niedofermentowanym piwem. Ale podsumowując: piwo nie było niedofermentowane widocznie takie różnice w FFT się zdarzają. Edytowane 17 Listopada 2020 przez paulox81 Aktualizacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się