BrowarPAPI Opublikowano 8 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 (edytowane) Cześć, chciałbym prosić o weryfikację poniższej receptury. Planuje zrobić RISa metodą BIAB z podwójnym zacieraniem. Poniżej receptura z Brewtarget. Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie. To będzie moja 50 warka w tym 10 metodą BIAB. #50 Imperial Stout - Russian Imperial Stout (13F) ================================================================================ Wielkość warki 21,080 L Objętość do gotowania 25,580 L Czas gotowania 1,500 hr Wydajność 70% Gęstość początkowa 28,051 P Gęstość końcowa 7,555 P Alkohol (ABV) 13,6% Bitterness 100,1 IBU (Tinseth) Barwa 164,0 ebc (Morey) Składniki fermentacji ================================================================================ Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa Słód Pale Ale Malteurop Słód 10,000 kg Tak Nie 80% 5,0 ebc Słód Monachijski Jasny Typ I Słód 1,000 kg Tak Nie 78% 17,0 ebc Słód Carafa Typ II Weyermann Słód 600,000 g Tak Nie 65% 1 200,0 ebc Słód Caramalt FAWCETT Słód 590,000 g Tak Nie 77% 35,0 ebc Słód Karmelowy 600 Słód 500,000 g Tak Nie 68% 600,0 ebc Słód Barwiący Obłuszczony Viking Słód 300,000 g Tak Nie 65% 1 200,0 ebc Słód Chocolate FAWCETT Słód 300,000 g Tak Nie 65% 1 200,0 ebc Waga słodów: 13,290 kg Chmiele ================================================================================ Nazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU Magnum PL 11,0% 100,000 g Gotowanie 1,000 hr Granulat 67,7 Tomahawk US 15,0% 40,000 g Gotowanie 40,000 min Granulat 32,4 Dodatki ================================================================================ Nazwa Typ Użycie Ilość Czas Węglan wapnia Uzdatnianie wody Mash 5,000 g 1,000 hr Kwas mlekowy Uzdatnianie wody Mash 2,000 mL 1,000 hr Drożdze ================================================================================ Nazwa Typ Postać Ilość Krok Lallemand Voss Kveik Ale Gęstwa 5,50 g Fermentacja burzliwa Zacieranie ================================================================================ Nazwa Typ Ilość Temp. Target Czas Konwersja Infusion 40,000 L 70,000 C 67,000 C 1 hr Notatki ================================================================================ Warka #50! To musi być coś specjalnego! 1. Zacieranie w 40l wspyać: połowę słodów podstawowych: 5,5kg (pale ale i monachijski) + wszystkie karmelowe 2. Zacieranie w wysłodzinach po pierwszym (powinno być koło 33-34l brzeczki): reszta słodów + od razu wszystkie ciemne. Słody z zacierania przenieść do fermentora z węzykiem i wysładzać do około 10l po każdym zacieraniu. Finalnie żeby było koło 25l brzeczki, która mozna gotoawac w emalii na kuchence Gotowanie RIS 90 minut. Chmiel 100g Magnum na 60 minut i Tomahawk 40g na 40 minut Edytowane 8 Października 2020 przez BrowarPAPI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarPAPI Opublikowano 10 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2020 Temat założony w odpowiednim dziale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 10 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2020 (edytowane) Przy 50 warce to masz pewnie wszystko przemyślane. Może to być tak jak jest. Ja osobiście zmieniłbym drożdże na normalne. Nie robiłbym tego na kveikach. W ostateczności na Oslo. Edit: wrzuciłbym chmiel na ostatnie 15min, tak na złamanie smaku. Edytowane 10 Października 2020 przez anatom BrowarPAPI 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 10 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2020 Jak Biab to założył bym mniejszą wydajność niż 70 procent, wywalił monacha i zmienił drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarPAPI Opublikowano 12 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2020 Założyłem niższą wydajność i dorzuciłem 1kg pale ale do zasypu. W piątek warzenie. Dam znać jak wyszło finalnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarPAPI Opublikowano 16 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2020 Dzisiaj odbyło się warzenie. Eksperyment z podwójnym zacieraniem w worku uznaję za udany. Finalnie wyszło 20l piwa o gęstości 27blg. Dla nas to bardzo dobry wynik. Z wysłodzin wyszedł jeszcze cienkusz 15l o ekstrakcie 10,8 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktorwiktor Opublikowano 24 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2020 (edytowane) Ładny wynik. Jaki czas warzenia? Edytowane 24 Listopada 2020 przez wiktorwiktor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarPAPI Opublikowano 25 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2020 (edytowane) Od wlania wody do zacierania do wyjścia z warzelni jakieś 10h.. ale mam nadzieję, że było warto. 3 dni temu piwo trafiło do butelek. Już się nie mogę doczekać degustacji ? Edytowane 25 Listopada 2020 przez BrowarPAPI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się