BrowarPAPI Posted October 8, 2020 Share Posted October 8, 2020 (edited) Cześć, chciałbym prosić o weryfikację poniższej receptury. Planuje zrobić RISa metodą BIAB z podwójnym zacieraniem. Poniżej receptura z Brewtarget. Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie. To będzie moja 50 warka w tym 10 metodą BIAB. #50 Imperial Stout - Russian Imperial Stout (13F) ================================================================================ Wielkość warki 21,080 L Objętość do gotowania 25,580 L Czas gotowania 1,500 hr Wydajność 70% Gęstość początkowa 28,051 P Gęstość końcowa 7,555 P Alkohol (ABV) 13,6% Bitterness 100,1 IBU (Tinseth) Barwa 164,0 ebc (Morey) Składniki fermentacji ================================================================================ Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa Słód Pale Ale Malteurop Słód 10,000 kg Tak Nie 80% 5,0 ebc Słód Monachijski Jasny Typ I Słód 1,000 kg Tak Nie 78% 17,0 ebc Słód Carafa Typ II Weyermann Słód 600,000 g Tak Nie 65% 1 200,0 ebc Słód Caramalt FAWCETT Słód 590,000 g Tak Nie 77% 35,0 ebc Słód Karmelowy 600 Słód 500,000 g Tak Nie 68% 600,0 ebc Słód Barwiący Obłuszczony Viking Słód 300,000 g Tak Nie 65% 1 200,0 ebc Słód Chocolate FAWCETT Słód 300,000 g Tak Nie 65% 1 200,0 ebc Waga słodów: 13,290 kg Chmiele ================================================================================ Nazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU Magnum PL 11,0% 100,000 g Gotowanie 1,000 hr Granulat 67,7 Tomahawk US 15,0% 40,000 g Gotowanie 40,000 min Granulat 32,4 Dodatki ================================================================================ Nazwa Typ Użycie Ilość Czas Węglan wapnia Uzdatnianie wody Mash 5,000 g 1,000 hr Kwas mlekowy Uzdatnianie wody Mash 2,000 mL 1,000 hr Drożdze ================================================================================ Nazwa Typ Postać Ilość Krok Lallemand Voss Kveik Ale Gęstwa 5,50 g Fermentacja burzliwa Zacieranie ================================================================================ Nazwa Typ Ilość Temp. Target Czas Konwersja Infusion 40,000 L 70,000 C 67,000 C 1 hr Notatki ================================================================================ Warka #50! To musi być coś specjalnego! 1. Zacieranie w 40l wspyać: połowę słodów podstawowych: 5,5kg (pale ale i monachijski) + wszystkie karmelowe 2. Zacieranie w wysłodzinach po pierwszym (powinno być koło 33-34l brzeczki): reszta słodów + od razu wszystkie ciemne. Słody z zacierania przenieść do fermentora z węzykiem i wysładzać do około 10l po każdym zacieraniu. Finalnie żeby było koło 25l brzeczki, która mozna gotoawac w emalii na kuchence Gotowanie RIS 90 minut. Chmiel 100g Magnum na 60 minut i Tomahawk 40g na 40 minut Edited October 8, 2020 by BrowarPAPI Link to comment Share on other sites More sharing options...
BrowarPAPI Posted October 10, 2020 Author Share Posted October 10, 2020 Temat założony w odpowiednim dziale? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted October 10, 2020 Share Posted October 10, 2020 (edited) Przy 50 warce to masz pewnie wszystko przemyślane. Może to być tak jak jest. Ja osobiście zmieniłbym drożdże na normalne. Nie robiłbym tego na kveikach. W ostateczności na Oslo. Edit: wrzuciłbym chmiel na ostatnie 15min, tak na złamanie smaku. Edited October 10, 2020 by anatom BrowarPAPI 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted October 10, 2020 Share Posted October 10, 2020 Jak Biab to założył bym mniejszą wydajność niż 70 procent, wywalił monacha i zmienił drożdże. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BrowarPAPI Posted October 12, 2020 Author Share Posted October 12, 2020 Założyłem niższą wydajność i dorzuciłem 1kg pale ale do zasypu. W piątek warzenie. Dam znać jak wyszło finalnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
BrowarPAPI Posted October 16, 2020 Author Share Posted October 16, 2020 Dzisiaj odbyło się warzenie. Eksperyment z podwójnym zacieraniem w worku uznaję za udany. Finalnie wyszło 20l piwa o gęstości 27blg. Dla nas to bardzo dobry wynik. Z wysłodzin wyszedł jeszcze cienkusz 15l o ekstrakcie 10,8 BLG. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorwiktor Posted November 24, 2020 Share Posted November 24, 2020 (edited) Ładny wynik. Jaki czas warzenia? Edited November 24, 2020 by wiktorwiktor Link to comment Share on other sites More sharing options...
BrowarPAPI Posted November 25, 2020 Author Share Posted November 25, 2020 (edited) Od wlania wody do zacierania do wyjścia z warzelni jakieś 10h.. ale mam nadzieję, że było warto. 3 dni temu piwo trafiło do butelek. Już się nie mogę doczekać degustacji ? Edited November 25, 2020 by BrowarPAPI Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now