Jump to content

Jakie drożdże dla piwa z żytniego ektraktu?


Muchor

Recommended Posts

Cześć,

 

Naszło mnie na uwarzenie piwa z ekstraktów (niedomiar czasu - paradoksalnie, praca z domu sprawia że czasu dla siebie mam mniej...), i chcę sobie zrobić piwo z ekstraktu żytniego. Planuję dać 2 ekstrakty żytnie po 1.2 kg i jeden zwykły - jasny jęczmienny, też 1.2 kg. Razem, na 20l brzeczki powinno mi to dać około 12 blg. Nie chcę, aby chmiel przykrył mi żyto, więc planuję chmielić raczej skromnie - 30g Marynki i 30g Lubelskiego. Mam pytanie - jakie drożdże polecacie? Kiedy robiłem żytnią IPA to fermentowałem ją zwykłymi US-05, ale jak tak patrzę po przepisach - to często Roggenbier jest fermentowany drożdżami do piw pszenicznych. Co byście polecili do tego mojego planowanego piwa - S-04 czy raczej WB-06?

 

Jakoś mi te goździkowo-bananowe aromaty pszenicznego piwa nie pasują do żytniego chlebka... Ale może się mylę?

 

Bądźcie zdrowi.

Link to comment
Share on other sites

Warzyłem Roggenbier ze da razy, wg mnie doskonale pasują do siebie Weizenowe drożdże i żytni zasyp. Problem jednak widzę w tym że pewnie masz jasny ekstrakt żytni?
Ja robiłem w stronę ciemniejszą, delikatna paloność/czekoladowość idealnie tam pasuje. Jasny roggenbier o ile pamiętam piłem w wykonaniu Pinty, w ogóle mi nie podszedł.

Link to comment
Share on other sites

Kolega @Muchor chciałby uniknąć typowych nut weizenowych w tym "zasypie" używając neutralnych drożdży. Pytanie czy ktoś już robił taki eksperyment i jaki był tego efekt. Sam jestem ciekawy.

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Muchor napisał:

Cześć,

 

Naszło mnie na uwarzenie piwa z ekstraktów (niedomiar czasu - paradoksalnie, praca z domu sprawia że czasu dla siebie mam mniej...), i chcę sobie zrobić piwo z ekstraktu żytniego. Planuję dać 2 ekstrakty żytnie po 1.2 kg i jeden zwykły - jasny jęczmienny, też 1.2 kg. Razem, na 20l brzeczki powinno mi to dać około 12 blg. Nie chcę, aby chmiel przykrył mi żyto, więc planuję chmielić raczej skromnie - 30g Marynki i 30g Lubelskiego. Mam pytanie - jakie drożdże polecacie? Kiedy robiłem żytnią IPA to fermentowałem ją zwykłymi US-05, ale jak tak patrzę po przepisach - to często Roggenbier jest fermentowany drożdżami do piw pszenicznych. Co byście polecili do tego mojego planowanego piwa - S-04 czy raczej WB-06?

 

Jakoś mi te goździkowo-bananowe aromaty pszenicznego piwa nie pasują do żytniego chlebka... Ale może się mylę?

 

Bądźcie zdrowi.

 

Robiłem raz jasnego "roggena", na drożdżach do weizena  - wg mnie bardzo dobra kombinacja. Choć oczywiście co kto lubi.

Na neutralnych drożdżach wyjdzie żytni ale.

Link to comment
Share on other sites

 
Robiłem raz jasnego "roggena", na drożdżach do weizena  - wg mnie bardzo dobra kombinacja. Choć oczywiście co kto lubi.
Na neutralnych drożdżach wyjdzie żytni ale.
Hmmm, skoro kilka osób tak uważa, to może istotnie warto spróbować.
Tym razem chciałbym chyba jednak zrobić "zwykły" żytni ale, natomiast może następnym razem faktycznie warto podążyć tym tropem.

Szkoda, że nie mam wolnego fermentora, bo można by podzielić brzeczkę i część przefermentować zwykłymi drożdżami, a część weizenowymi.

Ok, będę miał zatem motywację aby wrócić do żyta. Dziękuję za komentarze.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.