Adinor Opublikowano 22 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2020 (edytowane) Cześć, Od dwóch warek mam problem z dziwną gorzkością ( niekoniecznie goryczą ) piwa. Ostatnie piwo z tym problemem to IPA z takim chmieleniem: Chmielenie: Użyto do Nazwa Ilość Czas Gotowanie Mosaic 40 g Ostatnie 5 min Whirlpool Centennial 40 g 15 min 80C Whirlpool Cascade 50 g 15 min 80C Burzliwa Ekuanot 40g 24h od rozpoczęcia fermentacji burzliwej Burzliwa Enigma 40g Na zakończenie fermentacji burzliwej ( ~7 dzień ) Na zimno Eureka 60 g 4 dni Na zimno Bravo 35 g 4 dni Piwo w aromacie jest jak najbardziej OK, natomiast jest nieprzyjemnie gorzkie, trochę jakbym przegryzał gorzką tabletkę. Gorycz zalega. Nie wydaje mi się aby była to infekcja, ani wizualnie ani aromatycznie piwo nie odbiegało od normy. Czy ktoś spotkał się z tego typu problemem? Z czego może to wynikać? Myślałem, że może to wypłukane taniny z zacieru ale nie daję więcej wody do wysładzania niż zazwyczaj ( ~15L wody na warkę 20L przy 18L zacierze, zasyp ~5.3KG ) Fermentacja ~18 dni bez przelewania na cichą. Piwo zeszło z 15 do 3 BLG. Fermentacja w ok. 17-18C. Prośba o wsparcie. Edytowane 22 Października 2020 przez Adinor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2020 Jak odfiltrowałeś chmieliny po fermentacji, może coś się przedostało do butelek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adinor Opublikowano 22 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2020 Cold crash w 5C przez ~24h, następnie przelanie do pojemnika rozlewczego przez hopspider z nałożoną siatką nylonową. Ogólnie piwo klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 23 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 Jak z wodą z której warzysz? Jakieś modyfikacje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adinor Opublikowano 23 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 (edytowane) Brak modyfikacji. Woda z Poznańskich wodociągów. Edytowane 23 Października 2020 przez Adinor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 23 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 16 minut temu, Adinor napisał: Brak modyfikacji. Woda z Poznańskich wodociągów. Ciężko Ci odpowiedzieć nie znając wody. Dodatkowo czy w poprzedniej warce miałeś też np. Ekuanot? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adinor Opublikowano 23 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 Charakterystyka wody: W poprzedniej warce były NZ chmiele ( Galaxy, WAI-ITI, Motueka) + Citra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 23 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 2 minuty temu, Adinor napisał: Charakterystyka wody: W poprzedniej warce były NZ chmiele ( Galaxy, WAI-ITI, Motueka) + Citra. Rozumiem, że wartości to te po prawej? Nie ma sumy chlorków niestety. Siarczanów masz sporo 2x więcej ode mnie, jeśli np chlorki masz takie same jak ja (16mg/l) to masz bardzo duzy stosunek siarczanów do chlorków. Im większy stosunek tym bardziej uwypuklona będzie goryczka. Jeśli chcesz zrobić test, to kup wodę z biedronki OAZA o twardości około 110 HCO3 (6l baniaki) i zrób na niej piwo chmielowe, najlepiej jeszcze ją zmodyfikować troche. Wtedy bedziesz mial odpowiedz czy to w Twojej wodzie jest problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adinor Opublikowano 23 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 Tak, to są te wartości z prawej. Dziwi mnie trochę to, że wcześniej również robiłem mocno chmielone piwa ( w tym DDH IPA ) i takiego problemu nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 23 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 1 minutę temu, Adinor napisał: Tak, to są te wartości z prawej. Dziwi mnie trochę to, że wcześniej również robiłem mocno chmielone piwa ( w tym DDH IPA ) i takiego problemu nie było. To kontroluj wysłodziny również, może faktycznie wypłukałeś garbniki. Może jakoś lepiej poszło wysładzanie i do niższego BLG zjechałeś. Cięzko stwierdzić, musisz potestować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChmielowyAli Opublikowano 23 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 Czasem tak się może objawiać infekcja, sam tak miałem ze dwa razy. Piwo wydawało się ok, jednak posmak był jakiś gorzkawy. U mnie to było prościej wykluczyć złe chmielenie bo to był weizen. W jaki sposób zdecydowałeś że fermentacja się skończyła? Pomiar blg czy obserwacja bulbulatora? Fermentacja trwała troszkę dłużej niż zwykle? Zmieniłeś coś w procesie chłodzenia, fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adinor Opublikowano 23 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 (edytowane) Nic nie zmieniałem, mierzyłem pomiar BLG 2 dni przed rozlewem i w dniu rozlewu, było tyle samo. Jedyna zmiana jaką zacząłem stosować to fermentacja w komórce lokatorskiej, w której była stała temperatura latem ( ~18C ). Myślałem, że pierwsze piwo spieprzyłem przez problem ze zbyt dużą temperaturą zacierania, którą musiałem zbić zimną wodą ale przy drugiej warce poszło wszystko zgodnie ze sztuką a efekt jest podobny. Edytowane 23 Października 2020 przez Adinor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 To wychodzi że infekcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się