Muchor Posted November 4, 2020 Share Posted November 4, 2020 Cześć, Przeczytałem na niektórych forach anglojęzycznych, że można nachmielić cydr na zimno. Mam 25l przefermentowanego soku z jabłek Prince, chciałem je zlewać do butelek aby odstawić na pół roku (najpierw do ciepłej piwnicy na miesiąc, potem do zimnej piwniczki do maja). Ale może rzeczywiście warto dodać jakiś chmiel? Pewnie jakiś amerykański, z nutami cytrusowymi - a może Lubelski? Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted November 4, 2020 Share Posted November 4, 2020 Takie coś kiedyś oglądałem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted November 4, 2020 Share Posted November 4, 2020 Cześć, Przeczytałem na niektórych forach anglojęzycznych, że można nachmielić cydr na zimno. Mam 25l przefermentowanego soku z jabłek Prince, chciałem je zlewać do butelek aby odstawić na pół roku (najpierw do ciepłej piwnicy na miesiąc, potem do zimnej piwniczki do maja). Ale może rzeczywiście warto dodać jakiś chmiel? Pewnie jakiś amerykański, z nutami cytrusowymi - a może Lubelski?Można dosypać. Pytanie jak długo ci zostanie zapach chmieli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muchor Posted November 5, 2020 Author Share Posted November 5, 2020 Można dosypać. Pytanie jak długo ci zostanie zapach chmieli.No właśnie, też mam taką wątpliwość. Bo cydr lubi trochę czasu jednak poleżeć, nim się ułoży. I pytanie, czy te aromaty, które przyjdą z chmielenia na zimno, nie zdążą się rozpaść wcześniej?Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted November 5, 2020 Share Posted November 5, 2020 Piwa chmielone na zimno mogą trochę postać przed wypiciem i aromat mają. Ja swój cydr zlałem do kega i będzie tak czekał do lata po czym wyszynk będę robił przez kranik picnic pewnie na działce. Zastanawiam się czy przed rozpoczęciem picia nie odgazować kega, otworzyć i wrzucić w woreczku muślinowym chmielu na zimno po czym z powrotem nagazować. Tylko pytanie ile w smaku kwaskowego cydru o zapachu jabłek przebije się smaku i aromaty chmielu? Cydr sam w sobie jest owocowy w smaku i zapachu i nie wiem czy po prostu nie szkoda dawać do niego chmielu. W moim pierwszym poście grzali sok jabłkowy i dawali chmiel na goryczkę. Ciekawe czy to jeszcze smakowało cydrem czy już bardziej radlerem. Pewnie będziesz musiał sam potestować i zdać relacje. W sumie to na próbę można nachmielić kilka butelek cydru i w razie czego za rok powtórzyć zmieniając preferencje w zależności od efektu. Muchor 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted November 5, 2020 Share Posted November 5, 2020 Do miodu pitnego dodałem gęstwy bardzo gorzkiej i bardzo ładnie kontrowała słodycz. Nie wiem tylko jak gorzkość z kwaśnym się będzie komponować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted November 5, 2020 Share Posted November 5, 2020 Jak w grejpfrucie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muchor Posted November 5, 2020 Author Share Posted November 5, 2020 Fajnie piszecie. Mam teraz 25l z soku NFC z jabłek Prince, już mi ładnie przefermentowały i teraz będę to rozlewał. Naszły mnie wątpliwości z tym chmielem i chyba się na razie wstrzymam. Kolejne do fermentacji mam 20l soku gruszkowego (i 5l Prince, bo tam trzeba też dać trochę jabłka) i tutaj w ogóle chmiel mi nie pasuje. Trochę się przestraszyłem tych kwaśno-gorzkich klimatów, to jednak może być za ostre. W planach mam jeszcze 25l soku z jabłek Idared, ale one są jeszcze bardziej wytrawne. Zatem chyba w tym roku odpuszczę. Ale bardzo dziękuję za Wasze komentarze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted November 5, 2020 Share Posted November 5, 2020 Skoro masz tyle tego cydru to nie widzę przeszkód żebyś np do 5 litrów dał z 5-10 g chmielu i potrzymał to przez kilka dni, a potem zabutelkował. Zawsze będziesz miał jakiś pogląd na sytuacje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jkx6 Posted November 7, 2020 Share Posted November 7, 2020 Ja polecam filmy Pana Jerzego z cyklu "sok z jednorożca". Chłop robi różne fermentowane trunki w różnych wariantach, a tutaj film idealnie wpasowujący się w temat: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now