Szagi Posted November 5, 2020 Share Posted November 5, 2020 Hej, Za jakiś czas planuje zacząć zacierać ale jako że zostało mi jeszcze 2x 1.7kg ekstraktu pale ale Bruntal to chciałem uwarzyć ostatnia warkę z ekstraktów. Posiadam jeszcze chmiele które chce zużyć; Citra 60g Amarillo 50 g Jak to sensownie nachmielic? Celowałbym w około 25-30 ibu. 15g citra na goryczkę o całą resztę po wyłączeniu panika aż do ochłodzenia czy wrzucić coś na koniec gotowania? Chce darować sobie Chmieleniec na zimno. Dodatkowo: drożdże US-05 poradzą sobie w 14.5 stopniach?? Wstawiłem czujnik do piwnicy i temperatura jest stała raczej: Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted November 5, 2020 Share Posted November 5, 2020 6 minut temu, Szagi napisał: Hej, Za jakiś czas planuje zacząć zacierać ale jako że zostało mi jeszcze 2x 1.7kg ekstraktu pale ale Bruntal to chciałem uwarzyć ostatnia warkę z ekstraktów. Posiadam jeszcze chmiele które chce zużyć; Citra 60g Amarillo 50 g Jak to sensownie nachmielic? Celowałbym w około 25-30 ibu. 15g citra na goryczkę o całą resztę po wyłączeniu panika aż do ochłodzenia czy wrzucić coś na koniec gotowania? Chce darować sobie Chmieleniec na zimno. Dodatkowo: drożdże US-05 poradzą sobie w 14.5 stopniach?? Wstawiłem czujnik do piwnicy i temperatura jest stała raczej: Chmielenie może być tak, jak piszesz, można też wrzucić po 10g każdego na 10-15 minut - przelicz tylko ibu ponownie, pewnie trzeba będzie coś mniej na 60 sypnąć. Temperatura na początek fermentacji właściwie idealna, w fermentorze będzie 17-18°C. Jak zacznie zwalniać, można przenieść do pokoju, jeśli masz taką możliwość (jeśli nie, to zawsze można zaizolować fermentor np. kocami). Szagi 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts