Szagi Opublikowano 5 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 Hej, Za jakiś czas planuje zacząć zacierać ale jako że zostało mi jeszcze 2x 1.7kg ekstraktu pale ale Bruntal to chciałem uwarzyć ostatnia warkę z ekstraktów. Posiadam jeszcze chmiele które chce zużyć; Citra 60g Amarillo 50 g Jak to sensownie nachmielic? Celowałbym w około 25-30 ibu. 15g citra na goryczkę o całą resztę po wyłączeniu panika aż do ochłodzenia czy wrzucić coś na koniec gotowania? Chce darować sobie Chmieleniec na zimno. Dodatkowo: drożdże US-05 poradzą sobie w 14.5 stopniach?? Wstawiłem czujnik do piwnicy i temperatura jest stała raczej: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 5 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 6 minut temu, Szagi napisał: Hej, Za jakiś czas planuje zacząć zacierać ale jako że zostało mi jeszcze 2x 1.7kg ekstraktu pale ale Bruntal to chciałem uwarzyć ostatnia warkę z ekstraktów. Posiadam jeszcze chmiele które chce zużyć; Citra 60g Amarillo 50 g Jak to sensownie nachmielic? Celowałbym w około 25-30 ibu. 15g citra na goryczkę o całą resztę po wyłączeniu panika aż do ochłodzenia czy wrzucić coś na koniec gotowania? Chce darować sobie Chmieleniec na zimno. Dodatkowo: drożdże US-05 poradzą sobie w 14.5 stopniach?? Wstawiłem czujnik do piwnicy i temperatura jest stała raczej: Chmielenie może być tak, jak piszesz, można też wrzucić po 10g każdego na 10-15 minut - przelicz tylko ibu ponownie, pewnie trzeba będzie coś mniej na 60 sypnąć. Temperatura na początek fermentacji właściwie idealna, w fermentorze będzie 17-18°C. Jak zacznie zwalniać, można przenieść do pokoju, jeśli masz taką możliwość (jeśli nie, to zawsze można zaizolować fermentor np. kocami). Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się