cichy94 Opublikowano 7 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2020 Dzień dobry Chciałbym uwarzyć piwo w stylu Saison. Bardzo proszę o ocenę receptury i ewentualne wskazanie błędów. . Saison Chciałbym uzyskać ekstrakt ok. 13 Blg, IBU 30, zawartość alkoholu 5-5,7 % Słody: - Pale Ale Viking Malt – 2,6 kg - Pszeniczny Viking Malt – 0,4 kg - Słód Karmelowy 30EBC Viking Malt - 0,2 kg Chmiele: - Chmiel Marynka- 15g Drożdże: - Fermentis Safale BE-134 Dodatki: - Skórka pomarańczy Curacao 10 g Sposób zacierania na 10 l piwa (dwu-temperaturowe): - słody wsypujemy do 9,6 l wody o temperaturze 68oC - przez pierwsze 35 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 64oC, - następnie podgrzanie do 72oC na 15 minut - następnie podgrzanie do 76-78oC na 5 minut - następnie wysładzanie w 5 l wody o temperaturze 75oC. Gotowanie 60 min: - 60 minut - 15g chmielu Marynka, - 15 minut – 10g skórki pomarańczy Curacao Studzenie do temperatury poniżej 20oC, zadanie drożdży. Fermentacja burzliwa 5-7 dni w temperaturze 22oC. Fermentacja cicha 20-28 dni w temperaturze 22 oC Pytanie czy przelewać na cichą fermentacje, czy może zostawić w pierwszym fermentorze na kolejne dni ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 7 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2020 20 minut temu, cichy94 napisał: Fermentacja burzliwa 5-7 dni w temperaturze 22oC. Jak kontrolujesz temperaturę? Saisonowe drożdże maja dosyć duże wymagania co do temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2020 Z zasypu wyrzuciłbym karmelowy, a zamiast tego dał ze 100-200g cukru. Curacao osobiście bym pominął, ale jeśli chcesz, to jest szansa, że się wkomponuje, choć nie będzie to klasyczny saison. Tego szczepu drożdży nie używałem, ale proponowałbym zacząć fermentację w 18-19° i powoli podnosić do 22-24. I tak, jak @Gawron pisze - dobra kontrola temperatury jest tu bardzo ważna. Całą fermentację możesz przeprowadzić w jednym pojemniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cichy94 Opublikowano 7 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2020 44 minuty temu, Gawron napisał: Jak kontrolujesz temperaturę? Saisonowe drożdże maja dosyć duże wymagania co do temperatury. Starą lodowką. I sterownikiem temperatury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 7 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2020 (edytowane) 18 minut temu, cichy94 napisał: Starą lodowką. I sterownikiem temperatury To tak jak kolega napisał. Zacznij niżej i stopniowo ponoś do tych 24 stopni. Godzinę temu, cichy94 napisał: Pytanie czy przelewać na cichą fermentacje, czy może zostawić w pierwszym fermentorze na kolejne dni ? Ja bym zostawił dłużej niż na 7 dni na drożdżach (10-14), a później to jak chcesz. Ja raczej jak gęstwy nie potrzebuję to nie przelewam. Godzinę temu, cichy94 napisał: Fermentacja cicha 20-28 dni w temperaturze 22 oC Tak długa cicha nie jest potrzebna. Tydzień do sklarowania i w butelki. Oczywiście, jeżeli fermentacja przebiegnie sprawnie. Edytowane 7 Listopada 2020 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się