Romanos_P Opublikowano 10 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Cześć. Przymierzam się do kolejnego Witbiera. Nigdy do tej pory nie używałem niesłodowanej pszenicy, tylko słodów pszenicznych. Pytanie brzmi - czy ją śrutować czy nie? widzę, że w niektórych sklepach internetowych nie ma opcji śrutowania do tego zboża. Czy na 20l brzeczkę wystarczy 2kg pilzeńskiego + 2kg niesłodowanej pszenicy? Czy wydajność z niesłodowanej będzie taka sama? Jak radzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 10 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Śrutować koniecznie. Wrzuć sobie w kalkulator jakiś i sprawdź jakie parametry Ci wyjdą. Niesłodowaną pszenicę mozesz zastąpić płatkami pszenicznymi. Dobrze ją jednak przed wrzuceniem do zasypu skleikować. Tak samo płatki, chyba ze będą błyskawiczne.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 10 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 41 minut temu, Romcio napisał: Cześć. Przymierzam się do kolejnego Witbiera. Nigdy do tej pory nie używałem niesłodowanej pszenicy, tylko słodów pszenicznych. Pytanie brzmi - czy ją śrutować czy nie? widzę, że w niektórych sklepach internetowych nie ma opcji śrutowania do tego zboża. Czy na 20l brzeczkę wystarczy 2kg pilzeńskiego + 2kg niesłodowanej pszenicy? Czy wydajność z niesłodowanej będzie taka sama? Jak radzicie? Zależy od wydajności jaką osiągasz, ja zwykle daję 2,5 +2,5, pewnie coś pomiędzy będzie ok. Zawsze dawałem płatki pszenne lub orkiszowe (takie łatwiej kupić w sklepach spożywczych, gdy akurat nie musisz zamawiać nic z piwowarskich), zazwyczaj błyskawiczne, wrzucasz je po prostu z całym zasypem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 10 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 59 minut temu, Wuuu napisał: Śrutować koniecznie. Wrzuć sobie w kalkulator jakiś i sprawdź jakie parametry Ci wyjdą. Niesłodowaną pszenicę mozesz zastąpić płatkami pszenicznymi. Dobrze ją jednak przed wrzuceniem do zasypu skleikować. Tak samo płatki, chyba ze będą błyskawiczne. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Tak. Wiem, że kleikować. W sumie to mogę wykorzystać płatki jeżeli nie ma różnicy. Naprawdę jest 1:1? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 10 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Przy takim zasypie enzymy ze słodu powinny poradzić sobie ze skrobią z pszenicy czy płatków, więc wydajność raczej będzie zbliżona.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 15 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 Dzięki. Wykorzystam platki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się