Jump to content

Śrutowanie pszenicy niesłodowanej?


Romanos_P

Recommended Posts

Cześć. 

 

Przymierzam się do kolejnego Witbiera. Nigdy do tej pory nie używałem niesłodowanej pszenicy, tylko słodów pszenicznych. Pytanie brzmi - czy ją śrutować czy nie? widzę, że w niektórych sklepach internetowych nie ma opcji śrutowania do tego zboża.

 

Czy na 20l brzeczkę wystarczy 2kg pilzeńskiego + 2kg niesłodowanej pszenicy? Czy wydajność z niesłodowanej będzie taka sama?

 

Jak radzicie?

Link to comment
Share on other sites

Śrutować koniecznie. Wrzuć sobie w kalkulator jakiś i sprawdź jakie parametry Ci wyjdą. Niesłodowaną pszenicę mozesz zastąpić płatkami pszenicznymi.

Dobrze ją jednak przed wrzuceniem do zasypu skleikować. Tak samo płatki, chyba ze będą błyskawiczne.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

41 minut temu, Romcio napisał:

Cześć. 

 

Przymierzam się do kolejnego Witbiera. Nigdy do tej pory nie używałem niesłodowanej pszenicy, tylko słodów pszenicznych. Pytanie brzmi - czy ją śrutować czy nie? widzę, że w niektórych sklepach internetowych nie ma opcji śrutowania do tego zboża.

 

Czy na 20l brzeczkę wystarczy 2kg pilzeńskiego + 2kg niesłodowanej pszenicy? Czy wydajność z niesłodowanej będzie taka sama?

 

Jak radzicie?

Zależy od wydajności jaką osiągasz, ja zwykle daję 2,5 +2,5, pewnie coś pomiędzy będzie ok.

Zawsze dawałem płatki pszenne lub orkiszowe (takie łatwiej kupić w sklepach spożywczych, gdy akurat nie musisz zamawiać nic z piwowarskich), zazwyczaj błyskawiczne, wrzucasz je po prostu z całym zasypem.

Link to comment
Share on other sites

59 minut temu, Wuuu napisał:

Śrutować koniecznie. Wrzuć sobie w kalkulator jakiś i sprawdź jakie parametry Ci wyjdą. Niesłodowaną pszenicę mozesz zastąpić płatkami pszenicznymi.

Dobrze ją jednak przed wrzuceniem do zasypu skleikować. Tak samo płatki, chyba ze będą błyskawiczne.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 

Tak. Wiem, że kleikować. W sumie to mogę wykorzystać płatki jeżeli nie ma różnicy. Naprawdę jest 1:1?

Link to comment
Share on other sites

Przy takim zasypie enzymy ze słodu powinny poradzić sobie ze skrobią z pszenicy czy płatków, więc wydajność raczej będzie zbliżona.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.