Romanos_P Posted November 10, 2020 Share Posted November 10, 2020 Cześć. Przymierzam się do kolejnego Witbiera. Nigdy do tej pory nie używałem niesłodowanej pszenicy, tylko słodów pszenicznych. Pytanie brzmi - czy ją śrutować czy nie? widzę, że w niektórych sklepach internetowych nie ma opcji śrutowania do tego zboża. Czy na 20l brzeczkę wystarczy 2kg pilzeńskiego + 2kg niesłodowanej pszenicy? Czy wydajność z niesłodowanej będzie taka sama? Jak radzicie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuuu Posted November 10, 2020 Share Posted November 10, 2020 Śrutować koniecznie. Wrzuć sobie w kalkulator jakiś i sprawdź jakie parametry Ci wyjdą. Niesłodowaną pszenicę mozesz zastąpić płatkami pszenicznymi. Dobrze ją jednak przed wrzuceniem do zasypu skleikować. Tak samo płatki, chyba ze będą błyskawiczne.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted November 10, 2020 Share Posted November 10, 2020 41 minut temu, Romcio napisał: Cześć. Przymierzam się do kolejnego Witbiera. Nigdy do tej pory nie używałem niesłodowanej pszenicy, tylko słodów pszenicznych. Pytanie brzmi - czy ją śrutować czy nie? widzę, że w niektórych sklepach internetowych nie ma opcji śrutowania do tego zboża. Czy na 20l brzeczkę wystarczy 2kg pilzeńskiego + 2kg niesłodowanej pszenicy? Czy wydajność z niesłodowanej będzie taka sama? Jak radzicie? Zależy od wydajności jaką osiągasz, ja zwykle daję 2,5 +2,5, pewnie coś pomiędzy będzie ok. Zawsze dawałem płatki pszenne lub orkiszowe (takie łatwiej kupić w sklepach spożywczych, gdy akurat nie musisz zamawiać nic z piwowarskich), zazwyczaj błyskawiczne, wrzucasz je po prostu z całym zasypem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romanos_P Posted November 10, 2020 Author Share Posted November 10, 2020 59 minut temu, Wuuu napisał: Śrutować koniecznie. Wrzuć sobie w kalkulator jakiś i sprawdź jakie parametry Ci wyjdą. Niesłodowaną pszenicę mozesz zastąpić płatkami pszenicznymi. Dobrze ją jednak przed wrzuceniem do zasypu skleikować. Tak samo płatki, chyba ze będą błyskawiczne. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Tak. Wiem, że kleikować. W sumie to mogę wykorzystać płatki jeżeli nie ma różnicy. Naprawdę jest 1:1? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuuu Posted November 10, 2020 Share Posted November 10, 2020 Przy takim zasypie enzymy ze słodu powinny poradzić sobie ze skrobią z pszenicy czy płatków, więc wydajność raczej będzie zbliżona.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romanos_P Posted November 15, 2020 Author Share Posted November 15, 2020 Dzięki. Wykorzystam platki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now