PotentantPiwa Opublikowano 13 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 Witam, ostatnio probowalem zrobic swoje 1 piwo. Zrobilem je z wlasnej roboty chmielu i slodu jeczmiennego. Ogolem poziom BLG jest w porzadku, smak jest mocno chmielowy i malo zbozowy. Ogolem chodzi o to ze po fermentacji burzliwej ( tygodnie) na wierzchu dalej jest dziwny osad a zapach jest nieprzyjemny z nutą zbozowa na koncu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 13 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 1 minutę temu, PotentantPiwa napisał: Ogolem chodzi o to ze po fermentacji burzliwej ( tygodnie) na wierzchu dalej jest dziwny osad a zapach jest nieprzyjemny z nutą zbozowa na koncu Zlewałeś na cichą? W tym pojemniku nie widać śladów fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PotentantPiwa Opublikowano 13 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 Nie Teraz, Gawron napisał: Zlewałeś na cichą? W tym pojemniku nie widać śladów fermentacji. Nie zlewałem, w tym fermentorze były 2 tygodnie w temperaturze 22-23 stopni? Moze powinnienem zostawić na dłużej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 13 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 1 minutę temu, PotentantPiwa napisał: Nie Nie zlewałem, w tym fermentorze były 2 tygodnie w temperaturze 22-23 stopni? Moze powinnienem zostawić na dłużej? W tym fermentorze nie widać oznak fermentacji. Jakbyś drożdży nie dodał. Jakie miałeś blg początkowe, a jakie teraz masz? Tak wygląda mój słój po fermentacji. Oblepiony drożdżami i dużo gęstwy na dnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 13 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 Przepraszam za to pytanie ale czy dodałeś drożdże? Jeśli tak to jakie, w jakiej temperaturze, jaką ilość... Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 13 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 Wygląda jakby drożdże w ogóle nie wystartowały. Na pierwszym zdjęciu zamiast piany jest kra, wiec pewnie infekcja bakteriami. Na drugim widać jakiś osad, ale równie dobrze może to być osad białkowy z przełomu, zlany razem z brzeczką do fermentora. Oznak fermentacji drożdżowej nie widać. Jak wygląda obecny ekstrakt i jaki był początkowy? Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się