Witold Studziński Opublikowano 17 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2020 Witam, jestem w trakcie budowy mieszadła magnetycznego, ale mam pewne problemy: dipol wyskakuje z osi lub zaczyna się trząść. Z tego co szukałem po forach, to problemem były za słabe magnesy lub źle wycentrowane, albo za duży dipol. magnesy: https://sklep.avt.pl/magnes-neodymowy-okragly-12x1mm.html dipol: https://twojbrowar.pl/pl/akcesoria-piwowarskie/laboratorium/rdzen-do-mieszadla-9x40mm mieszadło: https://drive.google.com/file/d/1NDqw1D1BgUpLhp-Ctnxyi87AAAFP_32b/view?usp=sharing praca w kolbie (ma płaskie dno): https://drive.google.com/file/d/1N0xM065ax-R4nCD17XdPsa1PpZprGaE5/view?usp=sharing https://drive.google.com/file/d/1MuROGnmADW0j5kivPanZdub-RFq4Q49R/view?usp=sharing https://drive.google.com/file/d/1MuKvbuYUGVCVp9Tuh-NkaQgpAJXUUTZS/view?usp=sharing praca w słoiku (lekko wypukłe dno, był bliżej wiatraka niż kolba): https://drive.google.com/file/d/1Mx3sppqOCMAlOFbgxWtMOO_mf8TKedd4/view?usp=sharing I utknąłem z budową, nie mam pomysłu co nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 17 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2020 (edytowane) Zbyt wysokie obroty, zbyt duży dipol, zbyt mała odległość pomiędzy magnesem a dipolem. I zrób próby chociaż w wodzie. Edytowane 17 Listopada 2020 przez yoshko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witold Studziński Opublikowano 17 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2020 (edytowane) Jak nalałem teraz wody to chodzi, ale po 2 min wyskoczył z osi, to jest mocno losowe. Obroty ustawiłem jak najniższe, żeby wiatrak ruszył Edytowane 17 Listopada 2020 przez Witold Studziński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witold Studziński Opublikowano 17 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2020 Od magnesów do kolby nie ma więcej niż 0,5cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witold Studziński Opublikowano 17 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2020 I jeszcze jak ustawic dipol na osi bez jego dotykania, innym magnesem od spodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 17 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2020 jak postawisz kolbę z dipolem w kolbie to powinien sam złapać magnes jak go nakierujesz przechylając kolbę. Moim zdaniem 9x40 to za duży i tu jest problem. Taki 5-6/30-40mm . Witold Studziński 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 17 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2020 (edytowane) 50 minut temu, Witold Studziński napisał: Od magnesów do kolby nie ma więcej niż 0,5cm Zrób dystans podkładkami od piwa do odległości aż dipol będzie pracował stabilnie. Do czasu aż go nie wymienisz na mniejszy. Edytowane 17 Listopada 2020 przez yoshko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witold Studziński Opublikowano 17 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2020 zwiększanie odległości nic nie zmieniało, trzeba będzie kupić mniejszy dipol Dzięki wszystkim za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 17 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2020 Kolejnym problemem może być to że magnesy wpływają na działanie silnika wiatraka i powodują to że potrzebujesz dość dużego prądu żeby go wystartować przez co ciężko ustawić niskie obroty. Ja w moim mieszadle przykleiłem magnesy do wewnątrz nakrętki po wodzie mineralnej 5l a nakrętke do śmigiełek wiatraka. To powoduje że magnesy są odsunięte od silnika i zwiększa ich rozstaw co może lepiej działać z dużym dipolem. Na początku miałem mieszadło na malutkim wentylatorku 6cm i ten zabieg pozwalał w ogóle go wystartować i jako tako sterować obrotami. Potem na wentylatorze 12cm już problemów nie było, ale z PWM jestem w stanie go ustawić na niskie obroty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witold Studziński Opublikowano 17 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2020 @mkrawc a jakiego używasz dipola przy wiatraku 12cm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 17 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2020 8 minut temu, Witold Studziński napisał: @mkrawc a jakiego używasz dipola przy wiatraku 12cm? Też dużego bo kiedyś taki kupiłem, o ile pamiętam 8x40. I nie mam kolby tylko używam dużego słoika który ma wypukłe dno przez co dipol łatwo wypada. Ale jak ustawie niskie obroty to jakoś to działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witold Studziński Opublikowano 17 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2020 @mkrawc dzięki, jutro popróbuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 17 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2020 Teraz patrze na twoje filmiki i masz zdecydowanie za duże obroty. Skoro masz PWM możesz spróbować zmniejszyć obroty zaraz po wystartowaniu. I jakiekolwiek testy w suchej kolbie nie mają sensu, nalej wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witold Studziński Opublikowano 18 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2020 rozstawienie magnesów szerzej nie ma sensu w moim przypadku, ponieważ już teraz miałem je na krańcach dipolu, a jak je przesunąłem szerzej to w ogóle nie łapały rdzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 20 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 W dniu 18.11.2020 o 13:57, Witold Studziński napisał: rozstawienie magnesów szerzej nie ma sensu w moim przypadku, ponieważ już teraz miałem je na krańcach dipolu, a jak je przesunąłem szerzej to w ogóle nie łapały rdzenia Dwa tygodnie temu zrobiłem mieszadło w 2 godziny bez problemów. Przede wszystkim trzeba przeprowadzać dużo testów i wybrać najlepsze ustawienie. Może te magnesiki 12x1 są za małe na taki duży rdzeń (ciężki plus większe opory wody)? Ja miałem rdzeń 30x6 i magnesy 14x3. Magnesy wychodzą znacznie poza obrys rdzenia - tak najlepiej trzyma. Dziwne, że PWM tak słabo steruje obrotami. Ja zrobiłem na przetwornicy step-down i regulacja jest wystarczająca. Magnesy na pewno są odwrócone biegunami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witold Studziński Opublikowano 20 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 @ads tak, prawdopodobnie jest to wina magnesów i rdzenia, planuje w najbliższym czasie je wymienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 20 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 2 godziny temu, Witold Studziński napisał: @ads tak, prawdopodobnie jest to wina magnesów i rdzenia, planuje w najbliższym czasie je wymienić Polecam nie przyklejać ich od razu na stałe tylko ustawić je na lekkiej taśmie dwustronnej do testów. Przykleić klejem zawsze zdążysz.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi