zgoda Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Chciałbym sobie uwarzyć piwo, które przypominałoby (w charakterze) Zdrojowe z Konstancina lub nieodżałowanej pamięci Dobre ze Zduńskiej Woli, tak ok. 10.5-11°Blg i ok. 4% obj. alkoholu. A jako że czas mnie goni, to wolałbym nie eksperymentować, stąd pytanko od razu o zasyp na 20l i zacieranie. Wymyśliłem coś takiego, proszę o ewentualne sugestie i korekty. Zasyp: - pilzneński 3.3kg - carahell 0.2kg Zacieranie: - 62°C - 20' - 72°C - 40' Czy to ma szansę powodzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Wg. mnie jak najbardziej - często robię właśnie takie piwo, choć celuję pod 12-stkę. Wyjdzie smaczne. Nie chmieliłbym dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 20g Northern Brewer 10.5% a-k - 60' 20g Tettnanger 3.5% a-k - 10' Myślę że będzie w miarę, nie za gorzko i nie za aromatycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 20g Northern Brewer 10.5% a-k - 60' Dla 20l tylko z tego dostaniesz ponad 30IBU - to może być dość dużo jak na takie lekkie piwo. Ale w sumie jeśli celujesz w pilsa to nie ma co zmniejszać. A jakie drożdże planujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 (edytowane) No może rzeczywiście za dużo, nie mam żadnego programu żeby policzyć więc dobieram "na oko". Mam w zamrażarce jeszcze z goryczkowych Marynkę 8.5% i Brewers Gold 7.5%, więc żeby było "po niemiecku" to dam Brewersa. Jako że ciepławo mam w piwnicy (~18°C), to póki co drożdże będą German Ale. Jak się trwale ochłodzi chociaż do 16°C (a piwo się przyjmie na naszych biesiadach) to zrobię to samo na WY2124 Bohemian Lager. EDIT: ściągnąłem sobie demo BeerAlchemy i z tymi chmielami wylicza mi 22IBU. Będzie dobrze, dzięki za sugestie. Edytowane 11 Sierpnia 2010 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się