Skocz do zawartości

Jasne lekkie


zgoda

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym sobie uwarzyć piwo, które przypominałoby (w charakterze) Zdrojowe z Konstancina lub nieodżałowanej pamięci Dobre ze Zduńskiej Woli, tak ok. 10.5-11°Blg i ok. 4% obj. alkoholu. A jako że czas mnie goni, to wolałbym nie eksperymentować, stąd pytanko od razu o zasyp na 20l i zacieranie. Wymyśliłem coś takiego, proszę o ewentualne sugestie i korekty.

 

Zasyp:

- pilzneński 3.3kg

- carahell 0.2kg

 

Zacieranie:

- 62°C - 20'

- 72°C - 40'

 

Czy to ma szansę powodzenia?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20g Northern Brewer 10.5% a-k - 60'

Dla 20l tylko z tego dostaniesz ponad 30IBU - to może być dość dużo jak na takie lekkie piwo. Ale w sumie jeśli celujesz w pilsa to nie ma co zmniejszać.

A jakie drożdże planujesz?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No może rzeczywiście za dużo, nie mam żadnego programu żeby policzyć więc dobieram "na oko". Mam w zamrażarce jeszcze z goryczkowych Marynkę 8.5% i Brewers Gold 7.5%, więc żeby było "po niemiecku" to dam Brewersa.

 

Jako że ciepławo mam w piwnicy (~18°C), to póki co drożdże będą German Ale. Jak się trwale ochłodzi chociaż do 16°C (a piwo się przyjmie na naszych biesiadach) to zrobię to samo na WY2124 Bohemian Lager.

 

EDIT:

ściągnąłem sobie demo BeerAlchemy i z tymi chmielami wylicza mi 22IBU. Będzie dobrze, dzięki za sugestie. :)

Edytowane przez zgoda
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.