dziedzicpruski Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 czego mogę się spodziewać robiąc wita,na tych drożdżach ?. chciałem je kupić,zrobić ze 2 pszeniczne w stylu witbier (z pszenicą niesłodowaną) i ze 2 dedykowane. mam teraz w piwnicy temperaturę jakieś 16-17 C. z drożdżami do wita wolałbym się nie bawić przez je osławione lenistwo w tych temperaturach,a w domu jest za gorąco. a jeszcze jedno;jeżeli zrobiłbym jakieś ciemne na nich (więcej słodu karmelowego,bez palonego)),wyjdzie coś z tego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 czego mogę się spodziewać robiąc wita,na tych drożdżach ?. Zrobisz stylowe amerykańskie pszeniczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 czego mogę się spodziewać robiąc wita' date='na tych drożdżach ?.[/quote']Zrobisz stylowe amerykańskie pszeniczne. to ono jest na pszenicy niesłodowanej ?,myślałem ,że to normalny zasyp ze słodów i jakieś drożdże bez goździków. a jak będzie z nieklarownością,utrzyma się trochę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Dotychczas zrobiłem tylkojedno, z dużym udziałem płatków pszennych. Wyszło nieźle. Jest dość klarowne, opalizujące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Tak jak mówi Coder, drożdże kolsch lub inne drożdże "aleowe" dadzą ci piwo pszenne amerykańskie, zupełnie inne w smaku niż belgijski wit albo bawarskie pszenne. Ja kiedyś uwarzyłem takiego "wita" (w poszukiwaniu klona na piwo Blue Moon) i pszenica niesłodowa dała mi smak siana, lub suchej trawy (niedobre). Musisz zamiast pszenicy niesłodowej użyć słodu pszennego. PS. Inne drożdże, które jak Kolsch też dobrze pracują w niższych temperaturach to Danstar Nottingham (to są suche drożdże). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Dotychczas zrobiłem tylkojedno, z dużym udziałem płatków pszennych. Wyszło nieźle. Jest dość klarowne, opalizujące a jak się zamiesza,to te drożdże nadają jakiś ciekawy smak ? to jeszcze się zastanowię, wolałbym dobre piwo niż jakiegoś niepewnego cudaka.jak do tej pory jeszcze nie zrobiłem stylowego piwa,zawsze coś muszę pokombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 a jak się zamiesza,to te drożdże nadają jakiś ciekawy smak ? to jeszcze się zastanowię, wolałbym dobre piwo niż jakiegoś niepewnego cudaka.jak do tej pory jeszcze nie zrobiłem stylowego piwa,zawsze coś muszę pokombinować. Nigdy nie mieszam drożdży, ich wpływ na smak jest zwykle ujemny, nawet w weizenach uważam to za jakieś dziwactwo. Jeżeli chcesz mieć pewność rezultatów, warz piwa w stylu. American Wheat to całkiem fajne piwo, spokojne, lekkie i przystępne nawet dla początkujących piwoszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 a jak się zamiesza' date='to te drożdże nadają jakiś ciekawy smak ? to jeszcze się zastanowię, wolałbym dobre piwo niż jakiegoś niepewnego cudaka.jak do tej pory jeszcze nie zrobiłem stylowego piwa,zawsze coś muszę pokombinować.[/quote'] Nigdy nie mieszam drożdży, ich wpływ na smak jest zwykle ujemny, nawet w weizenach uważam to za jakieś dziwactwo. Jeżeli chcesz mieć pewność rezultatów, warz piwa w stylu. American Wheat to całkiem fajne piwo, spokojne, lekkie i przystępne nawet dla początkujących piwoszy. to ja mam inne odczucia smakowe w pszenicznych,bez poderwanych drożdży jest jakieś takie puste,dla mnie drożdże w takim piwie to podstawa. Ja kiedyś uwarzyłem takiego "wita" (w poszukiwaniu klona na piwo Blue Moon) i pszenica niesłodowa dała mi smak siana, lub suchej trawy (niedobre). ja szukam smaku,a właściwie zapachu surowej pszenicy,czuć go przy żniwach (ściernisko,kurz zbożowy). te siano,czy trawę można też tak określić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Ja sobie myślę że, spokojnie można próbować robić witbiera na koelschach, w wyższych temperaturach fermentacji dadzą owocowe i cytrusowe nuty. Prawidłowo zrobione piwo będzie na pewno smaczne, mały dodatek kolendry i skórki cytrusowej przesądzi o charakterze stylu. Nie wierzę że, wspomniany smak siana i suchej trawy pochodzi z zastosowanych drożdży czy też w związku z zastosowaniem niesłodowanej pszenicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się