laudart92 Opublikowano 22 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 Hej. Mam następujący problem, otóż posiadam gęstwę Voss Kveik po warzeniu Brewkitu piwa ciemnego pół na pół z sokiem owocowym. Piwo wyszło takie sobie, ale zostawiłem sobie gęstwę, ponieważ Kveiki są trudno dostępne z tego co zauważyłem. Gęstwa została zebrana do dwóch słoiczków wraz z odrobiną płynu/piwa, które fermentowała. Ilość płynu wynosiła mniej więcej 1/2 ilości gęstwy drożdżowej. Następnie umieściłem ją szczelnie zamkniętą w lodówce i w ten sposób przeleżała około dwa miesiące. Przeczytałem niedawno, że alkohol z piwa ma negatywny wpływ na drożdże w gęstwie, a więc dwa dni temu wylałem płyn i została sama "papka". Nurtuje mnie wobec tego kilka kwestii: 1. Czy to jeszcze "żyje" i się do czegoś nadaje, czy popełniłem jakiś błąd? 2. Chciałbym to przepłukać zgodnie z poradnikami. Mam wobec tego zamiar wlać tam przegotowanej i wystudzonej wody, wymieszać, a następnie poczekać, aż gęstwa znów oddzieli się od płynu i wylać płyn/wodę - czy to ma sens? Czy tak się powinno płukać? 3. Czy z racji iż drożdże fermentowały brzeczkę z sokiem owocowym to aromaty owoców nie przejdą do nowej warki? Potrzebuję bardzo "czystych" profili. Z góry dzięki za odpowiedź. Mam nadzieję, że zamieszczam temat w odpowiednim dziale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 23 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 Kveiki są dość odporne, powinny dalej działać. Płukanie może pomóc, jeżeli pozostały jakieś aromaty. Te drożdże same w sobie nie do końca dają czysty profil, fermentuj je w okolicach 20°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 23 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 7 godzin temu, laudart92 napisał: 2. Chciałbym to przepłukać zgodnie z poradnikami. Mam wobec tego zamiar wlać tam przegotowanej i wystudzonej wody, wymieszać, a następnie poczekać, aż gęstwa znów oddzieli się od płynu i wylać płyn/wodę - czy to ma sens? Czy tak się powinno płukać? 3. Czy z racji iż drożdże fermentowały brzeczkę z sokiem owocowym to aromaty owoców nie przejdą do nowej warki? Potrzebuję bardzo "czystych" profili. Z góry dzięki za odpowiedź. Mam nadzieję, że zamieszczam temat w odpowiednim dziale. Płukanie nie ma większego sensu, ilość płynu w tej gęstwie z aromatem owocowym jest na tyle mała w stosunku do wielkości warki, że nie wpłynie w żaden sposób na aromat. Płukaniem narazisz tylko gęstwę na zakażenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 23 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 (edytowane) 7 godzin temu, laudart92 napisał: w ten sposób przeleżała około dwa miesiące Za długo to po pierwsze. 7 godzin temu, laudart92 napisał: Przeczytałem niedawno, że alkohol z piwa ma negatywny wpływ na drożdże w gęstwie Zawsze zostaje troche swieżego piwa na gęstwie i nie ma w tym nic złego. 7 godzin temu, laudart92 napisał: Mam wobec tego zamiar wlać tam przegotowanej i wystudzonej wody, wymieszać, a następnie poczekać, aż gęstwa znów oddzieli się od płynu i wylać płyn/wodę - czy to ma sens? Czy tak się powinno płukać? NIE! Przemywanie gęstwy można robić po zebraniu, ale największym błedem było by wylać to co jest w toni. Jeśli wlejesz wodę, wymieszasz i wylejesz płyn to pozbywasz się najswieższych drożdży. Przemywanie polega na tym, by wlać jakąś ilość wody, zamieszac, odczekać 15-20min i zlać do czystego, umytego i zdezynfekowanego słoika właśnie część płynną. To co osiada na dno i zostaje to martwe drożdże oraz osady, chmieliny etc. Edytowane 23 Listopada 2020 przez Suchejroo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 23 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 (edytowane) 7 godzin temu, laudart92 napisał: 3. Czy z racji iż drożdże fermentowały brzeczkę z sokiem owocowym to aromaty owoców nie przejdą do nowej warki? Potrzebuję bardzo "czystych" profili. NIe przejdzie EDIT: przypadkiem dwa posty jeden pod drugim się dodały Edytowane 23 Listopada 2020 przez Suchejroo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się